Podpredseda KDH Viliam Karas. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

KDH nesúhlasí s ústavným zákonom o medveďoch, predkladá vlastný návrh

08.04.2024, 10:45
Autor:
TASRTASR

KDH nevidí riešenie v ústavnom zákone. Podľa podpredsedu KDH Viliama Karasa by sa Slovensko týmto zákonom mohlo dostať do konfliktu s EÚ.

Opozičné KDH nesúhlasí s navrhovaným ústavným zákonom o možnom odstrele rizikových medveďov. Navrhuje vlastnú novelu zákona o civilnej ochrane, ktorá by mala zefektívniť elimináciu problémových medveďov.

Predstavilo ho aj ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (nominant SNS), ktorému sa podľa predstaviteľov KDH jeho návrh pozdával. S Tarabom sa hnutie zhoduje na tom, že situácia s medveďmi je neudržateľná a treba ju čo najskôr riešiť.

KDH nevidí riešenie v ústavnom zákone. Podľa podpredsedu KDH Viliama Karasa by sa Slovensko týmto zákonom mohlo dostať do konfliktu s EÚ. Hrozí tiež podľa neho riziko "westernových" prestreliek v rámci osídlení.

Hnutie navrhuje v rámci zákona o civilnej ochrane predefinovať pojem mimoriadna situácia. Pokiaľ by sa vyhlásila mimoriadna situácia, tak na výnimku, ktorá sa udeľuje v rámci zákona o ochrane prírody, by sa nemusel aplikovať správny poriadok.

Výnimka by sa teda mohla udeliť bez správneho konania a efekt udelenia výnimky by bol podľa KDH efektívnejší.

KDH deklaruje, že vníma ohrozenie ľudí medveďmi ako závažný problém, rozumie obavám ľudí, ktorí žijú v regiónoch s častým výskytom medveďov. Víta veľké nasadenie zásahového tímu, navrhuje však spružniť fungovanie a administratívne pokyny pre zásahy.

Vláda koncom marca odobrila návrh ústavného zákona, ktorým sa stanovili podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu medveďa. Zákon by umožňoval v okolí miest a obcí vytvoriť 500-metrovú bezpečnostnú zónu.

Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bolo by možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania. Vláda chce, aby Národná rada (NR) SR schválila zákon v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament by sa ním mal začať zaoberať v utorok.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 03 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:39