StoryEditor

Farby, svetlo a podivuhodnosti. Rekonštrukcia legendárneho bytu opäť fascinuje

06.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Alessandro Mendini sa stal ďalším slávnym dizajnérom, ktorý mohol previesť rekonštrukciu bytu v legendárnom komplexe Le Corbusier Cité Radieuse v Marseille, píše dezeen.com.

Byt číslo 50 sa nachádza v ikonickej budove zo série stavieb Le Corbusier Unité d'habitacion. Tá je považovaná za jednu z najvplyvnejších architektonických diel všetkých čias. Apartmán bol v minulosti  zariadený významnými dizajnérmi vrátane Konstantina Grcica, Pierra Charpina a Ronana a Erwana Bouroulleca. 

Mendini sa rozhodol postaviť premenu apartmánu na použití farebných totemov a doplnkov v postmodernistickom štýle. Rovnako ako jeho predchodcovia, aj taliansky umelec spároval už existujúci dekor s niektorými z vlastných diel, vrátane ikonického Proustovho kresla z roku 1978, lampy Amuleto z roku 2015 alebo koberca, ktorý len nedávno navrhol pre značku Joseph Carini Carpets.

Vlastná tvorba
Návrhár tiež do bytu nainštaloval niekoľko obľúbených dekorácií z vlastnej zbierky. Výsledok svojej práce opísal ako delikátny výkon. "Bol som inšpirovaný priestormi, brilantnou hrou svetla a použitými farbami - teplými, obrazotvornými a podstatnými pre naše zmyslové potešenie," povedal Mendini.

Jedným z najnápadnejších použitých doplnkov je séria ôsmich modiel, ktorá je umiestnená na vrchu nízkej bariéry oddeľujúcej vysoký obytný priestor od nízkeho medziposchodia nad ním.

Každý totem je namaľovaný inou farbou, aby ladil s pôvodnými tónmi interiéru od Le Corbusiera a jeho spolupracovníčky, architektky a dizajnérky Charlotte Perriand. "Umiestnil som ich na zábradlie s výhľadom na obývačku, s cieľom vytvoriť diafragmu, ktorá pôsobí na moduláciu slnečného svetla," vysvetlil dizajnér.

Philippe Savoir a Fondation Le Corbusier

Kabinet kuriozít
Aj priečka, aj bočné steny priestoru sú obložené bielymi panelmi. Mendini sa rozhodol upriamiť na ne pozornosť pripevnením modrej stuhy po uhlopriečke. Jej farba sa zhoduje s farbou vitrín zabudovaných v stene. Na ne umelec poukladal niekoľko dekorácii, vrátane pestro maľovanej kávovej kanvice, páru koní a sady svietnikov. Cieľom bolo vytvoriť kabinet kuriozít, tiež nazývaný  wunderkammern.

Byt číslo 50 patrí Jean-Marcovi Drutovi a Patrickovi Blauwartovi, ktorí v ňom žijú. Každé leto od roku 2008 pozývajú dizajnérov, aby interiér prerobili a potom ho sprístupňujú verejnosti. Apartmán zariadený Mendinim je možné navštíviť od 17. júla do 13. augusta.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 14:42