StoryEditor

Slováci opäť vyšli do ulíc na protivládne zhromaždenia, ktoré zvolali tri opozičné strany

12.12.2023, 19:08
Autor:
ČTKČTK

Zatiaľ čo minulý týždeň bola demonštrácia len v Bratislave, na dnešok už opozícia zvolala protesty aj do niekoľkých ďalších väčších miest v krajine.

Nespokojní obyvatelia Slovenska dnes znova vyšli do ulíc demonštrovať proti novej vláde. Zhromaždenie zorganizovali opozičné strany v reakcii na návrh kabinetu premiéra Roberta Fica zmeniť trestný zákonník a tiež zrušiť elitný útvar prokuratúry, ktorý sa zaoberá kauzami z doby predchádzajúceho vládnutia Ficovej strany Smer.

Zatiaľ čo minulý týždeň bola demonštrácia len v Bratislave, na dnešok už opozícia zvolala protesty aj do niekoľkých ďalších väčších miest v krajine.

"Zápas, ktorý začíname, je zápasom o to, na ktorej strane dejín bude Slovensko stáť. Nemôžeme dopustiť, aby sme zanechali Slovensko na nesprávnej strane dejín," povedala z pódia na úrade vlády v slovenskej metropole bývalá diplomatka, politička a herečka Magda Vášáryová.

Dav už pred začiatkom protestu kričal "Dosť bolo Fica" alebo "Fico do basy". Podľa niektorých médií na demonštráciu v Bratislave znova prišli tisíce ľudí. Organizátori stavili na heslo "Zastavme ich".

Protesty organizuje opozícia len dva mesiace od nástupu terajšieho Ficovho kabinetu do úradu. Proti schvaľovaniu zmien v trestnom práve v zrýchlenom režime sa už vyslovila Európska komisia, Spojené štáty aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

image

Opozícia pácha ekonomickú a hospodársku vlastizradu na európskej pôde, tvrdí Fico

Fico potom minulý týždeň povedal, že s koaličnými partnermi urobí všetko pre schválenie príslušných zmien do konca tohto roka. Opozičné strany už ale ohlásili, že sa pokúsia vystúpeniami svojich poslancov v snemovni rokovania parlamentu v tejto záležitosti čo najdlhšie predlžovať.

Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý funguje na Slovensku od roku 2004 a ktorý chce vláda zrušiť už k polovici januára budúceho roka, v minulosti spolupracoval okrem iného na odhalení a potrestaní členov organizovaných kriminálnych skupín. Do hľadáčika Fica sa ÚSP dostal v uplynulých troch rokoch, keď bol Smer-SD v opozícii a keď policajti spolu s jeho pracovníkmi vyšetrovali napríklad korupčné kauzy z doby predchádzajúceho vládnutia Smeru-SD.

Obvinili v nich celkovo niekoľko desiatok ľudí vrátane bývalých vysokých úradníkov, policajtov, sudcov či podnikateľov, z ktorých niektorí sú podľa tlače blízki Ficovi a jeho strane, ktorá tento rok v septembri vyhrala na Slovensku predčasné parlamentné voľby.

01 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 02 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 03 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 04 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 15:31