StoryEditor

Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?

01.04.2024, 08:00
  • Takmer zabudnuté a neprávom prehliadané.
  • Možno si pamätáte na polievky s krúpami zo školskej jedálne, a tým sa to končí.
  • Krúpy však majú oveľa väčší potenciál. Poďme im vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Moja chalupa.

Dnes je bežne na našich tanieroch bulgur, kuskus či quinoa. Rôzne cudzokrajné zrná a superpotraviny. No skúsme sa vrátiť k superpotravinám, ktoré jedávali naši predkovia. Medzi ne patrili aj jačmenné krúpy. V minulosti boli dokonca považované za zdroj energie a sily. Využívali sa pri tráviacich problémoch, na posilnenie i očistenie organizmu.

Krupoto, krúpková závarka v polievke alebo jaternicová kaša s krúpami, to je len malý výber z ich uplatnenia v tradičnej kuchyni. Obľúbená bola aj tzv. geršňa – polievka z údeného mäsa s krúpami a so zeleninou.

Tipy

Lepšie ako vo vode chutia uvarené v polievke či omáčke. Takto stihnú absorbovať viac chutí.

Väčšina krúp má jemne orieškovú chuť, ktorá bude intenzívnejšia, keď ich opečiete.

Ak z nich chcete pripraviť sladkú kašu alebo ich použiť v dezerte, namočte ich predtým do mlieka.

Ide to aj bez namáčania

Rýchlejšia alternatíva prípravy je bez namáčania vo vode. Krúpy iba poriadne prepláchneme v sitku pod tečúcou vodou a priamo vložíme do vriacej osolenej vody. Varíme ich podobne ako cestoviny, no o niečo dlhšie – okolo 30 minút.

Minimálne spracovaná obilnina

Krúpy sú minimálne spracovaná obilnina, preto si zachovávajú bohaté výživové vlastnosti. Zrnám chýba len vonkajšia šupka, tzv. plevy. Krúpy sú zrná rôznych druhov obilia, ktorých súčasťou je na živiny najbohatší endosperm.

Hubové krupoto

  • 300 g jačmenných krúp
  • 250 g šampiňónov
  • biele víno
  • 40 g sušených húb
  • 200 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 60 g parmezánu
  • 120 g masla
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 l zeleninového vývaru

1. Krúpy nasypeme na sitko a prepláchneme. Vsypeme ich do hrnca, zalejeme studenou vodou a necháme namočené do druhého dňa.

2. Očistíme si šampiňóny a nakrájame ich. Sušené hríby namočíme do hrnčeka s vodou.

3. Očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu orestujeme na panvici na masle, pridáme nakrájaný cesnak a chvíľku restujeme. Pridáme šampiňóny, jemne posolíme, premiešame a necháme chvíľku dusiť.

4. Do panvice k šampiňónom pridáme krúpy, premiešame a podlejeme vývarom do 2/3. Za občasného miešania prikryté varíme. Ak sú krúpy polomäkké, pridáme namočené hríby a premiešame. Môžeme aj priliať vodu, v ktorej boli hríby namočené. Keď sú krúpy takmer uvarené, prilejeme biele víno.

5. Do uvareného krupota pridáme kúsok masla a vmiešame postrúhaný parmezán. Pred podávaním môžeme vmiešať aj nasekanú petržlenovú vňať.

Obsahujú tiež klíčky a otruby. Suché sú tvrdé, preto ich je potrebné pred jedením namočiť, povariť alebo udusiť, aby zmäkli. I keď najznámejšie sú jačmenné krúpy, v ponuke nájdete aj ovsené, pšeničné či pohánkové. Pohánkové či ovsené krúpy sú prirodzene bezlepkové.

Vďaka veľkému množstvu dobrých sacharidov a živín sa krúpy opäť dostávajú do pozornosti odborníkov na výživu aj ľudí, ktorí sa snažia žiť zdravo. Obsahujú cenné minerály – železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, stopové prvky a vitamíny skupiny B, ale aj vitamín K a E.

Okrem toho sú skvelým zdrojom komplexných sacharidov a bielkovín. Nechýbajú ani zdravé tuky v podobe omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných tukov a prospešná vláknina. Pravidelná konzumácia jedál z jačmenných krúp znižuje hladinu cholesterolu,

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 4% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 02 - Modified: 2024-02-26 09:42:48 - Feat.: 0 - Title: Upokoja myseľ, stlmia úzkosť a navodia spánok: Toto sú najlepšie čaje na zaspávanie
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 15:12