Kandidáti na post prezidenta pred predvolebnou debatou na RTVS. FOTO: Reuters
StoryEditor

Posledná predvolebná debata: Vášne rozpútali zmeny v RTVS aj Ukrajina, jeden z kandidátov sa vzdal

20.03.2024, 20:00

Debatu na RTVS začalo desať kandidátov na prezidenta, no dokončili ju už len deviati.

Prvá a zároveň posledná spoločná debata kandidátov na prezidenta končí predvolebnú kampaň pred prvým kolom volieb. Slovensko si volí novú hlavu štátu v sobotu, moratórium na kampaň trvá do zatvorenia volebných miestností. 

Kandidáti v superdebate RTVS čelili otázkam o zahraničnej politike Slovenska, kompetenciách prezidenta, menovaní šéfa SIS, zmenách vo fungovaní RTVS.

Pozrite si prehľad dôležitých a zaujímavých momentov debaty:

  • ​Róbert Švec sa vzdal svojej kandidatúry v prospech Štefana Harabina. Harabin je tretí najsilnejší kandidát, v jeho prospech sa vzdal aj kandidát SNS Andrej Danko.
  • Peter Pellegrini povedal, že by vymenoval za šéfa SIS Pavla Gašpara, ak spĺňa všetky zákonné podmienky. S tretím najsilnejším kandidátom Štefanom Harabin súhlasil, že Slovensko nesmie prísť o právo veta v Európskej únii.
  • Naopak Ivan Korčok, druhý najsilnejší kandidát, sa prihovoril maďarskej komunite na Slovensku a kandidátovi Krisztiánovi Forróvi poďakoval za prínos maďarskej menšiny pri riešení mečiarizmu.  
  • Igor Matovič sa zastal Ivana Korčoka pri útokoch protikandidátov, žeby podporil vzdanie sa veta. Svoju poslednú minútu Matovič využil na postavenie sa kandidátom, ktorí tvrdili, že vojnu na Ukrajine zapríčinili Ukrajinci a zopakoval, že ide o ruskú agresiu.
  • Práve vojna na Ukrajine vyvolala najväčšie vášne medzi diskutujúcimi kandidátmi, podobne búrlivú debatu viedli aj pri téme o zmenách v RTVS

​Celú debatu sme sledovali online:

Predvolebná diskusia RTVS
01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 05 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 10:50