StoryEditor

"Sme s vami!" znelo v Bratislave. Tisícky ľudí si pripomenuli Jána a Martinu

21.02.2024, 16:55
21.02.2024, 19:10
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Na námestiach po celom Slovensku aj v zahraničí sa uskutoční spomienka na novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorí boli zavraždení pred šiestimi rokmi.

Aj šesť rokov po vražde novinára Jána Kuciaka je aktuálna túžba spoločnosti žiť na slušnom a spravodlivom Slovensku, povedala dnes slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Dlhoročné väzenie za vraždu Kuciaka, pri ktorej bola zastrelená aj jeho priateľka Martina Kušnírová, si odpykávajú traja ľudia vrátane nájomného strelca, súdy sa ale kauzou stále zaoberajú.

Kuciak bol podľa vyšetrovateľov zavraždený kvôli svojej investigatívnej práci. Občianski aktivisti zvolali na dnešné popoludnie do desiatok miest spomienkové zhromaždenia.

Tisícky ľudí

Tisíce ľudí sa v stredu podvečer zišli na Námestí slobody v Bratislave na spomienkovom zhromaždení pri príležitosti šiesteho výročia zavraždenia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podobné zhromaždenia sa zároveň konali v troch desiatkach miest po celom Slovensku, ale aj v zahraničí.

V hlavnom meste sa spomienkové zhromaždenie začalo minútou ticha, po ktorej sa davu prihovorili rodičia Jána Kuciaka i matka Martiny Kušnírovej. Na pódiu vystúpili aj predstavitelia médií, medzinárodných organizácií, venujúcich sa novinárom, mimovládnych organizácií či umelci.

Davom sa niesli aj odkazy "Dosť bolo Fica!", "Fico, poď von!", "Zbabelec!", "Zbabelci!" či "Hanba!" Koaličným politikom ľudia odkázali, že sa nebudú skrývať ani skláňať pred nimi hlavy.

"Napriek tomu, že uplynulo šesť rokov, stále počúvame vyhrážky na adresu novinárov, útoky na občiansku spoločnosť, počúvame slová o vláde tvrdej ruky. Bezprostredne po vražde spoločnosť dala jasne najavo svoju túžbu, že chce žiť na slušnom a spravodlivom Slovensku, táto túžba je aktuálna aj dnes," povedala novinárom Čaputová po tom, čo v centre Bratislavy položila kyticu a zapálila sviečku pri pamätníku zavraždenej dvojice.

Minister spravodlivosti Boris Susko, ktorý je členom Ficovej strany Smer- sociálna demokracia (Smer-SD), pred novinármi tvrdil, že vražda bola zneužívaná na politické účely.

Vražda Kuciaka a Kušnírovej v roku 2018 vyústila do mohutnej protivládnej demonštrácie a v politickú krízu. V záujme jej riešenia Fico na funkciu premiéra rezignoval. Jeho strana Smer-SD potom zostala pri moci do riadneho termínu parlamentných volieb v roku 2020, ktoré sa skončili jej porážkou a odchodom do opozície. Vlani Smer-SD predčasné voľby vyhral a Fico sa stal premiérom štvrtýkrát.

Občianska iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá po Kuciakovej vražde organizovala protivládne demonštrácie, na dnešné popoludnie zvolala spomienkové zhromaždenia do zhruba štyroch desiatok miest na Slovensku i v zahraničí vrátane Česka.

"Arogancia tejto štátnej moci nemá hraníc. Už sú to nielen skryté vyhrážky, už vyhrážajú priamo, "povedal Kuciakov otec v prejave na spomienkovom zhromaždení v Bratislave, kam prišiel spolu so svojou manželkou a s matkou zastrelenej Kušnírovej. Dav ich privítal potleskom, ľudia skandovali heslá proti Ficovi a znovu tlieskali novinárom či hercom, ktorí rovnako vystúpili na pódiu a kritizovali Fica.

Tragický moment

Denník Denník N s odvolaním na usporiadateľa napísal, že v Bratislave sa zišlo 6000 až 7000 ľudí. To znamená nižšiu účasť ako na skorších protivládnych demonštráciách, ktoré opakovane zvolávala opozícia proti zmenám v trestnom práve, ktoré potom parlament pred dvoma týždňami schválil.

"Vražda, ktorá sa stala pred šiestimi rokmi, zostane navždy tragickým momentom slovenských dejín. Dnes opäť vidíme pribúdajúce útoky na novinárov, ich šikanu, používanie nenávistného a útočného jazyka, "vyhlásil predseda najsilnejšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Fica v súvislosti s výročím Kuciakovej vraždy kritizovali v spoločnom vyhlásení šéfredaktori takmer dvoch desiatok médií. "Za šesť rokov od vraždy sa nepoučil. Naopak. Ešte pritvrdzuje. Nepohodlných novinárov označuje za nepriateľa štátu. Odmieta odpovedať na ich otázky a uprednostňuje dezinformátorov, "napísali zástupcovia tlače i ďalších médií.

Fico si podľa nich síce Kuciakovu vraždu neobjednal, ale je politicky zodpovedný za prostredie, v ktorom si niekto myslel, že vražda novinára mu prejde.

Súd prvej inštancie na Slovensku vlani v novom líčení opätovne oslobodil Mariana Kočnera obžaloby z objednania Kuciakovej vraždy, naopak vinnú zo zjednania tohto zločinu uznal Kočnerovu známu Alenu Zsuzsovú.

Verdikt nie je právoplatný, prípadom sa znovu zaoberá slovenský najvyšší súd, ktorý v roku 2021 zrušil oslobodzujúci verdikt nižšieho súdu nad Kočnerom a Zsuzsovou.

01 - Modified: 2024-02-21 16:36:36 - Feat.: 1 - Title: Na Slovensku bude veľký protest, cesty ochromia tisícky farmárov. Ktorým úsekom by ste sa mali vyhnúť? (+mapa) 02 - Modified: 2024-02-21 15:48:21 - Feat.: 1 - Title: Posun pri novej nemocnici v Martine. Štát urobil kľúčový krok, ktorý ju priblížil k realite 03 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: 1 - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 04 - Modified: 2024-02-20 21:22:00 - Feat.: 1 - Title: Krajne pravicovej nemeckej strane AfD klesli preferencie na najnižšiu úroveň od júna
01 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 03 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 07:24