Stavbári pokračujú vo výstavbe električkovej trate v bratislavskej Petržalke. FOTO: TASR/Miroslav Košírer
StoryEditor

Na trati sa nepracuje. Novú električkovú trať v Petržalke nespustia ani o rok, znie z dopravnej komisie

06.02.2024, 09:56
Autor:
TASRTASR

Bratislavský mestský a petržalský miestny poslanec Ján Karman vníma nedávne vyjadrenie magistrátu o nemožnosti garantovať termín dokončenia električkovej trate ako nebezpečný fakt.

Predseda dopravnej komisie hlavného mesta a starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler si nemyslí, že električka v Petržalke začne po novej trati (Jungmannova - Janíkov dvor) premávať už začiatkom roka 2025. V súvislosti s intenzitou stavebných prác v uplynulom období zároveň podľa neho neobstojí argumentácia počasím.

 "Už viac ako rok tvrdím, že termín spustenia vyzerá na rok 2025. Dnes môžem dodať, že to nebude začiatok roka 2025," skonštatoval Uhler.

Optimistický termín

S termínom spustenia električkovej trate bol podľa neho bratislavský magistrát veľmi optimistický. Podotkol, že verejné obstarávanie je podľa slovenských zákonov príliš prísny a komplikovaný proces, pričom výsledky bývajú mizerné. "Vyhrávajú najlacnejší dodávatelia, ktorí nie sú schopní realizovať stavby načas," poznamenal Uhler.

To, že sú týždne, keď sa na električkovej trati takmer vôbec nepracuje, vidia podľa neho aj okoloidúci. Je to tak od začiatku stavby, preto sú spolu so starostom Petržalky Jánom Hrčkom k termínu ukončenia skeptickí. "Argumentácia počasím neobstojí. Počasie je neprajné počas niektorých dní, ale nedá sa tým obhájiť celý mesiac utlmenia prác," odkázal Uhler.

image

Ak mesto nevie garantovať termín pri električke, je to problém, vyhlásil starosta bratislavskej Petržalky

Bratislavský mestský a petržalský miestny poslanec Ján Karman vníma nedávne vyjadrenie magistrátu o nemožnosti garantovať termín dokončenia električkovej trate ako nebezpečný fakt, že mesto nemá nad stavbou plnú kontrolu.

"Zvykli sme si na to, že meškajúce verejné projekty sú menej flexibilné a samosprávy sa často stanú rukojemníkmi zhotoviteľa. V hre sú totiž peniaze z externých zdrojov. Pri vlastnom financovaní by takéto tempo určite nebolo tolerované," zhodnotil.

Málo strojov aj pracovníkov

Omeškanie stavebných prác je podľa neho priamym dôsledkom nasadenia nízkeho počtu strojov a pracovníkov na stavbe. Počasie, ako tvrdí, síce možno zabrzdilo niektoré "mokré procesy", s tým však musí podľa poslanca projektový manažment počítať. Za omnoho vážnejší dôvod omeškania ako počasie považuje kolaps cien materiálov a neseriózny prístup zhotoviteľa.

"Každému súdnemu človeku musí byť zrejmé, že rok 2024 bol v kontexte dokončenia stavby iba hmlou," poznamenal Karman s tým, že až čas ukáže, kedy v Petržalke prejde po nových koľajniciach prvá električka. Pripomenul zároveň, že ani to nebude konečná fáza projektu, pretože viaceré stavebné objekty, ako lávky cez Chorvátske rameno i úprava okolia, budú dokončené ešte neskôr.

image

Hrozí ďalšie meškanie električkovej trate v Petržalke. Starosta hovorí o novom termíne

Magistrát v januári uviedol, že v súčasnosti nevie garantovať konkrétny termín dokončenia petržalskej električkovej trate. Najmä po skúsenostiach a udalostiach z minulosti, ktoré mali zásadný dosah na realizáciu projektu. Tvrdí však, že robí všetko pre to, aby bola hotová čo najskôr.

Spomalenie, miestami utlmenie stavených prác na niektorých úsekoch v posledných týždňoch odôvodňuje aj poveternostnými podmienkami, keďže nie všetky práce sa vzhľadom na technologický postup dajú vykonávať v daždi či v mraze.

S výstavbou trate za vyše 70 miliónov eur bez DPH začala koncom novembra 2021 vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka (spoločnosti Aldesa Construcciones Polska a Aldesa Construcciones). Podľa harmonogramu prác má byť trať vybudovaná do konca septembra 2024.

01 - Modified: 2024-02-06 08:41:02 - Feat.: 1 - Title: Petržalka má staronovú poslankyňu, stala sa ňou Elena Pätoprstá 02 - Modified: 2024-01-19 13:16:44 - Feat.: 1 - Title: Ak mesto nevie garantovať termín pri električke, je to problém, vyhlásil starosta bratislavskej Petržalky 03 - Modified: 2024-01-17 11:24:30 - Feat.: 1 - Title: Hrozí ďalšie meškanie električkovej trate v Petržalke. Starosta hovorí o novom termíne
01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:06