StoryEditor

Ten, čo oklamal svet cyklistiky. Pozrite si ukážky z filmu o Armstrongovi

02.09.2015, 17:48
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Lance Armstrong sa pozrel na cyklistiku ako takú a pomyslel si ‘bez dopingu vyhrať nemôžeš’. Musel to urobiť a veril, že aj jeho spolupretekári to museli urobiť. Takže v US Postal tíme založili systém podvádzania pomocou drog zvyšujúcich výkon. Stalo sa to „Programom“ a ak ste boli v tíme, museli ste byť v „Programe.“ napísal David Walsh, autor knihy ‘Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong’.

Teraz podľa knihy vznikol aj film s názvom Lance Armstrong: Pád legendy“ (The Program) a 15. októbra ide aj do našich kín.

 

Píše sa rok 1993 a 21-ročný Lance Armstrong (stvárňuje ho Ben Foster) zažíva svoj debut na Tour De France. Novinár Sunday Times, David Walsh (vo filme ho hrá Chris O’Dowd) robí rozhovor s mladým Lanceom počas hry stolného futbalu. Lance je odhodlaný a obrovsky sebavedomý, rovnako ako extrémne súťaživý. Neskôr, debatujúc so svojimi kolegami od novín, im David povie, aký je Lance namyslený. Keď sa spýtajú, či je nádejným kandidátom, David povie, že absolútne áno – v klasických jednodňových pretekoch.

Na štartovacej čiare na belgických jednodňových pretekoch Johan Bruyneel povie mladému nafúkanému Lanceovi, že nikdy nevyhrá, lebo ostatní majú viac červených krviniek v krvi – dopujú. Preteky dopadnú tak, ako Bruyneel predpovedal. Medzičasom v prednáškovej sále, sa Dr. Michele Ferrari dozvedá o štúdiách drogy EPO. Počas pretekov, Lance beznádejne sleduje, ako traja členovia jedného tímu zanechávajú všetkých za sebou a s ľahkosťou finišujú na prvých troch miestach. Na prednáške sa Ferrari pýta na použitie EPO v športe, ale je mu povedané, že by to bolo neetické. Ferrari pokrčí ramenami. Na tlačovej konferencii belgických pretekov, je Ferrari na pódiu s víťazmi, ako člen ich tímu. Keď sa ho pýtajú na problémy s použitím EPO, opäť odmieta všetky obavy...

Píše sa rok 2005 a Lance na svojej poslednej otváracej tlačovke z Tour vyčlení Davida a trvá na tom, že mimoriadne obvinenia si vyžadujú mimoriadne dôkazy. Prehlasuje, že David odkláňa pozornosť od boja proti rakovine. Keď odchádzajú, Davidovi kolegovia mu povedia, že s nimi nemôže cestovať ako zvyčajne, lebo by im to veľmi skomplikovalo život. Ostatní reportéri odchádzajú, zanechávajúc Davida bez možnosti nasledovať Tour. Lance vyhráva svoju siedmu Tour v poradí.

Rok 2013.... Lance je na interview u Oprah Winfrey, David to sleduje so svojim editorom v televízí. So zachmúrenou tvárou a zlomený Lance konečne priznáva, že dopoval v každej Tour, ktorú vyhral....



Od režiséra nominovaného na Oscara Stephena Frearsa (The Queen, Philomena) a producentov Working Title Films (The Theory Of Everything, Everest, Tinker Tailor Soldier Spy), prichádza do kín pravdivý príbeh meteorického vzostupu a pádu jedného z najoslavovanejších a najkontroverznejších mužov nedávnej historie - Lanca Armstronga, svetovo presláveného šampióna Tour de France.

Svet potrebuje hrdinov a Lance Armstrong bol elementárnym športovým hrdinom. Po vyčerpávajúcom boji s rakovinou sa Lance vrátil k cyklistickej kariére v roku 1999 ešte odhodlanejší ako kedykoľvek predtým a s pohľadom pevne upriameným na víťazstvo v Tour de France. S pomocou neslávného talianského lekára Michelea Ferrariho a tímového riaditeľa Johana Bruyneela vyvinul najdômyselnejší dopingový program v histórií športu. Tento program umožňoval Lanceovi a jeho americkým spoluzávodníkom dominovať svetovej cyklistike, víťaziac v Tour bezprecedentných sedemkrát.

Avšak nie každý veril tejto rozprávke. Žurnalista Sunday Times, David Walsh, spočiatku očarený Lanceovou charizmou a talentom, čoskoro začal spochybňovať, či je ‘svetovo najlepší atlét‘ ‘čistý‘. Walsh sa pokúšal odhaliť pravdu, jeho boj s Armstrongom bol rizikom pre jeho vlastnú kariéru, vylúčil ho z cyklistickej komunity a stál jeho noviny, The Sunday Times, stovky tisíc na právne náklady. Ale neúnavný Walsh nakoniec odkryl pravdu, keď pár vyvolených, ktorí boli pripravení hovoriť, predstúpilo, odhaľujúc jeden z najväčších podvodov našej doby.

01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 05 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 09:01