StoryEditor

Mestá, kam sa odvážia len filmári a dobrodruhovia

14.03.2014, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Pozrite si najopustenejšie miesta na svete. Z niektorých z nich sa obyvatelia vytratili behom pár hodín.

Vidíte domy, ulice, hocikde aj parky s lavičkami. Chýba jediné - ľudia. Také sú najopustenejšie miesta na svete, z ktorých sa obyvatelia vytratili niekedy aj v priebehu pár hodín. Vstúpiť na také územie sa nikto neodváži, až na hollywoodskych filmárov, televíznych dokumentaristov alebo otrlých zvedavcov.

Mesto hriechov a zlata

Bodie je mesto duchov. Leží v Bodie Hills vo východnej časti horského pásma Sierra Nevada v Kalifornii. Osadu založil W. S. Bode v 60. rokoch 19. storočia vďaka zlatej horúčke. V horách Sierra Nevada našli zlatokopovia ložiská zlata a v okolí začali vznikať malé osady. Oblasť zažila vrchol v roku 1876, vtedy sa usmialo šťastie aj na mestečko Bodie.
Vyrástlo tu dvetisíc budov a v meste bývalo okolo ôsmich tisíc ľudí. K tomu pribudli kostoly a bary, na ne nadviazali verejné domy. Na konci 19. storočia však začali obyvatelia Bodie opúšťať. O pár rokov žilo v meste už len 700 ľudí. Neskôr bola zrušená železnica. A po druhej svetovej vojne Bodie zívalo prázdnotou.
Opustené mesto bolo vyhlásené za národnú kultúrnu a historickú pamiatku v roku 1962. Každý rok ho navštívi 200-tisíc turistov.

Tajomný ostrov

V najnovšej bondovke Skyfall hrá významnú úlohu tajomný ostrov. Ide o japonský ostrov Hašima, ktorý bol uhoľnou baňou spoločnosti Mitsubishi. Firma tam postavila paneláky a natlačila do nich robotníkov aj ich početné rodiny.
Na malom ostrove, ktorý tvorí kus skaly s rozlohou okolo šesť hektárov, boli postavené byty a prístrešky pre stovky robotníkov a ich rodiny. Na ostrov sa dá dostať loďou za hodinu plavby z prístavu Nagasaki.
Uhoľná baňa fungovala od roku 1887 až do roku 1974. V tejto dobe išlo o najľudnatejšiu komunitu na svete na kilometer štvorcový, pracovalo a bývalo tu cez päťtisíc ľudí. Ostrov Hašima je však už takmer štyridsať rokov neobývaný. Ťažba uhlia bola totiž zastavená, svet začala viac zaujímať ropa.
Obyvatelia ostrova sa chválili, že majú k dispozícii všetko potrebné. Postavili si tu nielen bytové domy, ale aj základnú a strednú školu, škôlky, nemocnicu, chrám, dvadsať obchodov, kino, reštaurácie, bary, dokonca aj verejný dom. Akurát cintorín chýbal.
Miesto sa našlo aj pre pestovanie zeleniny. Záhrady vznikli na strechách panelových domov, zeminu si miestni doviezli z pevniny. Na skale sa totiž nič pestovať nedalo.

Mesto mladých pri Černobyle

Ukrajinská Pripjať je mesto v tesnej blízkosti jadrovej elektrárne Černobyľ, kde sa zastavil čas. Pred jadrovou katastrofou tam žilo takmer 50-tisíc obyvateľov a vekový priemer nedosahoval ani 30 rokov. Ale všetko sa zmenilo 26. apríla 1986 po výbuchu jadrovej elektrárne Černobyľ.
Celé mesto muselo byť ihneď evakuované. Dnes je Pripjať doslova „mestom duchov", kde všetko zostalo tak, ako to tam pôvodní obyvatelia v zhone zanechali. Oblasť je stále silne zamorená predovšetkým céziom. Bude musieť uplynúť aspoň 150 rokov, než úroveň žiarenia klesne na bezpečnú úroveň.
Opustené domy sú v havarijnom stave. Praskliny v stenách sú spôsobené poveternostnými podmienkami a striedaním teplôt v rôznych ročných obdobiach. Aj prístup pracovníkov ochrannej zóny do budov je z bezpečnostných dôvodov obmedzený.

Skrachovaný Detroit

Desaťtisíce opustených domov. Taký je Detroit, kedysi priemyselná pýcha USA, dnes najväčšie americké mesto, ktoré vyhlásilo v júli 2013 bankrot. Ten bol vyústením dlhotrvajúceho šesťdesiatročného úpadku.
V Detroite sú opustené celé štvrte, a to predovšetkým v prímestských oblastiach. O tunajšie prázdne nehnuteľnosti nemá nikto záujem. Mesto odpojilo ulice od verejného osvetlenia a vyplo prívod vody a elektriny. Jediným riešením pre opustené rodinné domy a školy je búranie.
Štyridsaťpäťročný Frank Ponder pracuje v nemocnici. Jeho dom, ktorý zdedil po babičke, je posledným obývaným v bloku inak opustených budov. Ponder už niekoľko rokov šetrí peniaze, aby sa mohol presťahovať na iné predmestie.
Svoj vlastný dom jednoducho opustí. „Čo môžem robiť? Predať ho? V tejto štvrti? Všetci mali veľa nápadov, ako Detroit zachrániť, ale žiadny z tých plánov nefunguje. V určitej chvíli si musíte priznať pravdu," povedal Ponder denníku The New York Times.
„Toto mesto už nie je mestom," pritakáva Kendrick Benguche, ktorý žije v bloku domov s jedinou fungujúcou pouličnou lampou. Kúsok od jeho domu stojí budova opustenej požiarnej zbrojnice, hneď vedľa sa pomaly rúcajú trosky vyhoreného domu.
Dôvod je zrejmý. Radnica nemá peniaze. Vôbec žiadne peniaze, preto v júli 2013 vyhlásilo bankrot. Mesto, ktoré sa preslávilo automobilovým priemyslom, dlhuje 18,5 miliardy dolárov (zhruba 366,3 miliárd korún) a stalo sa symbolom hospodárskej krízy v Spojených štátoch. A z pustnúcej metropoly utekajú ľudia: v roku 1950 ich tu žilo 1,8 milióna. Dnes len 700-tisíc.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škoda Octavia príde aj z Ruska
01 - Modified: 2024-04-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Necelý rok po tragickej nehode Titanu sú výlety v ponorke stále trendy. Stovky metrov pod hladinou ponúkajú luxusné večere či svadby 02 - Modified: 2024-05-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Chceš konečne navštíviť miesto, ktoré na teba nevyskakuje z každého instagramového profilu? Prinášame netradičné tipy 03 - Modified: 2024-04-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Selfie s letuškou či chodenie v ponožkách na toaletu. Letuška odhalila divné veci, ktoré cestujúci v lietadle robievajú 04 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 05 - Modified: 2024-04-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Dobrodruh Martin z projektu Kam po Slovensku: Počas stanovačky v lese okolo nás pobehovala žena, ktorá utiekla z blázinca
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 06:38