StoryEditor

Zatýkali kvôli filmu. Rusom sa nepáči románik cára s baletkou

25.10.2017, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Ruská polícia zatkla sedem ľudí, ktorí protestovali proti historickému veľkofilmu.

Incident sa stal na moskovskej triede Nový Arbat priamo pred kinom. Podľa polície protestujci narúšali verejný poriadok. Jedna z demonštrantiek držala transparent s nápisom: "Ruky preč od posvätného cára!"

V Petrohrade bol počas premiéri pokoj. Napriek tomu Mariinské divadlo strážili viaceré politcajné jednotky. Organizátori pre istotu tajili zoznam hostí. Mnoho hercov na premiéru vôbec neprišlo, obávali sa totiž o svoju bezpečnosť. 

Dielo režiséra Alexeja Učitela vyvolalo v Rusku vášnívé spory. Kritici z radov konzervatívnych duchovných, monarchistov a ruských nacionalistov označovali film za rúhačský. Cára a jeho rodinu, ktorých vyvraždili boľševici, totiž pravoslávna ruská cirkev vyhlásila za svätých. Film zobrazuje milostný románik posledného ruského cára Mikuláša II. s petrohradskou baletkou Matildou Kšesinskou. 

Ťaženie proti filmu viedla  ruská poslankyňa Natalja Poklonská. Podľa nej pošpiňuje pamiatku ruského vladára a uráža veriacich. 

Sfanatizovaní ativisti náboženskej skupiny Kresťanský štát-Svätá Rus adresovali tvorcom priame vyhrážky. Niekoľko sietí veľkokín z obavy o bezpečnosť stiahlo Matildu z programu. Kremeľ zaujal v spore neutrálne stanovisko, ministerstvo kultúry dalo projektu zelenú s tým, že na obsahu diela nevidí nič zlé.

Režisér pre slávnostnou premiérou v Mariinskom divadle oznámil, že mnohí z jeho spolupracovníkov odmietli po sérii incidentov prísť. Nemecký herec Lars Eidinger, ktorý sa zhostil úlohy Miluláša II. aj poľská herečka Michalina Olszańská (Matilda Kšesinská), pozdravili petrohradskú premiéru z videozáznamu.

Pred premiérou sa pred divadlo zhromaždila skupina Cársky kríž, jej členovia sa modlili a na transparentoch označovali film za ohováranie ruskej minulosti. 

01 - Modified: 2021-05-12 11:08:08 - Feat.: - Title: Popredný rusista pre HN: Putina treba nazývať autokratom 02 - Modified: 2021-05-12 11:09:55 - Feat.: - Title: Komentár Martina Behula: Po Putinovej jesennej autokracii Rusko nečaká demokratická jar 03 - Modified: 2020-07-09 10:25:57 - Feat.: - Title: Koho by prezident predbehol v historických údajoch? 04 - Modified: 2017-03-10 11:10:58 - Feat.: - Title: Bude z Putina cár? Áno, verí tajomný ruský oligarcha a pripravuje mládež na monarchiu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 23:15