Francúzsky šéfkuchár Guy Savoy. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Najlepší šéfkuchár na svete prišiel o michelinskú hviezdu, prestížne ocenenie stratilo vyše 20 reštaurácií

28.02.2023, 15:35
Autor:
ČTKČTK

Medzinárodný riaditeľ sprievodcov Gwendal Poullennec ocenil eleganciu, s akou prijali šéfkuchári negatívnu správu.

Parížska reštaurácia Guya Savoya, ktorého vlani portál La Liste šiestykrát označil za najlepšieho šéfkuchára na svete, prišla o svoju tretiu hviezdu v gastronomickom sprievodcovi Michelin. Najvyššie hodnotenie v odbore si udržiavala od roku 2002, pripomenula agentúra AFP.

Nie je zrejmé, prečo reštaurácia s výhľadom na Seinu o svoju tretiu hviezdu prišla. "Dôvody sa nezverejňujú, oznamujú sa iba príslušným šéfkuchárom. Do takto dôležitých rozhodnutí zapájame nielen francúzskych inšpektorov, ale aj niektorých z ďalších krajín," uviedol medzinárodný riaditeľ sprievodcov Gwendal Poullennec.

image

Najlepšia reštaurácia na svete končí. Potopilo ju, že stážisti začali dostávať plat

Masový úbytok hviezd

Michelin odobral tretiu hviezdu aj reštaurácii s morskými plodmi Christopher Coutanceau v La Rochelle na juhozápade krajiny. Trom francúzskym reštauráciám bolo znížené hodnotenie z dvoch na jednu hviezdu a asi 20 reštaurácií prišlo o svoju jedinú hviezdu.

"Ide o výnimočné reštaurácie, takže si viete predstaviť, že tieto rozhodnutia boli starostlivo premyslené a podporené početnými návštevami našich inšpektorov v priebehu roka," povedal Poullennec.

S vedomím emocionálneho a ekonomického dopadu takého oznámenia, 20 rokov po samovražde šéfkuchára Bernarda Loiseaua, sa šéf medzinárodných sprievodcov zišiel s oboma šéfkuchármi, ktorým tretiu hviezdu odobral. "Emócie boli hmatateľné. Chcel by som vzdať hold elegancii, s akou šéfkuchári túto správu prijali, a ich dôstojnosti. Sú pripravení ísť ďalej, znovu sa pokúsiť o získanie hviezdy," uviedol Poullennec.

Chce ju získať späť

"Až doteraz som vo svojej kariére zažíval len tie najlepšie chvíle. Dnes večer myslím na svoje tímy a zajtra sa s nimi porozprávam. Tento rok sme zápas prehrali, ale budúci rok ho vyhráme," povedal Savoy. Jeho sesterská reštaurácia v Las Vegas získala dve hviezdičky a niekoľko ďalších ocenení vrátane päťhviezdičkového ocenenia časopisu Forbes.

image

Nápad, ktorý rozdelil celé Taliansko. Držiteľ Nobelovky vymyslel zlepšovák, ako pri varení cestovín ušetriť

Naposledy o svoju tretiu hviezdu prišla v roku 2020 francúzska reštaurácia L‘Auberge du Pont de Collonges, ktorá je označovaná za chrám modernej gastronómie. Najvyššie hodnotenie v odbore si pritom udržovala nepretržite od roku 1965.

Firma Michelin, ktorá vydáva sprievodcu od roku 1900, zverejnila rozhodnutie o odobratí tretej hviezdy reštaurácii Guy Savoy týždeň predtým, než vydá svojho najnovšieho sprievodcu.

Jedna hviezda Michelin označuje veľmi dobrú reštauráciu vo svojej kategórii, dve hviezdy vynikajúcu kuchyňu, ktorá stojí za návštevu, a tri hviezdy výnimočnú kuchyňu, ktorá stojí za zvláštnu cestu. Na Slovensku nemá michelinskú hviezdu ani jedna reštaurácia.

01 - Modified: 2022-05-17 21:04:01 - Feat.: - Title: Najväčšie faux pas je pozvať babu na rande do krčmy, hovorí kuchár Filip, ktorý varil v michelinských reštauráciách 02 - Modified: 2021-06-13 11:03:32 - Feat.: - Title: Koľko michelinovských reštaurácií zatvorila korona? 03 - Modified: 2018-02-06 19:19:01 - Feat.: - Title: Michelin rozdával hviezdy reštauráciám po celom svete. Neobišiel ani našich susedov 04 - Modified: 2017-02-24 14:48:46 - Feat.: - Title: Francúzske bistro omylom získalo Michelina. Teraz nezvláda nápor hostí 05 - Modified: 2017-02-24 15:21:42 - Feat.: - Title: Rozdali sa Michelinské hviezdy. Do klubu najlepších postúpil jediný nováčik
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:34