Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Pellegrini v pondelok vyhlási voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu

12.01.2024, 12:55
12.01.2024, 15:15
Autor:
TASRTASR

Po tom, ako sa minulý rok Jana Laššáková vzdala tejto funkcie, zostáva jeden post neobsadený.

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD) vyhlási voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu v pondelok 15. januára. Informoval o tom v piatok po stretnutí s predsedom Ústavný súd Ivanom Fiačanom.

Na Ústavný súd je neobsadený post jedného z 13 sudcov po tom, ako sa vlani v septembri Jana Laššáková vzdala tejto funkcie.

"To rozhodnutie je už pripravené, podpíšem ho ešte dnes a s účinnosťou 15. januára bude táto voľba vypísaná tak, aby potom mohol Ústavný súd čo najskôr fungovať v plnom počte," uviedol Pellegrini.

Kedy sa podarí zvoliť kandidátov na sudcu Ústavný súd, bude podľa neho už na Národnej rade, pričom v prvých dvoch voľbách bude potrebných na zvolenie ústavná väčšina, teda najmenej 90 hlasov.

image

Rušenie špeciálnej prokuratúry: Hovorí sa o zrušení rozpravy. Je to kopa hlúpostí a obštrukcií, znie zo Smeru

Až v ďalšom kole bude stačiť nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Parlament podľa ústavy navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých má vymenovať prezident.

Pellegrini ďalej uviedol, že voľbu nevyhlásil skôr pre pracovnú zaneprázdnenosť a dianie v parlamente. "Nebol to z mojej strany žiadny úmysel ani nejaké zdržovanie či taktika, ale chcel som sa stretnúť aj s predsedom Ústavného súdu, pretože nie je to len o voľbe sudcov, ale aj o celkovom zefektívnení súdu," povedal.

image

Štátne orgány nemôžu zneužívať moc

Podľa neho bude potrebná diskusia s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom (Smer-SD) a predsedom Ústavného súdu o príprave opatrení tak, aby Ústavný súd nebol zavalený podnetmi a bol v rozhodovaní efektívnejší. S Fiačanom rokoval aj o otázke možného zvýšenia počtu sudcov v inštitúcii.

"Myslím si, že najprv sa skôr vydajme cestou zefektívnenia fungovania Ústavného súdu, aby tých 13 sudcov v plnom počte dokázalo flexibilnejšie reagovať na všetky tie podnety, ktoré prichádzajú," povedal šéf parlamentu. Niektoré veci by tak podľa neho namiesto Ústavného súdu v prvej inštancii mohli riešiť najprv krajské súdy a Najvyšší súd.

Fiačan privítal vyhlásenie voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu predsedom parlamentu. "Požiadal som ho len, aby sa Národná rada sústredila na voľbu odborne a morálne vhodných kandidátov, pretože slovenské ústavné súdnictvo si to vyžaduje," povedal pre novinárov.

 

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 03 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 04 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 05 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:32