2014 FIFA World CupReuters
StoryEditor

Revolúcia alebo paškvil? Futbal sa pripravuje na veľkú zmenu

02.01.2017, 23:00
FIFA zrejme v blízkej budúcnosti rozšíri počet účastníkov svetového šampionátu na 48.

Bohaté kluby sú proti: „Hráčov čaká chaos. Už teraz sú príliš vyťažení. Na tento nápad zabudnite!“ Fanúšikovia sa cítia neisto: „Nebude sa na to dať pozerať. Kvalita sa rozdrobí.“ Futbalový šéf Gianni Infantino sa však odhodlal k veľkej revolúcii. Chce rozšíriť majstrovstvá sveta na 48 tímov. Hrať by sa malo v šestnástich skupinách po troch tímoch. Môžete namietať, prečo sa tým zaoberať už teraz, keď ide o rok 2026. O novinke sa však rozhodne už o pár dní. Ako bude vyzerať najväčšia a nasledovanejšia športová udalosť, keď sitom prejde takmer pätina všetkých reprezentácií?

Futbal vo všetkých kútoch
Aká krajina si môže dovoliť pozvať takmer 50 tímov? Kto určí systém turnaja, aby to nebol paškvil? Koľko peňazí to môže do futbalu priniesť? „Nemyslím si, že je to dobrý nápad. Úroveň šampionátu upadne,“ varuje Joachim Löw, tréner úradujúcich majstrov sveta z Nemecka. Löwa by vôbec nemuselo trápiť, čo Medzinárodná futbalová federácia FIFA vymýšľa za novinky. A nielen kvôli tomu, že v roku 2026 už pri reprezentácii zrejme nebude. Aj tak však cíti potrebu vyjadriť sa. Zamýšľané rozšírenie šampionátu je extrémne.

V Rusku 2018 a Katare 2022 sa bude hrať s tradičným počtom 32 tímov, ďalší šampionát sa už nafúkne. Prečo meniť niečo, čo funguje perfektne? Nielen interná analýza FIFA dokazuje, že súčasný formát s ôsmimi skupinami po štyroch ponúka najatraktívnejšiu zábavu, pretože sa stretávajú tí najsilnejší.

„Chceme futbal rozšíriť do všetkých kútov sveta,“ tvrdí Infantino. Chvályhodný prístup. Ale nepreháňa to nový šéf FIFA? Trochu to pripomína futbalovú charitu.

Inšpirácia Európou
„O rozšírení sa hovorí dlho a logicky má svojich podporovateľov aj odporcov. Stret je hlavne medzi športovou stránkou a komerciou,“ hovorí futbalový funkcionár Petr Fousek, ktorý sa vyzná v zákulisí medzinárodného futbalu. Obšírna debata prebieha aj kvôli majstrovstvám Európy, ktoré sa rozšírilo. Vlani prvýkrát pozvalo 24 tímov, čo bolo zvýšenie o osem účastníkov. Klasický model so štyrmi skupinami skončil. Milo prekvapili Islanďania, Walesania a Maďari, čo sú národy, ktoré by pri predchádzajúcich pomeroch nemali príliš nádej, že sa na Euro pozrú.

Sťažovali sa však silné kluby, ktoré na Euro uvoľňujú najviac hráčov. Argument bol jasný: „Toto už nie je Euro pre vyvolených, ale pre všetkých.“

Hra o miliardy
Ak Infantinov návrh prejde, bude mať svetový šampionát o deväť rokov 48 tímov. Šestnásť skupín po troch, čo naštve konzervatívcov. Do vyraďovacej fázy postúpia dvaja najlepší. Odohrá sa 80 zápasov počas 32 dní a FIFA získa približne 6,3 miliardy eur, čo je o 1,1 miliardy viac ako teraz.

Aj námietky veľkých klubov zoslabnú, keď pochopia, že nový model neprinesie hráčom vyššiu záťaž a nezoberie im ani čas na dovolenku. Naposledy v Brazílii sa za rovnaký čas stihlo 64 zápasov. Najlepším argumentom je plánovaný nárast zisku o 20 percent.

Národné zväzy, ktoré Infantino obchádzal, sú viac-menej rozhodnuté, že reforma prejde. Futbal verí, že keď dá šancu aj menej zaujímavým reprezentáciám, investuje do budúcnosti. A keď dá šancu silným trhom (Čína, India, krajiny Perzského zálivu), zarobí na predaji sponzorských zmlúv.

01 - Modified: 2024-05-31 09:20:12 - Feat.: - Title: Na úsvite zlatej éry. Československo malo pôrodné bolesti za sebou, na západe i východe začínalo klíčiť zlo 02 - Modified: 2024-05-30 11:49:11 - Feat.: - Title: Nestavali sme štadión, aby sme hrali o siedme miesto. O troch hráčov je značný záujem, vraví manažér Trenčína 03 - Modified: 2024-05-29 16:00:00 - Feat.: - Title: Hokejisti sú pre ženy doslova magnet. Čo na nich tak šialene milujeme? 04 - Modified: 2024-05-29 09:38:04 - Feat.: - Title: Zatkli bývalého futbalistu FK Senica. Bol súčasťou megalomanského obchodu s drogami 05 - Modified: 2024-05-26 16:06:09 - Feat.: - Title: Leclerc čakal na triumf dva roky, napokon si ho vychutnal na domácej pôde. Verstappen aj Hamilton sklamali
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. jún 2024 23:54