StoryEditor

Finále môžu rozhodnúť žolíci Saviola a Maccarone

10.05.2006, 00:00
Na Phillips štadióne v Eindhovene sa hrá finále Pohára UEFA FC Middlesbrough -- FC Sevilla.

Dnes spoznáme víťaza druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže Pohára UEFA. Vo finále v Eindhovene sa stretnú FC Middlesbrough a FC Sevilla. Obidva tímy sa pokúsia vybojovať historický triumf v tejto súťaži. Pre španielsky klub by to bol pekný darček k oslavám stého založenia klubu, Angličania by sa zasa chceli dôstojne rozlúčiť s trénerom Stevom McClarenom, ktorý sa po skončení blížiacich sa majstrovstiev sveta v Nemecku (9. júna -- 9. júla) stane koučom reprezentácie Anglicka.

Rozhodnú hviezdy?
"Naša cesta do finále bola dlhá a kľukatá, rozhodne však nejdeme prehrať," konštatoval tréner Middlesbroughu McClaren, ktorého zverenci museli vo štvrťfinále s FC Bazilej, ako aj v semifinále so Steauou Bukurešť otáčať nepriaznivý stav. V oboch prípadoch rozhodol v 90. min odvety taliansky útočník Massimo Maccarone. "Bol to úžasný pocit. Keď som skóroval proti Bazileju, netušil som, že rovnako skvelý pocit zažijem aj proti Steaue. Mojím snom vo finále je naše víťazstvo, ktoré zabezpečím gólom v poslednej minúte. Opäť!", netajil svoje nadšenie Maccarone. Najväčšou hviezdou Sevilly na trávniku vypredaného stánku PSV Eindhoven (kapacita je 36 500 miest) by mal byť zasa argentínsky reprezentant Javier Saviola. Jeho klubový kolega, stredopoliar Enzo Maresca, na margo dnešného súboja uviedol: "Do finále Pohára UEFA sa nedostanete každý deň. Pre mňa osobne je to určite najdôležitejší zápas v mojej kariére."

Micheľ nemá favorita
Práve nedávna semifinálová odveta Middlesbrough -- Steaua Bukurešť bola pod taktovkou našej rozhodcovskej jednotky Ľuboša Micheľa. "Netrúfam si povedať tip na favorita, lebo niekedy finálové duely nemajú logiku," uviedol Micheľ, ktorý bude rozhodovať aj na MS v Nemecku, a dodal: "Pre obe mužstvá je to veľká zodpovednosť, ktorá im môže zväzovať nohy, môže rozhodnúť jediná chyba, prípadne vylúčenie hráča."

Najďalej Čontofalský a Škrteľ
Zo Slovákov sa v Pohári UEFA najďalej dostali reprezentanti Kamil Čontofalský a Martin Škrteľ. Ich Zenit Petrohrad vypadol s FC Sevilla až vo štvrťfinále. Artmedia Bratislava, ktorá skončila svoje účinkovanie v základnej skupine Ligy majstrov, pokračovala v šestnásťfinále Pohára UEFA, ale tu sa jej historická púť skončila, keď v dvoch zápasoch nestačila na Levski Sofia.
Stretnutie od 20.45 h povedie Nemec Herbert Fandel. V prípade remízy sa zápas predlžuje o 2x15 minút. Ak sa ani po 120 minútach nerozhodne, víťaza Pohára UEFA určí až jedenástkový rozstrel. Vlani získal trofej ruský CSKA Moskva po víťazstve 3:1 nad Sportingom Lisabon (hralo sa v Lisabone).

Ako postupovali
FC Middlesbrough
-- 1. kolo:
Škoda Xanthi 2:0 (doma), 0:0 (vonku)
-- skupinová fáza (1. miesto): Grasshoppers Zürich 1:0 (v), Dnepr Dnepropetrovsk 3:0 (d), AZ Alkmaar 0:0 (v), Litex Loveč 2:0 (d)
-- šestnásťfinále: VfB Stuttgart 2:1 (v), 0:1 (d)
-- osemfinále: AS Rím 1:0 (d), 1:2 (v)
-- štvrťfinále: FC Bazilej 0:2 (v), 4:1 (d)
-- semifinále: Steaua Bukurešť 0:1 (v), 4:2 (d)

FC Sevilla
-- 1. kolo:
FSV Mainz 05 0:0 (d), 2:0 (v)
-- skupinová fáza (1. miesto): Besiktas Istanbul 3:0 (d), Zenit Petrohrad 1:2 (v), Vitoria Guimaraes 3:1 (d), Bolton Wanderers 1:1 (v)
-- šestnásťfinále: Lokomotiv Moskva 1:0 (v), 2:0 (d)
-- osemfinále: OSC Lille 0:1 (v), 2:0 (d)
-- štvrťfinále: Zenit Petrohrad 4:1 (d), 1:1 (v)
-- semifinále: FC Schalke 04 0:0 (v), 1:0 po predĺžení (d)

FC Sevilla
- založený:
14. 10. 1905
- Estadio Ramóna Sáncheza Pizjuána má kapacitu 45 500 miest
- prezident: José Mariá del Nido
- klubové farby: biela-červená
- najväčší úspech: 1946 majster Španielska, 1948 víťaz Španielskeho pohára
- v klube pôsobili: Maradona, Zamorano, Šuker, Bebeto, Polster

FC Middlesbrough
- založený:
1876
- Riverside Stadium má kapacitu 35 100 miest
- prezident: Steve Gibson
- klubové farby: červená-biela-modrá
- najväčší úspech: víťaz Ligového pohára 2004
- v klube pôsobili: Souness, Murdock, Ravanelli, Slováci Kinder a Sz. Németh
(hn/mj)

01 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovan a Zvolen zatiaľ nezaváhali
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 23:29