Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Novela poškodí bežných ľudí, opozícia namieta jej obsah. Diskusii dominovala kritika

25.01.2024, 20:21
Autor:
TASRTASR

Predsedníčka klubu KDH Martina Holečková skonštatovala, že po schválení novely sa bude lepšie žiť obvineným bývalým nominantom súčasnej vládnej koalície.

Diskusii o novele Trestného zákona v prvom čítaní opäť dominovali vyjadrenia opozície. Jej predstavitelia upozorňovali na riziká jej prijatia.

Hovoria o ohrození bezpečnosti občanov a o negatívnych dôsledkoch zmien trestných sadzieb, premlčacích lehôt a hraníc škody pri majetkovej trestnej činnosti. V úvode diskusie vystúpil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD), ktorý trvá na potrebe novelizácie. Diskusia by mala pokračovať v piatok ráno, počas dňa by sa malo aj rozhodnúť o posunutí návrhu do druhého čítania.

Zabezpečie dozoru

Marek Lackovič (PS) upozornil, že po zmene legislatívy bez dôkladnej prípravy môže dôjsť k tomu, že štát nebude vedieť technicky a personálne zabezpečiť dohľad nad osobami, ktoré prepustia z výkonu trestu. Poukázal na technické i personálne limity napríklad pri sledovacích náramkoch či probačnom dohľade.

Beáta Jurík (PS) upozornila na výzvy zo strany európskych inštitúcií a na možné ohrozenie čerpania eurofondov. "Novela znižuje ochranu finančných záujmov Európskej únie, a to konkrétne niekoľkými dosahmi, ktoré identifikovala aj Európska komisia," podotkla.

Zopakovala negatívne stanovisko Eurokomisie a riziká ohrozenia vyšetrovania majetkovej trestnej činnosti. Okrem iného upozornila na riziká zrýchleného zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry v súvislosti práve s medzinárodným fungovaním európskych inštitúcií. Koalíciu viní z toho, že nemá záujem o odbornú a konštruktívnu diskusiu.

Riziká pre bežných ľudí

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) hovorí o rizikách novelizácie pre bežných ľudí. Tvrdí, že im napríklad zoberie možnosť odškodnenia za krádeže.

"Vyšetrovateľ bude mať veľmi málo času, aby vyšetril vlámačky, podvody na ľuďoch, krádeže áut. A keď to v tom čase neurobí, ľudia sa nedomôžu svojich náhrad," argumentovala. Aktuálne má na to podľa jej slov vyšetrovateľ 20 rokov, po novom len tri. Poukázala na zvyčajnú dĺžku vyšetrovania.

Rovnaké negatíva vidí pri vyšetrovaní organizovaného zločinu, aj v súvislosti so zmenou trestných sadzieb. Podotkla, že hoci sudcom ostane možnosť uložiť väzobný trest, prirodzene budú tlačení do uloženia alternatívneho trestu.

Zmena hraníc škôd

"To je priestor na to, aby sa mafia nemusela báť," podotkla. Tvrdí, že pri zmenách hraníc škody pri majetkovej trestnej činnosti spolu so znižovaním trestných sadzieb dochádza k vážnym následkom pre posudzovanie spravodlivosti trestov. Veľký problém vidí pri korupcii.

Predsedníčka klubu KDH Martina Holečková skonštatovala, že po schválení novely sa bude lepšie žiť obvineným bývalým nominantom súčasnej vládnej koalície. V prípade novelizácie by im hrozili menšie tresty, pravdepodobne podmienka. Rovnako kritizovala zmeny trestných sadzieb. Namieta najmä zmeny pri majetkovej trestnej činnosti a nepovažuje to za efektívnu trestnú politiku.

Problém vidí aj v skracovaní premlčacích lehôt. Hovorí o ohrození bezpečnosti všetkých ľudí. "A stane sa to z jedného jediného dôvodu, pretože nepočúvate odborníkov. Chcete všetko schváliť rýchlo a týmto spravíte zo Slovenska raj pre mafiánov a kriminálnikov," uviedla.

Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) kritizoval skrátenie diskusie. Podotkol, že v podstate nebude trvať 20, ale len deväť hodín, keďže toľko má k dispozícii opozícia a koalícia sa nezapája. Takto podľa neho mocensky koalícia ubrala poslancom právo sa vyjadriť a upozorňovať na riziká. Apeloval na koaličných poslancov, aby sa pozreli na vyjadrenia odborníkov k rizikám novely a nehlasovali za ňu.

01 - Modified: 2024-01-25 20:01:50 - Feat.: 1 - Title: "Stiahnite to, inak bude neskoro." Protestuje sa doma aj v zahraničí, ľudia vyšli do ulíc v 29 mestách 02 - Modified: 2024-01-25 15:54:35 - Feat.: 1 - Title: Fico prezradil, že v piatok zasadne koaličná rada. Budú riešiť návrhy na zmeny v Trestnom zákone 03 - Modified: 2024-01-25 12:24:38 - Feat.: 1 - Title: V úvode diskusie o novele Trestného zákona zopakoval minister Susko dôvody zmien
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-26 11:46:19 - Feat.: - Title: Ako často meniť pyžamo? Na internete sa strhla búrlivá diskusia, vyjadrili sa k tomu aj odborníci 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 13:31