Robert Kaliňák po rokovaní Bezpečnostnej rady. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Atentát na Fica: Premiér je pri vedomí. Útočník ho zasiahol štyrmi ranami, povedal Kaliňák (ONLINE)

16.05.2024, 14:55
16.05.2024, 16:01
  • V Handlovej v stredu po výjazdovom rokovaní vlády došlo k atentátu na premiéra Roberta Fica.
  • Stalo sa tak na námestí krátko pred 15:00, keď sa predseda vlády pristavil pri skupinke ľudí, ktorá ho tam čakala.
  • Strelec vypálil päť rán, Fica mali zasiahnuť tri.
  • Jedna guľka mala zasiahnuť žalúdok a druhá kĺb.
  • Útočníkom má byť 71-ročný Juraj C. z Levíc, bezprostredne po útoku ho zadržali.
  • Fica z Handlovej vrtuľníkom previezli pred 16:00 do Banskej Bystrice, kde ho operovali.
  • Premiér Fico je v stabilizovanom, no stále veľmi vážnom stave, informoval minister obrany Robert Kaliňák.
  • Hospitalizovaný je na jednotke intenzívnej starostlivosti na oddelení ARO.

Vláda v stredu prišla do Handlovej na výjazdové rokovanie, kde bola hlavnou témou transformácia hornej Nitry – a teda regiónu, ktorý po vyše sto rokoch ukončuje ťažbu uhlia. Krátko po tlačovej konferencii, ktorá uzavrela rokovanie koalície, došlo k atentátu na premiéra Roberta Fica. Premiér po útoku páchateľa z davu utrpel vážne zranenia a previezli ho do nemocnice.

„Dnes na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej bol na predsedu vlády Roberta Fica spáchaný atentát, aktuálne je v život ohrozujúcom stave prevážaný vrtuľníkom do Banskej Bystrice, pretože do Bratislavy by to trvalo príliš dlho vzhľadom na nevyhnutnosť akútneho zákroku,“​ priblížil útok tlačový odbor Úradu vlády.

VIDEO: Zábery bezprostredne po atentáte na Roberta Fica:

Predseda vlády opúšťal budovu niekoľko minút pred treťou hodinou po zasadnutí, ktoré označil za úspešné. Podobne ako to má vo zvyku, išiel si podať ruku so svojimi priaznivcami, ktorí už od rána čakali za zátarasami pred kultúrnym domom na námestí v Handlovej.

Vtedy naňho spomedzi podporovateľov vystrelil atentátnik, ktorým je podľa informácií HN 71-ročný Juraj C. z Levíc. Ten bol údajne držiteľom legálnej zbrane. Z ručnej zbrane vypálil päť rán, pričom niektoré z nich predsedu vlády zasiahli do brucha a hrude.

VIDEO: Situácia na mieste činu po streľbe v Handlovej, pri ktorej zranili premiéra Roberta Fica:

Situácia na mieste činu po streľbe v Handlovej, pri ktorej zranili premiéra Roberta Fica. Zdroj: HN

Na páchateľa sa okamžite vrhli okolo stojaci policajti a muža spacifikovali. Premiéra po útoku následne ochranka odviezla do bezpečia. Po krátkej chvíli vyrazili vo vládnej limuzíne preč v závese s policajnou kolónou. Neskôr sa k nim pripojila aj záchranka. Premiéra najprv odviezli do nemocnice v Handlovej, aby ho krátko pred 16.00 vrtuľník zobral do Banskej Bystrice.

Premiér Robert Fico je po operácii, ktorá trvala päť hodín, v stabilizovanom, no stále veľmi vážnom stave, informoval vo štvrtok ráno z nemocnice v Banskej Bystrici minister obrany Robert Kaliňák.

Meno Roberta Kaliňáka sa spomína ako dočasného nástupcu Roberta Fica, mal by viesť vládu v prípade jeho neprítomnosti.

V Handlovej postrelili premiéra Fica
01 - Modified: 2024-05-30 13:57:47 - Feat.: - Title: V londýnskej reštaurácii postrelili devätročné dieťa, v nemocnici bojuje o život 02 - Modified: 2024-05-19 09:07:14 - Feat.: - Title: NAKA obvinila tri osoby za schvaľovanie konania útočníka v Handlovej. Sú v cele policajného zaistenia 03 - Modified: 2024-05-17 22:28:13 - Feat.: - Title: Milióny eur z dotačných fondov tečú na hornú Nitru. Napriek útoku na premiéra život v regióne pulzuje ďalej 04 - Modified: 2024-05-17 14:05:14 - Feat.: - Title: Polícia vo Francúzsku zastrelila muža, ktorý chcel podpáliť synagógu 05 - Modified: 2024-05-17 07:11:14 - Feat.: - Title: V Štokholme sa strieľalo blízko izraelskej ambasády, polícia uzavrela okolie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. máj 2024 15:57