Predseda Národnej rady a Hlasu Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Michal Svítok 
StoryEditor

Tadiaľ cesta nevedie, odkazuje národniarom. Pellegrini rázne odmietol požiadavky SNS

28.12.2023, 10:16
28.12.2023, 11:01
Autor:
chochoTASRTASR

Predstavitelia SNS podľa Petra Pellegriniho spájajú dve veci, ktoré spolu nesúvisia. Nevidí v tom žiadnu politickú logiku.

Predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini rád prijme podporu SNS v prípade svojej prezidentskej kandidatúry. Odmieta však zmeny pri prerozdelení rezortov, pokiaľ by sa stal prezidentom.

Trvá tiež na tom, že Hlasu-SD by v tom prípade ostal post šéfa parlamentu. Argumentuje, že koaličná dohoda vzišla z výsledkov parlamentných volieb a nemôže súvisieť s voľbami prezidenta. Pellegrini nekonkretizoval, kto by viedol Hlas-SD a parlament, ak by získal post hlavy štátu.

VIDEO: O politickom roku 2023 sme sa v HNtelevízii rozprávali s analytikom Václavom Hříchom.

Minister životného prostredia za SNS Tomáš Taraba sa v pred Vianocami vyjadril, že výmenou za podporu Pellegriniho by národniari chceli dostať niektoré z postov, ktoré aktuálne drží Hlas. Záujem majú konkrétne o ministerstvo hospodárstva a predsedu parlamentu. 

Že SNS bude žiadať prerozdelenie postov v koalícii, ak sa Pellegrini stane hlavou štátu, potvrdil aj predseda strany Andrej Danko. Odmieta, aby Hlas zastával aj pozíciu prezidenta, aj predsedu parlamentu. "Vtedy musí Hlas-SD ustúpiť aj Smeru-SD, aj SNS v niektorých požiadavkách," podčiarkol.

image

Novinka po sviatkoch: Pellegrinimu pribudne na chrbte opozičný terč

Zmluva zodpovedá výsledkom volieb

"Povedal som Andrejovi Dankovi, že v prípade, že sa rozhodnem kandidovať a SNS mi vyjadrí podporu tak, ako mi ju vyjadrila strana Smer-SD cestou predsedu Roberta Fica, budem si to veľmi vážiť. Túto podporu prijmem a budem za ňu vďačný," povedal Pellegrini v rozhovore pre TASR.

Ak Danko myslel skôr podporu, ktorá by znamenala zmenu koaličnej zmluvy a prerozdeľovania rezortov, Pellegrini to nepripúšťa. "Koaličná zmluva je postavená na výsledkoch volieb a nie na tom, či sú niekde pred nami prezidentské alebo iné voľby," dodal.

Koaličná zmluva dnes podľa neho plne zodpovedá výsledkom parlamentných volieb a tak to musí aj zostať. Neplánuje ju preto po prezidentských voľbách otvárať, pretože pomery v parlamente sa nemenia.

image

Ak Pellegrini bude kandidovať na prezidenta, Smer-SD ho plne podporí, vyhlásil Fico

Nemá to nič s koalíciou

"Prezidentské voľby sú úplne iné voľby, nevolia sa už politické strany, volia sa osoby a ľudia rozhodnú o tom, kto je prezident, a preto spájať tieto dve veci, koaličnú zmluvu a post prezidenta, je pre mňa absolútne irelevantné a tadiaľ cesta nevedie, pretože to mi nedáva žiadnu politickú logiku, pretože to nemá nič s koalíciou," vyhlásil.

Pellegrini pripomenul, že v apríli už bude známe meno budúceho prezidenta. Ak by sa ním stal on, do termínu inaugurácie, ktorá je 15. júna, je čas na usporiadanie vzťahov v rámci strany i koalície.

Šéf parlamentu zatiaľ nepotvrdil, či bude kandidovať na prezidenta. Debatuje o tom aj s členmi svojej strany. Oznámiť svoje rozhodnutie chce v januári.

01 - Modified: 2023-12-27 07:33:17 - Feat.: 1 - Title: Skrátené konania sú potrebné, aby štát od nového roka riadne fungoval, vyjadril sa Pellegrini 02 - Modified: 2023-12-23 06:19:58 - Feat.: 1 - Title: KDH si rozhodnutím nemať prezidentského kandidáta uškodilo, v eurovoľbách sa presadia ťažšie, tvrdí Hrabko 03 - Modified: 2023-12-21 16:52:51 - Feat.: 1 - Title: Novinka po sviatkoch: Pellegrinimu pribudne na chrbte opozičný terč
01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:37