StoryEditor

Je rozhodnuté. Ruskí atléti nebudú na olympiáde, v Moskve sa hovorí o bojkote

21.06.2016, 16:10
Autor:
ČTKČTK

Medzinárodný olympijský výbor na utorkovom zasadnutí v Lausanne vyjadril súhlas s rozhodnutím federácie IAAF o potrestaní ruských atlétov a zákaze ich štartu na medzinárodných súťažiach vrátane olympijských hier. 

O štarte ruských a kenských športovcov na olympijských hrách v Riu má však podľa MOV rozhodnúť vždy príslušná medzinárodná športová asociácia.

„Máme vážne pochybnosti, že športovci z Ruska aj z Kene sú čistí,“ stojí vo vyhlásení MOV. Ten zároveň vyzval Svetovú antidopingovú agentúru WADA, aby budúci rok usporiadala konferenciu, na ktorej reviduje celý antidopingový systém. Zároveň uistil, že ak IAAF umožní niektorým ruským atlétom štartovať v Riu, bude to pod vlajkou Ruska, nie pod vlajkou MOV.

„Každý pretekár z Ruska alebo Kene, ktorý si želá štartovať na OH v Riu, musí mať individuálne povolenia príslušnej medzinárodnej športovej federácie,“ povedal na tlačovej konferencii po zasadnutí šéf MOV Thomas Bach. „Je to preto, že v týchto dvoch krajinách je neuspokojivý antidopingový systém a my nemôžeme zaručiť, že ich športovci nepodvádzali. Máme v tomto prípade veľké pochybnosti o prezumpcii neviny,“ uviedol Bach.

Rada IAAF rozhodla o predĺžení zákazu štartu ruských atlétov pre rozsiahly dopingový škandál minulý týždeň v piatok. Šéf Ruského olympijského výboru Alexander Žukov dnes uviedol, že ruskí atléti, ktorí nemali pozitívne testy a ťažkosti s dopingom, sa odvolajú k Medzinárodnej športovej arbitráži. „Právne je toto rozhodnutie neobhájiteľné,“ vyhlásil Žukov.

V Rusku sa dokonca začalo hovoriť o možnosti bojkotu olympiády zo strany všetkých ruských športovcov, čo ale nepotvrdil hovorca prezidenta Vladimira Putina. „Zatiaľ to je predčasná špekulácia a nebudem to komentovať,“ uviedol Dmitrij Peskov. „Nikto by asi taký precedens nechcel,“ uviedol. Zároveň ale zopakoval, že Kremeľ sa proti princípu kolektívnej viny ostro ohradzuje.

Šéf ruského olympijského výboru Žukov sa kriticky vyjadril k myšlienke IAAF pustiť do Ria ruských atlétov, ktorí žijú mimo Ruska a nepodliehajú tamojšiemu dopingovému systému. To sa týka aj bežkyne Julie Stepanovovej, ktorá pomohla problém ruského dopingu odhaliť a je korunnou svedkyňou v celom prípade. Mimo Ruska žije napríklad aj diaľkárka Darja Klišinová.

„Bolo by to absolútne nefér,“ vyhlásil Žukov. „Potrestanie čistých ruských atlétov a ich vylúčenie z hier devalvuje olympijský úspech a ničí olympijské myšlienky,“ doplnil.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 02:02