StoryEditor

Slováci hviezdia na Bienále. S modelom Slovenskej národnej galérie

09.06.2016, 01:25
Autor:
mušmuš

Spoločný český a slovenský pavilón na Benátskom bienále architektúry 2016 hľadá odpoveď na otázku, či si sovietska architekúra zaslúži byť zachovaná alebo mý byť raz a navždy odstránená z povrchu postkomunistických krajín, píše dezeen.com.

Pavilónu Čechov a Slovákov dominuje mamutia červená kovová koštrukcia Slovenskej národnej galérie.  Výstava polemizuje, či si architektonické diela ako práve moderná prístavba Slovenskej národnej galérie zaslúžia prežiť a či niekedy prestanú byť spájané so socialistickým režimom. 

Autori expozície považujú práve kontroverznú budovu Slovenskej národnej galérie, dielo slovenského architekta Vladimíra Dedečka, za symbol budov z minulej éry, ktoré rozdeľujú verejnosť. "V bývalých komunistických krajinách bojujeme s názorom, že budovy, ktoré boli postavené v neskorom modernom štýle, sú všetky len komunistické paláce a stavby spájané s režimom. Stretávame sa s množstvom negatívnych názorov na ne. A to tak od laickej ako aj od odbornej verejnosti," vysvetľuje jeden z architektov benátskeho projektu Vít Halada. 

Nechcené dedičstvo
Podľa Haladu sa odporcovia socialistického realizmu v architektúre snažia "zničiť toto dedičstvo a zbúrať pristavenú budovu SNG, pretože v ich očiach sú takéto stavby príliš monumentálne a oslavujúce starý režim. A tak by im nemalo byť dovolené ďalej existovať". 

Trojrozmerný model je postavený na koloch tak, aby návštevníkom Bienále poskytol perspektívu budovy, ktorá im umožňuje vidieť aj usporiadanie galérií, amfiteátrov a nádvoria. Široké spektrum názorov, ktoré na budovu majú tak občania Slovenska ako aj cudzinci, ukazuje séria filmov, ktoré sú premietané na nástenných obrazovkách.

Ben Markel pre dezeen.com

Nové využitie 
"Pre nás sú však budovy ako táto reprezentáciou nášho dedičstva. A preto bojeme za starostlivosť o ne. A o ich akceptovanie," uviedol Halada. Podľa architekta sú budovy tohto typu problémom v mnohých postkomunistických krajinách. "Nemyslím si, že existuje jedna odpoveď na túto tému. Ale napríklad nové naprogramovanie ich fungovania by mohlo ľuďom ukázať, že takto by to s nimi ešte šlo," uzatvára. 

Český a slovenský pavilón sa nachádza v Giardini, čiže na jednom z dvoch hlavných miest Bienále. Kurátorom Benátskeho bienále architektúry 2016 je čílsky dizajnér Alejandro Aravena. Podujatie potrvá do 27. novembra 2016.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 08:03