StoryEditor

Fico útočí na šéfa Ústavného súdu. Ak by som mal právomoc, tak ho odvolám, hovorí

05.03.2024, 14:27
05.03.2024, 17:17
Autor:
TASRTASRdušudušu
  • Robert Fico žiada, aby predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan vyvodil politickú zodpovednosť a odstúpil z funkcie.
  • N​evylúčil ani novelizáciu zákona o Ústavnom súde v oblasti lehôt na rozhodnutie o merite veci.
  • Robert Kaliňák tvrdil, že Ústavný súd svojím počínaním len zastupuje „neschopnú opozíciu“.

Predseda Ústavného súdu (ÚS) Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer) v reakcii na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov.

Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám. "Poviem to veľmi otvorene. Ak by som mal právomoc odvolať predsedu ÚS, tak ho odvolám," povedal Fico. Podľa lídra Smeru to však neznamená, že Fiačan sa automaticky musí vzdať aj mandátu sudcu – myslí si, že by len nemal stáť na čele ÚS.

„Predseda Ústavného súdu sa na mňa môže hnevať, koľko chce. Je to však moje rozhodnutie a za ním si stojím,“ podčiarkol Fico.

Prelomenie zaužívanej praxe

„Medzi doručením rozhodnutia o pozastavení účinnosti a samotným rozhodnutím bolo niekoľko hodín,“ skonštatoval premiér s tým, že preukázateľne tak niekto z ÚS poskytol informácie médiám „znepriateleným voči vláde“.

Nič podobné sa podľa Fica histórii rozhodovania ÚS nestalo a vníma to ako závažnú okolnosť. Preto poznamenal, že ak by mal kompetencie odvolať predsedu ÚS, urobil by to. Nepredpokladá, že tak urobí súčasná prezidentka Zuzana Čaputová, nový prezident by však podľa neho mal.

image

Výroky politikov: Premiér hovoril o splnení hlavného cieľa. Šimečka tvrdí, že Fico zažil obrovskú prehru

Predseda vlády taktiež žiada vysvetlenie, prečo sa ÚS rozhodol prelomiť zaužívanú rozhodovaciu prax a rozhodol o pozastavení účinnosti ešte pred zverejnením legislatívy. Pýta sa, z čoho pramenil politický tlak, ktorý ÚS nútil k takémuto rýchlemu konaniu.

Toto rozhodnutie ÚS podľa Fica spôsobuje právnu neistotu a chaos. „Ako to teraz bude? Ak sa to bude Ústavnému súdu hodiť, pozastaví účinnosť zákona, ktorý bol publikovaný v Zbierke zákonov; a keď sa mu to hodiť nebude, pozastaví zákon, ktorý nemá ani základné formálne náležitosti?“ pýtal sa premiér.

Zároveň dodáva, že trestná politika podľa jeho mienky nie je záležitosťou ústavnosti.

Nevylúčil novelizáciu zákona

Zároveň premiér vyzval ÚS, aby rýchlo rozhodol aj o merite veci a obsahu legislatívnych zmien, ktorých účinnosť sa pozastavila. Novela podľa neho obsahovala množstvo užitočných zmien, poukázal napríklad na otázku detencie. Nevylúčil, že by sa do budúcna pre ÚS stanovili lehoty na rozhodnutie o merite veci.

image

Šimečka: Varujem Fica, aby im ani len nenapadlo zmariť rozhodnutie Ústavného súdu. Hrozí masívnymi protestmi

N​evylúčil ani novelizáciu zákona o Ústavnom súde v oblasti lehôt na rozhodnutie o merite veci. Dodal však, že najprv sa na túto tému potrebuje poradiť s koaličnými partnermi.

Minister obrany Robert Kaliňák tvrdil, že ÚS svojím počínaním zastupuje „neschopnú opozíciu“. „Opozícia, predovšetkým Progresívne Slovensko, sa bojí chodiť do televíznych relácií, tak ju nahrádza mediálna obec, pani prezidentka a Ústavný súd,“ povedal.

ÚS takýmto postupom podľa Kaliňáka narušil dôveru obyvateľstva. „Nechajte opozíciu, ona raz dospeje a prestane sa báť chodiť s nami do diskusií,“ zakončil minister.

Reakcia opozície

Na vyjadrenia Roberta Fica už stihli zareagovať všetky štyri opozičné strany. „Útoky na predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana sú neprijateľné,“ vyjadrila sa v oficiálnom stanovisku SaS. Branislav Gröhling považuje Ficovu ofenzívu absurdnú, keďže 11 z 12 sudcov ÚS bolo zvolených práve za vlády Smeru-SD.

Od vyjadrení predsedu vlády sa jasne dištancovalo tiež PS, KDH a hnutie Slovensko. „Fico nedostal, čo chcel, a teraz okolo seba kope. Vyzýva na odstúpenie a vyhráža sa predsedovi Ústavného súdu, že by ho mal budúci prezident odvolať – zrejme tým myslel Petra Pellegriniho,“ nechal sa počuť líder progresívcov Michal Šimečka.

Kresťanskí demokrati zas Fica vyzývajú, aby nepokračoval v rozklade fungujúcich inštitúcií, ku ktorým podľa nich nepochybne patrí aj ÚS. Podľa Matovičovho hnutia je Ficove konanie demonštráciou nervozity.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 03 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:19