StoryEditor

Landis stratil titul. Má ho Pereiro

24.09.2007, 00:00

Víťazom najprestížnejších cyklistických pretekov Tour de France sa stal Španiel Oscar Pereiro. Definitívne. Tento verdikt oznámila medzinárodná cyklistická federácia.

Musí vrátiť titul
Svetová cyklistická vláda sa rozhodla určiť Pereira za víťaza po tom, ako arbitráž 20. septembra pomerom hlasov 2:1 rozhodla, že pôvodný víťaz Američan Floyd Landis užíval nepovolené podporné prostriedky a musí svoj titul vrátiť.
Medzinárodná cyklistická federácia už informovala nového víťaza, ako aj organizátorov najprestížnejšieho cyklistického podujatia na svete. "V súlade s výsledkom procesu v Spojených štátoch amerických a trestu pre cyklistu Floyda Landisa za doping a podľa pravidiel svetovej federácie deklarujeme Oscara Pereira za víťaza Tour de France 2006," píše sa vo vyhlásení svetovej cyklistickej vlády.

Španiel nevie, na čom je
Organizátori Tour sú však opatrní a vyhlásili, že Pereira za víťaza neuznajú, kým nebude jasné, či Landis využije svoje právo odvolať sa na Športový arbitrážny súd, čo ho bude stáť ďalšie financie. Doteraz vynaložil bývalý cyklista tímu Phonak na svoju obhajobu dva milióny dolárov. "Oscar Pereiro bude víťazom Tour de France 2006 hneď ako sa celý proces skončí," povedal riaditeľ pretekov Christian Prudhomme.
Ak Landis na športovej arbitráži v Lausanne uspeje, bude šampiónom Tour de France on. "V podstate stále neviem, na čom som. Je veľmi ťažké rokovať o zmluvách do budúcnosti, ak neviete, či ste len druhý alebo ste víťaz," povedal Pereiro.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 11:36