StoryEditor

Sonda vyfotila na Marse ľadovú lavínu

04.03.2008, 19:03
Sonde Mars Reconnaissance Orbiter, ktorá obieha okolo červenej planéty, sa podarilo na záberoch zachytiť veľkú ľadovú lavínu v oblasti severného pólu.

Na záberoch, ktoré v noci na utorok zverejnil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), je vidieť červenavé mraky prachu, ktoré zosuv vyvolal.

"Je úžasné pozorovať na Marse niečo tak dynamické," povedala podľa internetových stránok NASA Ingrid Daubar Spitaleová z Arizonskej univerzity v Tuscone, ktorá stovky záberov zo sondy vyhodnocovala. "Mnohé z toho, čo inak na planéte vidíme, sa nezmenilo stovky miliónov rokov," dodala.

K úlohám sondy krúžiacej okolo Marsu patrí okrem iného pátrať pomocou špeciálnej kamery s vysokým rozlíšením po opakujúcich sa zmenách na planéte. V rámci tejto činnosti spozorovala kamera 19. februára pomerne náhodné dôsledky sklzu ľadu blízko severného pólu Marsu.  

Vedci predpokladajú, že vzhľadom k pokrytiu tejto oblasti vrstvou ľadových kryštálov šlo o lavínu prevažne z ľadu a len čiastočne z prachu, aj keď práve ten dal oblakom zvírenej substancie červenkastý nádych.

V nasledujúcich mesiacoch sa satelit zameria na sledovanie závalu, ktorý lavína vytvorila v údolí. Pokiaľ je naozaj tvorený prevažne ľadom, bude sa postupom času drobiť, sublimovať a zmenšovať. Vedci si od týchto poznatkov sľubujú nové závery o kolobehu vody na Marse.


Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. máj 2024 18:30