StoryEditor

Ak skončíme v KHL, všetky zmluvy s hráčmi budú neplatné

26.02.2015, 17:31
Generálny manažér hokejového klubu Slovan Bratislava Maroš Krajči v rozhovore pre hnonline.sk.

Podľa účtovných závierok boli náklady klubu v roku 2013: 10,282 mil. eur, v roku 2012: 9,782 mil. eur. Aký je predpoklad na rok 2014?
Záverečný účet akciovej spoločnosti za rok 2014 bude po jeho predložení a schválení orgánmi našej akciovej spoločnosti zverejnený najneskôr v júli tohto roka.

Čo pôsobenie v tejto súťaži dalo bratislavskému Slovanu?
Tri roky v KHL boli pre Slovan veľkým hokejovým dobrodružstvom a nepochybne zostanú v dejinách klubu zapísané na osobitnom mieste. V istom momente – v sezóne 2012/13 – sme vďaka lockoutu v NHL hrali najlepšiu hokejovú súťaž na svete s desiatkami hviezd svetového hokeja a vyhrávali sme v nej. V manažérskej oblasti sme si mohli vymieňať názory a skúsenosti s takými legendami svetového hokeja, ako sú Fetisov, Treťjak, Kamenskij, Žamnov, Kasatonov, Mike Keenan, a ďalší. KHL nás katapultovala medzi top kluby v Európe v rebríčku priemernej návštevnosti. Získali sme tisícky nových priaznivcov, medzi komunitou fanúšikov a hráčmi sa vytvorilo osobitné puto.

A čo dalo účinkovanie v Kontinentálnej hokejovej lige vám osobne?
Zápas na Slovane sa stal jednou z najatraktívnejších možností trávenia voľného času v hlavnom meste. Logisticky sme bez väčších problémov zvládli náročné cestovanie naprieč celým euroázijským kontinentom. Bratislave a jej podnikateľskému prostrediu prinieslo pôsobenie Slovana v KHL približne 3,8 milióna eur ročne. V tejto chvíli si nespomeniem na jediné negatívum. Pravdou je, že pre celý manažérsky tím v Slovane bolo pôsobenie v KHL veľkou profesionálnou a životnou skúsenosťou a všetci do jedného po tri roky pracovali na doraz a možno niekedy aj na úkor svojho súkromného života. Slovan však v ňom má u všetkých pevné miesto.

V prípade, že v budúcej sezóne nebudete pôsobiť v KHL, s o koľko percent nižším rozpočtom budete zhruba pracovať?
Zatiaľ sa na túto otázku nedá kvalifikovane odpovedať. Záleží od viacerých faktorov, samozrejme jedným z nich je aj kvalita a úroveň samotnej súťaže. Určite prebehne istý benchmarking aj v súvislosti s výškou rozpočtov jednotlivých klubov v nej. Bude naším cieľom zabezpečiť po finančnej stránke klub tak, aby v ktorejkoľvek z líg hral na popredných priečkach. Aj keď jedným dychom musím dodať, že samotné peniaze ešte nikdy nikomu trofej nevyhrali.

Aký je váš najpozitívnejší moment, zážitok súvisiaci s trojročným pôsobením v KHL?
Keď sa retrospektívne pozriem na naše účinkovanie, tak “veľké veci” sa začali diať v momente nášho víťazstva nad SKA Petrohrad koncom septembra 2012 pred zrakmi vtedajšieho prezidenta KHL Alexandra Medvedeva (4:2), a akoby symbolickým oblúkom sa uzavreli tohto týždňovým triumfom nad tým istým súperom (5:2). Ale samozrejme, tých momentov bolo podstatne viac. Každý domáci víťazný zápas, ktorý sme v Bratislave oslavovali viac ako víťazstvo v extralige. Rozlúčka Sekeru a Višňovského 6. januára 2013 po výhre nad Magnitogorskom s Malkinom v zostave, víťazné invázie do Prahy, otočenie strateného zápasu proti Čeljabinsku na jeseň 2013 v posledných sekundách, a samozrejme dojemná rozlúčka po zápase s Jokeritom pred pár dňami. K tomu obdivné komentáre ikon svetového hokeja, akými sú Ovečkin, Malkin, Kovaľčuk, na hokejovú atmosféru v meste.

