StoryEditor

„Vylezte, zbabelci!“ kričali demonštranti pred parlamentom. Novela podľa nich prinesie beztrestnosť zločincom

07.02.2024, 16:50
07.02.2024, 19:15

HNtelevízia priniesla priamy prenos z protestu, ktorý organizujú opozičné strany PS, KDH a SaS, proti vládou presadzovaným zmenám v trestnom práve.

Priamo pred budovu parlamentu dnes opozícia zvolala ďalšiu z demonštrácií proti návrhu vlády premiéra Roberta Fica na výrazné zmeny v trestnom práve, ktoré kritizuje tiež slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a európske inštitúcie.

Pôvodným zámerom bolo konanie protestnej akcie vo chvíli, keď mali poslanci o veci hlasovať. Hlasovanie však bolo presunuté na druhý deň, kedže Tibor Gašpar zo Smeru už k predtým podanému 20-stranovému opravnému pozmeňovaciemu návrhu, pridal ďalší podobného rozsahu.

Opoziční poslanci bezpečnostným koridorom vytvoreným parlamentnou ochrankou a políciou prechádzali spokojne a voľne. Odchody koaličných zákonodarcov z Národnej rady, naopak, vidieť nebolo.

Väzby na koalíciu

Demonštranti už pred začiatkom protestu pritom kričali „Vyliezajte, zbabelci“, „Fico, poď von“ či „Zastavme mafiu“. S prejavom potom vystúpili zástupcovia opozície, podľa ktorých je cieľom chystaných zmien beztrestnosť pre stíhaných ľudí s väzbami na vládnu koalíciu, ktorá nastúpila do úradu vlani v októbri.

„Spája nás boj za spravodlivosť. Boj za to, aby zostala zachovaná špeciálna prokuratúra,“ zdôraznil predseda opozičných kresťanských demokratov Milan Majerský pred – podľa odhadov organizátorov – zhruba 18-tisícovým davom.

„Bavil som sa s niektorými koaličnými poslancami. Keď som sa ich pýtal, či vedia za čo hlasujú, povedali nie. Len to, že im to vedenie strany prikázalo,“ prehovoril k davu zas Branislav Gröhling, exminister školstva a poslanec Sasky. Liberáli už niekoľko dní opakujú, že nevôľa voči novelizácií je aj v koalícii.

To bol aj hlavný motív stredajšieho protestu: váhanie pri schvaľovaní a oprava chýb na poslednú chvíľu. „Robia to tak, lebo sa vás boja,“ povedal predseda PS Michal Šimečka.

Okrem nich na pódiu vystúpili aj ďalší opoziční politici – Mária Kolíková zo Sasky, Lucia Plaváková z PS a Martina Holečková z KDH.

„Dúfali, že si tieto zmeny nikto nevšime. Pán Kaliňák tvrdil, že nikto nebude protestovať. Ale sú vás tu desiatky tisíc a ja vám ďakujem že nie ste ticho,“ pripomenula Holečková. Plaváková zase menovala mená ľudí blízkych Smeru a Hlasu, ktorých by sa zmena zákona pozitívne dotkla.

Viackrát za večer padlo aj meno poslanca Hlasu Petra Žigu, ktorý figuruje v korupčnej kauze podplácania bývalého riaditeľa NAKA Bernarda Slobodníka. „Až tento zákon bude platiť len na hodinu, skutky Petra Žigu ostanú navždy premlčané,“ zaznelo z tribúny.

Protesty prebehli pokojne, bez vulgarizmov a nenarušili ani priebeh Národnej rady, kde rokovanie pokračovalo aj dlho po ich oficiálnom ukončení.

image

Kľúčové hlasovanie sa minie s protestom. Zákon prejde, či sa to niekomu páči alebo nie, avizuje poslanec Smeru

Desiatky odsúdených

Vláda obhajuje snahu znížiť trestné sadzby ich priblížením na európsku úroveň, čo opozícia spochybnila. Zrušenie Úradu, ktorý vykonáva dohľad tiež nad vyšetrovaním káuz z čias skoršieho vládnutia Smeru, politici vládnej koalície zase odôvodňujú tým, že podľa nich boli v predchádzajúcom volebnom období porušované ľudské práva a že Úrad špeciálnej prokuratúry je zaujatý.

V uplynulých niekoľkých rokoch polícia po niekoľkých vlnách zatýkania obvinila napríklad pracovníkov justície vrátane sudcov, ďalej bývalé vedenie polície či podnikateľov.

Celkovo boli v spomínaných prípadoch obvinené alebo už odsúdené spolu desiatky ľudí. Vo väzení si napríklad odpykáva trest za korupciu bývalý šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik, ktorého sa Fico ešte ako opozičný politik zastával. Na súdny proces zase čaká napríklad obžalovaný bývalý policajný prezident a teraz poslanec Smeru Gašpar.

Podľa opozície bude výsledkom pripravovaných zmien v trestnom práve najväčšia amnestia v dejinách Slovenska. Z dostupných informácií vyplýva, že zastavené by malo byť okrem iných stíhanie obžalovaného exministra financií a niekdajšieho podpredsedu Smeru Petra Kažimíra, ktorý je teraz guvernérom slovenskej centrálnej banky. Novela Trestného zákonníka sa bude vzťahovať aj na prípady, ktoré súdy doteraz neuzavreli.

Úrad európskeho verejného žalobcu v decembri uviedol, že navrhované zmeny v trestnom práve na Slovensku znamenajú vážne nebezpečenstvo narušenia právneho štátu. V januári potom Európsky parlament schválil voči Slovensku kritickú rezolúciu.

Vládnej koalícii pre obštrukciu opozície nevyšiel plán zrušiť úrad už k polovici januára. Najnovšie počíta s marcovým termínom.

01 - Modified: 2024-02-07 16:05:33 - Feat.: 1 - Title: Kľúčové hlasovanie sa minie s protestom. Zákon prejde, či sa to niekomu páči alebo nie, avizuje poslanec Smeru 02 - Modified: 2024-02-06 16:26:37 - Feat.: 1 - Title: Bude to mimoriadne náročné. Možno pôjde o najdlhšie hlasovanie v histórii parlamentu, tvrdí poslanec Dostál 03 - Modified: 2024-02-05 15:08:19 - Feat.: 1 - Title: Opozícia podala ústavnú sťažnosť. Veľmi vážnu, taká tu nebola od kauzy Gaulieder, tvrdí Kolíková 04 - Modified: 2024-02-03 12:52:40 - Feat.: 1 - Title: Kolíková kritizuje radikálne zmeny Trestného zákona, ukončí stíhania. Susko tvrdí, že zákon už upravili 05 - Modified: 2024-02-02 17:23:24 - Feat.: 1 - Title: Korupčníkom pomáhate, ale obete znásilnenia majú čakať, tvrdí Plaváková z PS. Chce aj odvolanie Šimkovičovej 06 - Modified: 2024-02-02 10:07:07 - Feat.: 1 - Title: Koalícia potrebuje "amnestovať" svojich blízkych ľudí, reaguje Mikulec na zmeny v Trestnom zákone 07 - Modified: 2024-02-01 12:50:18 - Feat.: 1 - Title: Vláde záleží len na novele Trestného zákona. Chcú dosiahnuť amnestiu pre "našich ľudí", kritizuje Šimečka 08 - Modified: 2024-01-31 20:29:38 - Feat.: 1 - Title: Majerský z KDH: Uráža ma, že sa s nami nikto nebaví. Na protestoch som stretol aj voličov koalície
01 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 03 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 05 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:10