Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Prvých 100 dní bolo náročných, tvrdí Šimkovičová. Rezort podľa nej zachránil pracovné miesta

01.02.2024, 20:16
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo kultúry doplnilo, že nad rámec pôvodne rozpočtovaných peňazí získali finančnú podporu aj Divadlo Nová scéna, Národné divadlo Košice, Národné osvetové centrum a Slovenské národné divadlo.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) hodnotí prvých 100 dní vo funkcii ako náročných. Rezort poukázal na to, že sa urobili opatrenia pre efektívnejšie nakladanie s verejnými zdrojmi, prehodnotili sa dotačné projekty.

Peniaze smerovali na rekonštrukciu strechy historickej budovy Reduty či pomoc Umeleckému súboru Lúčnica. Informovala o tom riaditeľka komunikačného odboru rezortu Petra Bačinská.

"Dofinancovali sme tiež chýbajúce mzdové výdavky v Slovenskej filharmónii a na Pamiatkovom úrade, kde sme zachránili 40 pracovných miest. Chybou predchádzajúceho manažmentu úradu a nečinnosťou predchádzajúceho vedenia ministerstva totiž hrozili odborným pracovníkom výpovede," povedala Šimkovičová.

Ministerstvo kultúry doplnilo, že nad rámec pôvodne rozpočtovaných peňazí získali finančnú podporu aj Divadlo Nová scéna, Národné divadlo Košice, Národné osvetové centrum a Slovenské národné divadlo.

"Intenzívne pracujeme na projektoch obnovy Spišského hradu, objektov ľudovej architektúry v Múzeu slovenskej dediny v Martine a ďalších kultúrnych pamiatok v správe Slovenského národného múzea," doplnila Šimkovičová.

 Revidoval sa podľa ministerstva aj Národný projekt Slovensko a pripravila sa prvá etapa implementácie európskych fondov, ktoré sa použijú na komplexnú rekonštrukciu Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku, prvej budovy Matice slovenskej v Martine, pamätníka Kalište, Múzea SNP v Banskej Bystrici, Domu Majstra Pavla v Levoči a ďalších významných kultúrnych pamiatok. Dofinancovala sa aj činnosť Matice slovenskej.

Ministerstvo pripomenulo aj ukončenie projektov kreatívnych centier. "Pokračujeme aj v úspešnom a užitočnom projekte ‘Ľudia a hrady‘ v spolupráci s rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny, čo vnímame nielen ako prínos pre obnovu zrúcanín hradov, ale aj pre cestovný ruch a podporu nezamestnaných," uviedla ministerka.

Rezort kultúry tiež rieši prípravu celonárodných osláv sviatku sv. Cyrila a Metoda na Devíne, oslavy zvrchovanosti Slovenska na viacerých miestach Slovenska a oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

V oblasti legislatívy vyzdvihol napríklad prípravu zákona o sponzorstve v kultúre a kreatívnom priemysle. Poznamenal, že v zmysle programového vyhlásenia vlády hľadá vedenie rezortu aj najlepšiu možnosť, ako vyriešiť situáciu v RTVS.

"A to tak, aby táto inštitúcia spĺňala zákonom stanovené atribúty a stala sa rešpektovanou mediálnou autoritou," doplnila Šimkovičová. Pracuje sa tiež na vytvorení modelu štátnej kultúrnej politiky.

01 - Modified: 2024-01-29 05:34:25 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová rozdúchava vášne a koncentruje moc. Má najviac podpisov za odvolanie, stačili jej tri mesiace 02 - Modified: 2024-01-25 11:56:34 - Feat.: 1 - Title: Rušenie špeciálnej prokuratúry: Koalícia pretlačila zrýchlený režim, ďalšiu diskusiu obmedzili na 20 hodín 03 - Modified: 2024-01-23 16:25:36 - Feat.: 1 - Title: Je za petíciou proti Šimkovičovej: Pamela Anderson nebude reálny podpis. Skutočné mená máme a odovzdáme ich
01 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 02 - Modified: 2024-04-24 11:38:06 - Feat.: - Title: Zamestnanci RTVS reagujú na Šimkovičovej zmeny, zajtra chystajú protest. Bude mať atypickú formu 03 - Modified: 2024-04-24 14:04:36 - Feat.: - Title: Danko očakáva pri STVR šialenstvo. Opozícia avizuje obštrukcie, zamestnanci RTVS živú reťaz 04 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších 05 - Modified: 2024-04-24 15:04:32 - Feat.: - Title: Čo vláda o RTVS zabudla povedať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:49