Šéf PS Michal Šimečka na proteste. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lídri opozície: Koalícia hrá špinavú hru s jediným cieľom. Je nezvyčajné, že Čaputová musí tak dlho čakať

13.02.2024, 12:57
Autor:
pebpebchocho

Tri opozičné strany podporia najbližší občiansky protest. Neskôr chcú pokračovať v protestoch opozície.

Najbližší protest nebude organizovať opozícia, ale občianska spoločnosť. Zhromaždenie sa uskutoční 21. februára o 17. hodine na Námestí slobody v Bratislave.

"Tomuto zhromaždeniu vyjadrujeme podporu a budeme ho komunikačne promovať, aby sa na ňom zúčastnilo čo najviac ľudí," napísali v spoločnom vyhlásení lídri troch opozičných strán.

Michal Šimečka (PS), Milan Majerský (KDH) a Richard Sulík (SaS) sú následne pripravení pokračovať v protestoch opozície. Chcú tak zvýšiť tlak na vládu a koaličných poslancov, aby zabránil prijatiu "škodlivého zákona."

Zabezpečenie beztrestnosti

Podľa predsedov opozičných subjektov je nezvyčajné, že prezidentka Zuzana Čaputová doteraz neobdržala novelu Trestného zákona. Koaliční poslanci ju odhlasovali minulý štvrtok.

"Zdá sa, že koalícia sa rozhodla hrať s celou krajinou špinavú politickú hru s jediným cieľom - aby zabezpečila beztrestnosť svojim ľuďom," uviedli v stanovisku Šimečka, Majerský a Sulík.

Keďže prezidentka nemá stále kontroverzný zákon na stole, nemohla urobiť ďalší krok. Prezidentka má voči zákonu, ktorým sa ruší Úrad špeciálnej prokuratúry či skracujú tresty a premlčacie lehoty, vážne výhrady.

V tejto súvislosti SaS kritizuje premiéra Roberta Fica, pretože jeho chýbajúci podpis je dôvodom, prečo zákon nemá prezidentka stále k dispozícii. Liberáli ho preto vyzývajú, aby tak konečne spravil. 

"Koalícia sa s novelou tak veľmi ponáhľala, že úplne uťala diskusiu k nemu. Teraz však Robert Fico čaká, nikam sa neponáhľa. Toto je totálny úskok od demokracie. Keď si za novelou stojí, nech ju podpíše, lenže vyčkáva, pretože nechce dať prezidentke priestor na to, aby mohla konať a aby mohol novelu prípadne posúdiť Ústavný súd," povedala poslankyňa SaS Mária Kolíková. 

Čo spraví prezidentka

Po schválení zákona sa hlava štátu vyjadrila, že "zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, a to s jediným cieľom, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť."

To naznačuje, že prezidentka by sa mohla pokúsiť stopnúť prijatú novelu podaním na Ústavný súd. V takom prípade by však musela spomínaný zákon podpísať, aby dala súdu priestor na posúdenie sťažnosti.

Fico včera vyzval prezidentku, aby pri vetovaní novely Trestného zákona navrhla 20-ročnú premlčaciu lehotu pri trestných činoch proti životu a zdraviu, slobode a ľudskej dôstojnosti a rodine a mládeži. 

Koalícia by sa tak podľa neho zaoberala predĺžením premlčacej doby pri znásilnení, ktorú parlament novelou skrátil na desať rokov.

01 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 02 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:38