Stanislav Lobotka oslavuje gól s Milanom Škriniarom. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Slováci strelili Portugalsku dva góly, proti favoritovi to však na body nestačilo

13.10.2023, 22:43
13.10.2023, 23:15
Autor:
TASRTASR

Slovenskí futbalisti prehrali v Portugalsku 2:3. V kvalifikačnej skupine J o postup na EURO si stále držia druhú priečku.

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v piatkovom stretnutí J-skupiny kvalifikácie ME 2024 na pôde Portugalska 2:3.

Favorit si tri kolá pred koncom kvalifikačných bojov zabezpečil postup na budúcoročný šampionát v Nemecku, skupinu vedie s plným počtom 21 bodov a skóre 27:2.

Slovákom napriek prehre v Porte naďalej patrí druhá priečka v tabuľke. Tretie Luxembursko, ktoré remizovalo 1:1 na Islande, za nimi zaostáva o dva body.

V pondelok 16. októbra o 20.45 h nastúpia slovenskí futbalisti v Luxembursku, ktoré je ich priamy konkurent v boji o druhú postupovú miestenku na ME.

Portugalsko - SLOVENSKO 3:2 (2:0)

Góly: 29. a 72. Ronaldo (prvý z 11 m), 18. Ramos - 69. Hancko, 80. Lobotka. ŽK: Fernandes, Palhinha - Pekarík, Duda, Suslov, Gyömbér (na lavičke), Hrošovský (na lavičke). Rozhodovali: Sidiropoulos - Kostaras, Dimitriadis (všetci Gréc.), 50 033 divákov.

Portugalsko: Costa - Dalot, Dias, A. Silva, Cancelo - Fernandes, Palhinha (86. Otavio), B. Silva (86. R. Neves)  - Ronaldo, Ramos (86. Jota), Leao (65. Joao Felix)

Slovensko: Dúbravka - Pekarík (76. Tomič), Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka (46. Bénes), Lobotka, Duda - Schranz (86. Ďuriš), Boženík (65. Polievka), Mak (46. Suslov)

Hostia sa od úvodného hvizdu podľa očakávania zoskupili do defenzívnej schémy, loptu mali v moci technicky zdatní Portugalci. V 6. minúte sa po Kuckovej ľahkej strate na polovici ihriska dostal do zakončenia Ronaldo, ale jeho tečovaný pokus sa skončil iba rohom.

O minútu neskôr to už pred Dúbravkom skutočne horelo. Lopta po zmätkoch "tancovala" na päťke, ale Ronaldo a po ňom ani Leao ju do siete nedopravili. V 14. minúte po peknej kombinácii s Ronaldom vystrelil spoza šestnástky Fernandes, jeho technický pokus Dúbravka bravúrne zneškodnil.

Svoje miesto si slovenský brankár zastal aj vzápätí po tom, ako pri zadnej žrdi číhal v šanci Leao. Slováci pohrozili po štvrťhodine a hneď z toho bola superšanca, do strieľaného centra Hancka vložil nohu A. Silva a nechtiac takmer prekonal vlastného brankára. Portugalcov zachránila konštrukcia brány.

Živý zápas pokračoval a aktivita domáceho tímu vyústila do úvodného gólu, o ktorý sa po centri Fernandesa postaral presnou hlavičkou Ramos - 1:0. Domáci sa bavili futbalom, pohybovo a individuálnymi schopnosťami jasne prevýšili súpera. Slováci boli nútení behať okolo nich bez lopty.

V 26. minúte ešte Fernandesovu hlavičku zastavil na ceste do brány Dúbravka, no domáci predsa len odskočili na rozdiel dvoch gólov. Po ruke Vavra v pokutovom území kopol Ronaldo z jedenástky loptu na opačnú stranu, ako sa hodil Dúbravka - 2:0.

Skóre sa do prestávky mohlo zmeniť aspoň štyrikrát. Najväčšiu tutovku spálil Ronaldo, ktorý netrafil zblízka odkrytú bránu. V 43. minúte sa načahoval za loptou Ramos a v sklze ju nasmeroval do pravej žrde brány Slovákov, pre ktorých bolo dvojgólové polčasové manko ešte lichotivé.

Do druhého polčasu vybehli na trávnik Suslov s Bénesom namiesto Maka a Kucku. Slováci zlepšili pohyb a začali sa objavovať na polovici Portugalska. V 58. minúte sa už v hustom daždi dostal do dobrej palebnej pozície Suslov, ale netrafil bránu.

Iniciatíva Portugalcov aj pod vplyvom dvojgólového náskoku utíchla, hostia sa viac dostávali do hry. Duda si po hodine hry "pýtal" faul pred pokutovým územím, ale rozhodca na jeho pád nenaletel a odmenil ho žltou kartou.

Sympaticky vyznel aj pokus Hancka, ktorý Costa zlikvidoval. Slováci sa snažili niečo spraviť s nepriaznivým výsledkom a v 69. minúte sa im to podarilo.

Hanckovu prízemnú strelu spoza šestnástky tečoval A. Silva, čo pomýlilo brankára Costu a lopta zapadla k pravej žrdi - 2:1. Bol to prvý inkasovaný gól portugalského tímu v tomto kvalifikačnom cykle.

Fernandes však už o chvíľu naservíroval loptu Ronaldovi a ten ju zblízka doťukol do siete - 3:1.

Hostí ani tento moment nezlomil, v 80. minúte Lobotka krásnou strelou spoza šestnástky nedal šancu Costovi - 3:2. Slováci zdramatizovali zápas.

V nadstavenom čase ich trikrát podržal Dúbravka a sami už nemali dostatok síl na senzačné vyrovnanie.

Hlasy po zápase /zdroj: Sport 1/:

Stanislav Lobotka, strelec druhého gólu Slovenska: "Prvý polčas nebol ideálny, najmä jeho druhá polovica. Chodili sme neskoro do súbojov a boli sme v nich nízko. Portugalsko to vedelo využiť, potom sme si niečo povedali, zlepšili sme sa a bolo to vidno aj na ihrisku. Mali sme šťastie, že sme boli stále v hre, Martin Dúbravka chytal výborne. V takomto zápase potrebujete aj šťastie, my sme si zároveň vytvorili aj náznaky šancí. Chýbala nám predfinálna a finálna fáza, to Portugalci mali. Pred svojím gólom som videl voľný priestor, zobral som loptu do driblingu a som rád, že to tam padlo. Zápas s Portugalskom sa skončí v kabíne, čaká nás ďalší náročný duel, musíme si preniesť kombinácie a sebavedomie z druhého polčasu."

Martin Dúbravka, brankár Slovenska: "Bol to veľmi ťažký zápas, prvý polčas nebol z našej strany dobrý. Druhý bol odhodlanejší, dali sme krásne góly a mali by sme na tom stavať. Je to škoda, mohli sme si odtiaľto vziať aspoň bod. Snažil som sa chalanom pomôcť, tak, ako oni pomáhajú mne. Mrzí ma, že sme inkasovali tri góly, oni ukázali svoju kvalitu. Tento zápas nás bude určite mrzieť. Nebudeme však mať sklonené hlavy, druhý polčas nám ukázal, že vieme hrať dobrý atraktívny futbal. Ak budeme hrať takto aj v Luxembursku, body sa dostavia." 

 

01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 05 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 08:36