Flickr
StoryEditor

Moravské vína dobývajú svet, píšu americké noviny New York Times

20.08.2016, 18:00
Autor:
ČTKČTK

Moravské Valtice boli dlho vnímané ako ospalé pohraničné mestečko, v súčasnosti sú ale magnetom pre turistov, ktorých priťahujú predovšetkým tamojšie vína. Rovnako ako odrody z ďalších častí Moravy získavajú stále väčší ohlas na medzinárodných súťažiach. Napriek tomu zostávajú neznáme pre konzumentov vína v zahraničí, napísal americký denník The New York Times.

"Morava má jedny z najúžasnejších viníc, ktoré som kedy videl. Je to nezabudnuteľná skúsenosť," opísal austrálsky vihohradník Mike Mazey, ktorý pred desiatimi rokmi prišiel zo svojej rodnej krajiny podeliť sa o skúsenosti so spracovaním viniča. Dnes žije v Brne, učí miestnych producentov vína remeslu a zasadá v porotách vinárskych súťaží.

Príkladom úspešne sa rozvíjajúceho mesta, ktoré rovnako ako niekoľko ďalších juhomoravských obcí vystavali svoj úspech na víne a vinohradoch, sú podľa newyorského denníka Valtice. Kým počas komunistickej éry bola výroba vína znárodnená, kvantita zatienila kvalitu a po stáročia odovzdávané umenie vinárskeho remeslá takmer zmizlo, s privatizáciou sa začali chuť a iskra vracať. Veľké družstvá sa rozpadli na menšie podniky, ktoré sa dostali do rúk zapálených vinohradníkov.

Na Moravu sa postupne rozšírili moderné prostriedky a postupy, ktoré boli na Západe bežné - nádrže z nerezovej ocele alebo teplotne kontrolovaná fermentácia. "Od doby, čo som prišiel, som u českých vinárov zaznamenal veľký posun vpred. Sú ochotní urobiť veľmi veľké obete ohľadne množstva vína, aby získali vyššiu kvalitu," povedal Mazey. Americký denník poznamenal, že sa to prejavuje napríklad v medzinárodných súťažiach. Veltlínske zelené z Valtíc vyhralo v roku 2010 dve zlaté medaily na súťaži v San Franciscu, a presadzujú sa aj ďalšie odrody.

Medzi zahraničnými konzumentmi však zostávajú česká vína skôr neznáme. Jedným z dôvodov je podľa denníka fakt, že väčšina tuzemskej produkcie sa predá v Česku, kde tvoria domáce vína asi 40 percent celkového predaja vín. Vyváža sa len zlomok, väčšinou k nám, na Slovensko. "Je pre nás ekonomicky výhodnejšie predávať tu ako v zahraničí," povedal denníku jeden z dôvodov valtický vinár David Šťastný. Podľa expertov ako je Mazey je ale výrazný nárast exportu moravských vín len otázkou času. Zatiaľ sa však zdá, že miestni vinári sú radi, keď ľudia chodia ochutnávať a popíjať víno priamo k nim.

01 - Modified: 2024-05-31 08:21:38 - Feat.: - Title: Trump spozná, aký je život zločinca. Spojené štáty sa dostali do neprebádaných vôd, píše denník New York Times 02 - Modified: 2024-05-26 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Falafel je modlou vegetariánov, údajne ho jeme už tisíc rokov. Aká je jeho skutočná história? 03 - Modified: 2024-05-25 10:05:00 - Feat.: - Title: Čo sa jedlo v stredoveku: V chalupách kaše, na hradoch pávy i bobry. Kurča bolo zriedkavosťou, lososa nechceli 04 - Modified: 2024-05-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Známy kulinársky portál zostavil zoznam najhorších slovenských jedál. Nechýba v ňom ryžový nákyp či fliačky s kapustou 05 - Modified: 2024-05-22 13:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Párkom odzvonilo. Český podnikateľ leje do rožkov sviečkovú a dobýva benzínky po celej krajine
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
31. máj 2024 17:57