Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kaliňák vníma protesty ako bežnú vec. Krúpa tvrdí, že vláda si nemôže robiť čo chce

11.01.2024, 23:30
Autor:
TASRTASR

Poslanec Národnej rady Juraj Krúpa (SaS) podotkol, že víťazstvo vo voľbách neznamená, že si vláda môže robiť čo chce.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vníma protesty proti novele Trestného zákona ako prirodzený prejav opozície vyjadriť opačný názor vláde. Tvrdí, že zmeny, proti ktorým sú vedené, vláda vopred avizovala v predvolebnom programe a musí splniť svoje sľuby voličom.

Poslanec Národnej rady Juraj Krúpa (SaS) podotkol, že víťazstvo vo voľbách neznamená, že si vláda môže robiť čo chce. Občania podľa neho dávajú účasťou na protestoch najavo, že si neželajú likvidáciu štátu. Uviedli to vo štvrtkovej diskusnej relácii TV JOJ Na hrane.

Kaliňák hovorí o zneužívaní

Kaliňák zdôraznil, že cieľom novely je, aby Trestný zákon nebol zneužívaný, tak ako tomu bolo doteraz. Na margo avizovaného vystúpenia prezidentky k tejto téme v parlamente uviedol, že by bol rád keby sa ozvala, keď boli vo väzbe držaní ľudia, ktorí tam byť nemali.

Zároveň odmieta kritiku opozície o "valcovaní" legislatívneho procesu, keď chce prijať novelu v skrátenom legislatívnom konaní. Podotkol, že bývalá vláda prijala v skrátenom legislatívnom konaní historicky najväčšie množstvo zákonov.

image

Ľudia vyšli do ulíc v 19 mestách na Slovensku: Žiadna vláda nemôže všetko, odkazujú protestujúci

Krúpa vládu za novelu opakovane skritizoval. Nesúhlasí so skracovaním premlčacej doby, znižovaním trestov za ekonomickú trestnú činnosť či rušením Úradu špeciálnej prokuratúry.

Odmietol argumenty vlády, že úpravou dĺžky trestov sa zníži počet ľudí vo väzniciach. Podotkol, že takých odsúdených sú vo väzniciach len desiatky. Vláda podľa jeho slov novelu pripravila len pre vybraných ľudí.

Mimoriadne zasadnutie

V diskusii sa dotkli aj zmien v štruktúre Národnej kriminálnej agentúry, ktoré avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Krúpa, ktorý v tejto súvislosti požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentného brannobezpečnostného výboru, má za to, že takéto zmeny by malo robiť vedenie polície, nie minister.

"Je to politická objednávka nejakým spôsobom rozbiť NAKU," skonštatoval. Predpokladá, že výbor nebude úznášaniaschopný.

image

Vláda sľubovala lacnejšie potraviny a energie, zatiaľ najväčšie zmeny robí v oblasti justície

Kaliňák reagoval, že podľa zákona musí reformu minister, pretože riadi policajný zbor. Podotkol, že na úrade Prezídia policajného zboru aktuálne pracuje veľké množstvo policajtov, ktorí preto chýbajú v regiónoch. "Teraz nemá kto robiť, lebo každý je NAKA," poznamenal. Dodal, že v tejto súvislosti je lepšie počkať si na to, čo Šutaj Eštok predstaví. "Nekritizoval by som to dopredu," doplnil.

Ak by bol líder Hlasu-SD Peter Pellegrini zvolený za prezidenta, Kaliňák nevidí problém v ďalšom fungovaní strany. "Hlas je dostatočne etablovaná a suverénna strana, aby vedela urobiť úkony ako sa prispôsobiť výsledkom volieb," povedal. Je však podľa neho priskoro riešiť takéto otázky.

Krúpa v súvislosti s voľbami nového predsedu strany SaS uviedol, že by bol rád, ak by funkciu zastával Branislav Gröhling alebo Marián Viskupič. To, koho bude voliť špecifikovať nechcel. "Možno pribudnú ďalší kandidáti, priestor je otvorený," doplnil. Zároveň poznamenal, že ide o vnútrostranícky proces, ktorý by nerád komentoval bližšie.

01 - Modified: 2024-01-11 23:05:00 - Feat.: 0 - Title: Draho vykúpené víťazstvo. Monte Cassino dobýjali Spojenci štyri mesiace, zo starobylej pamiatky zostali ruiny 02 - Modified: 2024-01-11 19:32:07 - Feat.: 1 - Title: Ľudia vyšli do ulíc v 19 mestách na Slovensku: Žiadna vláda nemôže všetko, odkazujú protestujúci 03 - Modified: 2024-01-11 18:59:55 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini v Hlase aj paláci? Kubiš v HNtelevízii: Ja by som konal inak, no tú pupočnú šnúru neprestrihnete
01 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 02 - Modified: 2024-04-26 21:05:44 - Feat.: - Title: Kaliňák na bezpečnostnej konferencii v Budapešti podporil integráciu krajín západného Balkánu 03 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 04 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:29