StoryEditor

Moji hráči ma pochopili

07.08.2007, 00:00
Futbalový klub z Nitry je najväčším prekvapením doterajšieho priebehu našej najvyššej súťaže. Klub štyroch hlavných akcionárov, Mariána Valentu, Jiřího Magyara, Norberta Bödöra a Eugena Árvaya, má jeden z najnižších rozpočtov v lige, 30 miliónov korún na sezónu.

Napriek tomu, že nemá v kádri žiadne známe mená, dokáže držať krok s obhajcom majstrovského titulu, Žilinou - spoločne vedú tabuľku najvyššej súťaže s plným počtom 12 bodov. Podiel na tomto úspechu má aj nový kouč Nitry, bývalý český aj československý reprezentant Pavel Hapal. "Hráči ma pochopili a spĺňajú všetko, čo od nich na tréningoch žiadam. Sú disciplinovanejší a zistili, že po tvrdej práci sa dostavia aj výsledky," hovorí v rozhovore pre HN Hapal.

Nitra pod vaším vedením nestratila ešte ani bod. Čo je hlavným dôvodom jej neporaziteľnosti v novom ročníku súťaže?
- Mužstvo povzbudilo najmä víťazstvo v Senci v druhom kole, keď sme víťazný gól strelili až v piatej minúte nadstaveného času. Hráči získali viac sebavedomia, podarilo sa mi dobre poskladať zostavu z ofenzívnych futbalistov. Pochopili moje požiadavky, zodpovedne plnia moje pokyny. Sú disciplinovanejší a zistili, že po tvrdej práci na tréningoch sa dostavia aj výsledky.

Čím ste vy trénersky prispeli k výbornému začiatku mužstva Nitry v našej najvyššej súťaži?
- Trošku som pozmenil rozostavenie, do mužstva prišli dvaja hráči, ktorí sa rýchlo adaptovali. Je to však zatiaľ iba štvrté kolo a ja dúfam, že aj všetci hráči stoja nohami pevne na zemi. Môžu na to nadviazať a teraz sa ukáže vnútorná sila tímu, či sa dokážu vyrovnať s postavením v tabuľke.

Ste spokojný s kvalitou hráčskeho kádra, alebo plánujete mužstvo ešte posilniť o nejakých hráčov?
- Rád by som ešte získal do mužstva jedného ofenzívneho futbalistu. Bude pre nás ťažké nahradiť v priebehu sezóny zraneného hráča, keďže šírka nášho kádra nie je veľmi veľká.

Pomáhal vám pri zoznamovaní sa s tímom Nitry jeho bývalý tréner Ivan Galád?
- Hovorili sme spolu iba pred zápasom v Senci, ktorého trénerom sa stal pred začiatkom súťaže. Až vtedy sme sa zoznámili, takže mi nijako nepomohol v mojich nitrianskych začiatkoch.

Boli ste trénerom v českej lige. Prečo ste sa rozhodli pôsobiť v našej najvyššej súťaži, nie je to pre vás krok späť v kariére?
- Ja to takto neberiem. Ponuka prišla vo vhodnej chvíli. A páčilo sa mi najmä to, ako v klube pracujú s mladými hráčmi, ktorými vhodne dopĺňajú prvé mužstvo.

Česká liga je asi finančne lukratívnejšia ako slovenská. Neprekáža vám, že zarobíte menej peňazí?
- Osobne mi v tomto prípade vôbec nešlo o výšku zárobku. V prvom rade som chcel trénovať prvoligový tím. V minulom roku som bol bez trénerskej práce, robil som vyhľadávača talentov pre nemecký tím Bayer Leverkusen.

V najvyššej českej súťaži nemal nikto záujem o vaše služby?
- Trénerský trh v mojej domovine bol plný, všetky mužstvá mali svojich koučov. Jednoducho, v minulom ročníku pre mňa trénerské miesto neostalo, bol som bez práce. Ako som spomínal, robil som skauta, je to zaujímavá profesia, ale ťahalo ma to späť k trénovaniu.

Boli ste trénerom aj v Česku a u nás ste už takmer dva mesiace. Kde vidíte najväčší rozdiel medzi oboma súťažami?
-Pozrite sa na súboj Ligy majstrov medzi Žilinou a Slaviou Praha. Slovenský majster odohral lepší zápas. Ostatné mužstva majú tiež svoju kvalitu. Pracuje sa tu viac s mladými hráčmi, chýba mi viac skúsených futbalistov.

Čo pozitívne ste doposiaľ zažili v našej lige a, naopak, čo vás nemilo prekvapilo?
- Som rád že po úvodných úspešných výsledkoch sme dokázali pritiahnuť viac divákov na nitrianske tribúny. Verím, že v takom počte budú chodiť aj na ďalšie stretnutia. Zlepšiť by sa mal určite komfort fanúšikov na štadiónoch, v tom vidím najväčší rozdiel oproti českej lige.

Prečo sa podľa vás nedokážu slovenskí futbalisti presadiť v najkvalitnejších európskych ligových súťažiach?
- Myslím si, že Slovensko má dosť dobrých hráčov v zahraničí, veľa ich hrá aj v Česku. Určite by nášmu futbalu pomohol výraznejší úspech na medzinárodnej scéne, hlavne reprezentačný alebo aj klubový. Po ňom sa všetko môže zmeniť.

Prospelo by podľa vás českému a slovenskému futbalu, keby sa opäť hrala spoločná klubová súťaž týchto dvoch krajín?
- Keby to bolo možné, tak určite. Federálna liga mala naozaj veľkú kvalitu. Slabých zápasov je aj v českej najvyššej súťaži dosť a nie je to tak, že slovenské tímy by boli pre české nezaujímavé. Verím, že takéto spojenie by pomohlo obom stranám a že sa ho raz dočkám.

KTO JE PAVEL HAPAL
Narodil sa pred 38 rokmi v Kroměříži. Futbalovú kariéru začal v obci Břest, odkiaľ ešte v juniorskom veku odišiel do Sigmy Olomouc. V jej drese odohral 92 zápasov v československej lige. V roku 1992 prestúpil do Bayeru Leverkusen, s ktorým v prvej sezóne zvíťazil v Nemeckom pohári. V kariére pokračoval v španielskom Tenerife. Tam mu však zranenie dovolilo odohrať iba jednu plnú sezónu, ostatné tri bol mimo hry. Po hernom výpadku sa vrátil domov, do Sparty Praha. S ňou síce získal v roku 2000 majstrovský titul, no výraznejšie sa nepresadil. Fanúšikovia "rudých" si ho budú pamätať ako hráča, ktorý pred koncom stretnutia Ligy majstrov proti Barcelone nepremenil za nerozhodného stavu penaltu. Na temné obdobie kariéry chcel zabudnúť v materskom klube, Olomouci, kde sa mu aj herne darilo. V 28 zápasoch dal 14 gólov. Pohádal sa však s vtedajším trénerom Olomouca Leošom Kalvodom a bol preradený do B-mužstva. Nakoniec odišiel do druholigových Českých Budějovíc, kde ukončil hráčsku kariéru. Paradoxné je, že najvážnejším kandidátom na kouča Nitry bol práve Kalvoda. Po trénerskom pôsobení v Opave, Zlíne a Ostrave sa ním však stal Pavel Hapal.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. máj 2024 01:04