StoryEditor

Návrat do futbalovej reality. Česi nás vyškolili

07.09.2006, 00:00
Najlepším hráčom prestížneho súboja bol Libor Sionko, ktorý dvoma gólmi v úvode pochoval nádeje slovenského tímu na úspech.
Slovenské vytriezvenie, českí futbalisti totálne ovládli Bratislavu! Naši reprezentanti sa opäť zľakli silného českého tímu, ktorý ich poriadne vyškolil a zvíťazil 3:0. Veľké predzápasové očakávania a emócie sa rozplynuli už po úvodnej dvadsaťminútovke, keď stredopoliar Libor Sionko dvoma gólmi pochoval nádeje slovenského tímu. Zvučný súboj o prestíž sa zmenil v jednoznačnú dominanciu nášho súpera.
Galisov omyl
Tréner národného tímu Dušan Galis mal až prílišný rešpekt pred súperom. Vsadil na defenzívnu taktiku, ktorá sa nášmu mužstvu nevyplatila. Trojica defenzívnych stredopoliarov Hlinka, Valachovič, Karhan nemohla ani zďaleka konkurovať kvalitám súperových stredopoliarov na čele s kapitánom Tomášom Rosickým. Aj po odchode hviezd Pavla Nedvěda a Karla Poborského patrí stred poľa k výstavnej skrini českého futbalu, čo dokázali aj v tomto stretnutí. Naopak, český tréner Karel Brückner využil svoje trénerské skúsenosti, postavil do základnej zostavy Libora Sionka, ktorý po svojom príchode na ihrisko v súboji s Walesom zavelil k obratu a Česi napokon vyhrali. Teraz sa mu odvďačil dvoma gólmi.
Lekcia po česky
Úvod stretnutia sa niesol v znamení opatrnosti, oba tímy sa sústredili na defenzívu. Prvú strelu v zápase vyslal český dlháň Jan Koller, ktorá ešte Kamila Čontofalského neohrozila. V 10. minúte prišiel prvý gólový moment. Sionko unikol obrane po pravej strane a jeho strela skončila na brvne. Tá sa po Polákovej prihrávke dostala k Jankulovskému, ktorého center neatakovaný Sionko pre neho netypicky hlavou pretavil v úvodný gól. O dve minúty neskôr skončila Šventova strela tesne nad. Naši sa ešte ani nestihli z prvého gólu spamätať, keď Koller priťukol v šestnástke loptu Sionkovi, ktorý strelou pozemi nedal gólmanovi šancu. Galisov výber sa potom úplne zosypal a nepomohol mu ani Németh, ktorý prišiel na ihrisko v priebehu prvého dejstva. Česi nám až do konca prvého polčasu dávali lekciu špičkového futbalu. Ďalšiu šancu mal Jiránek, ale Čontofalský ju reflexívne zneškodnil. Jedinú šancu nášho tímu v prvom polčase mal Valachovič, ale jeho hlavičku Čech zneškodnil

Chaos a beznádej pokračovali
Do druhého polčasu poslal tréner Galis v zúfalej snahe o zvrat útočne ladenú dvojicu Hodúr - Hološko, ktorá vystriedala tandem Šebo - Valachovič. Z prvopolčasovej defenzívnej zostavy sa po zmene strán stala nadmieru ofenzívna. Tento necitlivý ťah trénera Galisa dodal nášmu tímu ešte väčšiu beznádej a hra pôsobila naďalej chaoticky. Navyše Česi nepripustili žiadnu senzáciu v druhom dejstve a po ďalších troch nevyužitých obrovských šanciach nás v 57. minúte opäť gólovo vyškolili. Po nacvičenom signáli najlepší muž zápasu, Sionko, perfektne prihral pred bránu Kollerovi a naša obrana sa ako počas celého stretnutia iba prizerala súperovmu umeniu. V poslednej polhodine sa už zväčša iba dohrávalo. Česi si už vedenie strážili. Najväčšie šance Slovákov mali Németh a Hološko oba pred nami.

Hlasy po zápase

Dušan Galis (tréner Slovenska):
"Tento zápas vyhrali Česi absolútne zaslúžene. Boli lepším tímom. V prvom polčase sme urobili chyby a súper ich dokázal potrestať."

Dušan Švento (stredopoliar Slovenska): "Som sklamaný, najmä preto, že sme prehrali s naším západným susedom. Bolo v tom aj trochu smoly, ale Česi boli dnes lepší. Bolo to najmä o tom prvom góle a o dôslednosti v obrane. Po prvom góle sme to vzadu trochu otvorili, dostali sme druhý a potom to už nešlo. Systém s troma obrancami, na ktorý sme počas zápasu prešli, bol náročný najmä pre nás, krajných záložníkov,"

Libor Sionko (stredopoliar Česka, autor dvoch gólov): "Bol to kvalitný zápas z oboch strán. My sme podali kvalitnejší výkon, hrali sme veľmi organizovane v defenzíve a vychádzali nám aj protiútoky. Som rád, že som k dnešnému dôležitému víťazstvu dopomohol gólmi."

Petr Čech (brankár Česka): "Prišli sme pre tri body a vzhľadom na výkon sme si ich dnes zaslúžili. Bol to špeciálny zápas pre oba tímy. My sme tú rivalitu zvládli dobre. Experti hovorili pred zápasom o tom, že Slovensko je teraz lepšie, a my nie sme v takej forme. To nám vlastne pomohlo. Čo sa týka priebehu hry, náš rýchlo strelený gól Slovákom zviazal nohy a potom to už išlo."

Slovensko - Česko 0:3 (0:2)

Góly:
10´ Sionko 0:1, 21´ Sionko 0:2, 57´ Koller 0:3. 27 683 divákov

Slovensko: Čontofalský - Krajčík, Škrtel, Ďurica, Čech (24´ Németh) - Valachovič (46´ Hodúr), Hlinka, Karhan, Mintál, Švento - Šebo (46´ Hološko).
Česko: Čech - Ujfaluši, Jiránek, Rozehnal, Jankulovski - Galásek - Sionko (78´ Štajner), Rosický, Polák (72´ Kováč), Plašil - Koller.
01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. máj 2024 09:20