StoryEditor

Švajčiari predstavili obojživelný automobil

15.02.2008, 14:18
Malá švajčiarska automobilka Rinspeed predstavila ponorný automobil sQuba, ktorý je schopný pohybovať sa na súši i pod vodou.

Konštruktér automobilu Frank Rinderknecht zrealizoval svoj sen – zostrojiť automobil, ktorý by dokázal to isté, čo teoreticky predviedol Lotus Esprit agenta 007 Jamesa Bonda vo filme Špión, ktorý ma miloval.

"My sme ale z bezpečnostných dôvodov naše vozidlo skonštruovali ako otvorený roadster, aby ho mohli cestujúci v núdzovej situácií rýchlo opustiť," povedal pre agentúru AP Rinderknecht, ktorý je ctiteľom všetkých bondoviek. Z tohto dôvodu musia cestujúci počítať s tým, že zmoknú. Dýchajú z centrálnej nádoby na stlačený vzduch inštalovanej v aute.  

Rinderknechtov automobil nemá spaľovací motor. Je poháňaný výhradne dvoma elektromotormi. Sú umiestnené vzadu, prvý poháňa kolesá na súši, druhý lodnú skrutku, keď vozidlo cestuje pod hladinou.

Automobilka označuje svoj model sQuba za "prvé skutočne ponorné auto". Oproti vojenským vozidlám, ktoré sú schopné len pomaly prejsť po dne rieky alebo jazera, Rinspeed umožňuje stabilne plávať v hĺbke asi desať metrov bez ohľadu na to, ako hlboko je dno. Interiér vozidla je odolný voči slanej vode, takže umožňuje i plavbu v mori.

Automobil sa predstaví i v Ženeve

Rinderknecht hodlá svoj prototyp ponorného vozu vystaviť ako špecialitu na ženevskom autosalóne, ktorý otvorí svoje brány približne o mesiac. John Cabaniss zo združenia medzinárodných výrobcov automobilov sídliaceho vo Washingtone ocenil jeho sQuba a vyzdvihol predovšetkým ion-lithiové batérie, ktoré sú v Rinderknechtovom automobile špičkové, vyjadril však určitú pochybnosť voči možnostiam praktického využitia vozidla a záujmu prípadných kupujúcich.  

"Ľudia možno budú potrebovať obojživelné autá a za jazdy rovno zo súše prekonať nejakú vodnú plochu, ale prečo pod vodou? Zvlášť pokiaľ sa pri tom namočia," povedal.

Rinderknecht uznáva, že jeho automobil asi veľký záujem o kúpu nevyvolá, myslí však, že by mohlo ísť o výnimočnú hračku pre boháčov. Cena automobilu sa totiž bude pohybovať okolo jedného milióna eur (asi 33 miliónov Sk), hlavne z dôvodu náročnosti konštrukcie utesňujúcej batérie a pohon.


Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. máj 2024 19:03