Z ekonomického pohľadu - získať 30 percent z rozpočtu na predaji vstupného a permanentiek je neskutočný počin v stredoeurópskom regióne. Dá sa vôbec takýto príjem získať v inej súťaži (napr. v českej extralige či medzinárodnej EBEL lige)?
Intenzívnejšie zapojenie príjmov z ticketingu do rozpočtu klubu bolo jedným z dôležitých marketingových cieľov klubu pri vstupe do KHL. A rovnako dôležité bude aj v ktorejkoľvek inej lige. Slovan totiž vždy bude vo významnej miere závislý na divákoch a príjmoch zo vstupného, náš biznis model je tak nastavený, nemôžeme sa spoliehať na jedného-dvoch gigantických partnerov, že nám vykryjú celý rozpočet. Práve na túto skutočnosť budeme musieť veľmi seriózne prihliadať aj pri našom rozhodovaní, v ktorej súťaži si želáme ďalej pokračovať. Máme totiž to privilégium pôsobiť v krásnej aréne, jednej z najlepších v celej Európe, ale jej réžia pochopiteľne nie je vôbec lacná. Je to nastavené tak, že zmysel to má iba vtedy, ak je hala zaplnená. Dá sa to dokázať aj v inej lige, dôležité bude rozumne nastaviť cenu vstupeniek, zostaviť úspešný konkurencieschopný tím s integritou, ktorému budú fanúšikovia dôverovať, a podieľať sa tiež na účinnej propagácii samotného produktu, teda súťaže, ktorú budeme hrať.

Koľko hráčov z kádra z končiacej sa sezóny asi približne ostane v klube aj potom, čo skončí v KHL?
Ak sa napokon Slovan neprihlási do nového ročníka KHL, všetky aktuálne zmluvy registrované na CIB – hráčskej matrike KHL v Moskve – budú neplatné. S hráčmi resp ich agentmi budeme rokovať v prípade obojstranného záujmu o nových zmluvách, samozrejme aj v závislosti od ligy, ktorú budeme hrať. V tíme je viacero hráčov, ktorých by sme si chceli udržať, bude to však záležať aj od toho, či dokážeme konkurovať iným ponukám.

Kedy bude definitívne jasné, že KHL je pre Slovan už minulosťou?
Po poslednom zápase s Jokeritom je ďalší ročník KHL minulosťou, odteraz sa môžeme začať pripravovať na ďalšiu sezónu. Podrobne rozanalyzujeme pre a proti každej zo štyroch možností, ktoré prichádzajú do úvahy: KHL, slovenská extraliga, česká extraliga, EBEL. Definitíva, pre ktorú sa rozhodneme, bude známa do dvoch mesiacov. Súvisí to so splnením podmienok pre účasť v tej-ktorej súťaži. Samozrejme, patrí sa dodržať korporátnu kultúru - ak by sme sa rozhodli nepokračovať v KHL, oznámime to najprv jej vedeniu a až potom podľa rozhodnutia akcionárov zverejníme, kde bude Slovan pôsobiť v budúcej sezóne. 

01 - Modified: 2007-03-26 17:45:00 - Feat.: 0 - Title: WHO dáva Indonézií záruky na vakcínu proti H5N1
01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2024-04-03 14:32:04 - Feat.: - Title: Valábik pre HN: Nemyslím si, že by pre hráčov z KHL prišla pozvánka do prípravy 03 - Modified: 2024-02-16 08:59:01 - Feat.: - Title: Dve podobné chyby, ktorých sa dopustili Pellegrini a Korčok 04 - Modified: 2024-01-15 09:04:34 - Feat.: - Title: Hudáček doplatil na to, že je ľahký terč (komentár) 05 - Modified: 2024-01-08 08:15:11 - Feat.: - Title: Slovák vyvolal rozruch v Česku. Hudáček končí po proteste fanúšikov v Jágrovom tíme expresne rýchlo
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 13:27