StoryEditor

Opozícia protestovala po celom Slovensku, vládne ústupky jej nestačia. Fico sa bráni

01.02.2024, 18:00
01.02.2024, 19:19
Autor:
prutprut

Opozičné strany KDH, SaS a Progresívne Slovensko pokračujú v protestoch proti novele Trestného zákona Ficovej vlády. Ústupky, ktoré oznámil Tibor Gašpar, sú podľa nich len kozmetické.

V Bratislave a v ďalších mestách Slovenska sa konal už siedmy protest proti zmenám v Trestnom zákone. "100 dní vlády bolo premrhaných a vláda nám za ten čas všetkým ukázala, že občania Slovenska sú jej ukradnutí," vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka.

Po niekoľkotýždňových obštrukciách opozície v parlamente a protestoch s účasťou cez 26-tisíc ľudí oznámila vláda Roberta Fica zmeny v kontroverznej novele trestného zákona. Dnes sa v hlavnom meste podľa Šimečku zišlo viac než 30-tisíc ľudí. V Košiciach na východe krajiny dnes organizátori hlásili 6000 demonštrantov. 

Predseda výboru parlamentu pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar zo Smeru-SD včera oznámil zmeny, ktoré v novele Trestného zákona urobili na základe návrhov opozície. "Znižuje sa väčšia škoda z 35-tisíc na 20-tisíc eur. Škoda značná z 350-tisíc na 250-tisíc eur. Škoda veľkého rozsahu zo 700-tisíc na 650-tisíc eur," povedal.

Blokovanie parlamentu

Na proteste sa dnes cez internet spojili organizátori s protestujúcimi v Košiciach. "V týchto chvíľach v parlamente naše hnutie prekladá novelu Trestného zákona, ktorá zachová špeciálnu prokuratúru," povedal Jozef Hajko z KDH.

Opozíciu podľa neho minister Erik Tomáš z Hlasu-SD obvinil z toho, že "budú drahšie rožky," kvôli ich blokovaniu parlamentu. "Tak nech stiahnu rušenie špeciálnej prokuratúry," povedal.

V súvislosti s verejným zhromaždením je aktuálne uzavretá premávka na Námestí SNP od Hodžovho námestia pre individuálnu dopravu, ako aj pre MHD.

Uzávierka cestnej premávky bude na nevyhnutne potrebný čas.

"Žiadame vodičov jazdiacich v okolí Námestia SNP, Hodžovho námestia a Kamenného námestia, aby rešpektovali pokyny dopravných policajtov v Bratislave," informuje polícia.

Robert Fico protesty odmieta a kritizuje aktuálnu činnosť opozície.

"Za sto dní vlády sme dokázali viac ako vlády pred nami za niekoľko rokov. Čakáme na kvalitnú opozičnú kritiku a hľadanie fundovaných riešení, nie spory, obštrukcie a agresívne skandovanie v uliciach," napísal Fico na sociálnej sieti.

Zmeny v polícii

Protestu sa zúčastnila aj sestra vyšetrovateľa Pavla Ďurka z tímu Očistec, ktorý riešil kauzy z čias Ficových vlád a bol postavený mimo službu. "Kým Ficovi obvinení kamaráti sedia v parlamente, mstia sa policajtom, ktorí ich vyšetrovali," povedala Jana Ďurková. 

Súdy podľa nej videli obvinenia policajných funkcionárov z čias Smeru ako odôvodnené. Menovala aj Tibora Gašpara. "Súdy tvrdia, že nevidia dôvod na trestné stíhanie policajtov," povedala.

"Kde sú dôkazy o Ficových tvrdeniach, že jeho kamarátov krivo obvinili. Fico manipuluje a klame," dodáva. 

“Namiesto sľubovaného pokoja sa už žerú medzi sebou. Dnes ani nevedia sedieť spolu za jedným stolom, zatiaľ čo my spoločne stojíme na námestiach. Sľubovali skúsené vládnutie, ale kašlú na Slovensko,” zdôraznil Šimečka a dodal, že vláda chce pre seba získať aj prezidentský palác.

Gašpar v SIS

Novely sa obávajú aj rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka. "To vyšetrovanie by trvalo ešte dlhšie," povedal Jozef Kuciak. "Gašpar by sa mal stať šéfom SIS. To by už bol úplne koniec domokracie našej krajiny," dodal. Tibor Gašpar bol v čase vraždy v čele polície.

"Zatiaľ som nebol oslovený na túto pozíciu, takže neriešim to, či tam mám alebo nemám ísť. Jasne som povedal, že som dostal silný mandát od občanov, chcem ho zatiaľ napĺňať v parlamente," skonštatoval Gašpar o svoje nominácii na šéfa tajnej služby. Sľúbil, že pokiaľ by taká požiadavka prišla, bude o nej informovať.

Premiér Robert Fico koncom roka uviedol, že Gašpar ostáva pre neho jedným z najvážnejších kandidátov na post riaditeľa SIS. 

Vláda poľavila

Smer podľa Gašpara zapracoval aj pripomienky Generálnej prokuratúry na rozšírenie skutkovej podstaty korupcie. "Zapracovali sme aj pripomienky Európskej komisie," povedal. Zmeny prídu aj pri trestoch za drogy. Návrh vidí ako ústretový. 

image

Nepočúvajú nás. Opozícia sa stala atrapou, povedala Kolíková. Sulík kritizoval aj bývalú koalíciu

Opozičné strany KDH, SaS a Progresívne Slovensko však označili ústupky len za kozmetické a v protestoch pokračujú, žiadajú stiahnutie novely, ktorá už v parlamente prešla prvým čítaním. 

"Koalícia vyhrala voľby, ale aj pre ňu platia pravidlá," povedal Richard Sulík. Vládna koalícia podľa neho hrubo porušuje pravidlá skráteného legislatívneho konania v ktorom sa o novele rokuje.

Ukončenie obštrukcií

Rozprava bola podľa neho minulý týždeň ukončená "mocensky". Predseda parlamentu Peter Pellegrini časovo obmedzil vystúpenia jednotlivých klubov. Opozícia používala procedurálne návrhy a faktické poznámky ako obštrukciu, čím bránila hlasovaniu.

image

Blaha: Smer neustúpil ani o milimeter. Zapracovali sme postrehy z Únie, tvrdí Gašpar

"Opozícia sa stala atrapou. Je tu komunizmus, kde sa určí, ako to je a je to nemenné," povedala tímlíderka SaS pre spravodlivosť Mária Kolíková. Koalícia podľa nej s opozíciou vôbec nediskutuje. 

01 - Modified: 2024-02-01 15:46:13 - Feat.: 1 - Title: Rodí sa u nás moderná autokracia? Krajina to spozná zväčša až vtedy, keď už je neskoro, hovorí sociológ 02 - Modified: 2024-02-01 08:20:58 - Feat.: 1 - Title: Prehľad: Veľké zmeny aj problémy. Všetko zásadné štvrtej Ficovej vlády na jednom mieste 03 - Modified: 2024-01-31 20:29:38 - Feat.: 1 - Title: Majerský z KDH: Uráža ma, že sa s nami nikto nebaví. Na protestoch som stretol aj voličov koalície 04 - Modified: 2024-01-31 13:47:21 - Feat.: 1 - Title: Nepočúvajú nás. Opozícia sa stala atrapou, povedala Kolíková. Sulík kritizoval aj bývalú koalíciu
01 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 03 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 05 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:38