StoryEditor

USA prichádza o fanúšikov. My tiež

Americký šport prišiel o viac ako dvadsať percent športových fanúšikov za posledný rok. Tvrdí to štúdia univerzity Seton Hall, ktorá sídli v blízkosti New Yorku. Môže za to najmä korupcia v športe, doping či podvádzanie.

U nás kvôli tomu návštevnosť na športoviskách príliš neklesá. Na Slovensku je problém hlavne s vandalizmom, pre ktorý ľudia odmietajú chodiť hlavne na futbalové štadióny. "Myslím si, že diváka v prvom rade zaujíma hra. Čo sa týka afér, tie vždy boli aj budú. Podľa mňa to nemá vplyv na divácku návštevnosť na Slovensku," tvrdí pre HN riaditeľ hokejovej extraligy Vladimír Paštinský.

Škandály odrádzajú priaznivcov
Najhoršou udalosťou bolo ovplyvňovanie výsledkov stretnutí v najprestížnejšej basketbalovej súťaži sveta rozhodcom Timom Donaghym, ktorý sa k tomu priznal. Svojim komplicom poskytoval "zaručené" tipy, na ktorý duel by si mali staviť, a ak mal pravdu, dostal od nich peniaze. Práve pre toto jeho konanie si 40 percent športových priaznivcov myslí, že ovplyvňovanie stretnutí v basketbalovej súťaži je oveľa rozsiahlejšie. "V prípade, že ľudia zistia, aké nečestné udalosti sa dejú v športe, väčšinu z nich prestane zaujímať," tvrdí jeden z tvorcov štúdie Rick Gentile. Donaghyho čin považuje 34 percent opýtaných za najväčší športový škandál tohto roka v USA. Za ním nasleduje rekordér v počte bejzbalových odpalov Barry Bonds, ktorého meno sa spája s užívaním zakázaných prostriedkov. Ani fanúšikov športu číslo jeden v USA, amerického futbalu, neobišla aféra. Hviezda Atlanty Michael Vick bol zapletený do organizovania zakázaných psích súbojov. Za tento priestupok mu hrozí až päťročný pobyt za mrežami.

U nás je dôležitá hra
Na Slovensku je športom číslo jeden hokej. V porovnaní s futbalom však nehrozia na hokejových štadiónoch také výtržnosti ako vo futbale. "Ak chceme, aby diváci chodili na hokej, je dôležité, aby prišli do kultúrneho prostredia. V tých nekultúrnych je totiž väčšia možnosť nešportového správania," dodal pre HN Paštinský. Takýmto príkladom sú Košice, kde do novej hokejovej Steel Arény chodí v priemere vyše šesťtisíc divákov.
"Nedôstojné správanie tam nie je. Ľudia sa bavia predovšetkým hokejom, a tak by to malo byť všade, " vysvetlil riaditeľ hokejovej extraligy. Priznáva však, že na ostatných štadiónoch sa vulgárnemu povzbudzovaniu nevyhnete.
"Myslím si, že je to všade rovnaké, tak to vždy bolo a ostane to naďalej. Tomu sa nevyhneme." To, že by šport na Slovensku stratil priaznivcov pre podobné škandály ako v Amerike, si však nemyslí. "Toto nemá vplyv na divákov u nás. Ak je zaujímavý duel, tak prídu, ak nie, radšej zostanú doma. V hokeji sa korupcia alebo iné škandály neprejavujú tak, ako napríklad vo futbale. V tomto športe nie je toľko peňazí," ukončil Paštinský.

Futbal fanúšikov už stratil
Vo futbale je však situácia iná. Vulgarizmus, vandalizmus radikálnych divákov sú u nás značné. "Slušný fanúšik chce sledovať futbal. Tí ostatní sa prídu len vybúriť na štadión," hovorí pre HN šéf disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu Štefan Kridla. Pripúšťa však jednu vec. "Strácame kvôli tomu fanúšikov. Dostali sme už niekoľko výziev od ľudí, že čo robia s tým, aby takéto neslušné správanie zmizlo zo štadiónov. Inak tam nebudú chodiť," dodal Kridla. Hovorí aj z vlastnej skúsenosti. "Ja som dal lístky svojim priateľom, ktorí v polčase odišli kvôli vulgárnostiam a výtržnostiam na štadióne. Tomu musíme jednoznačne zamedziť."

01 - Modified: 2003-06-16 23:53:04 - Feat.: 0 - Title: Investovanie do koruny sa oplatí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 06:55