StoryEditor

Reakcia KDH na Ficov rozpočet: Poďme do provizória, tvrdí Hajko

05.12.2023, 11:41
05.12.2023, 13:43
Autor:
TASRTASR

Jozef Hajko tvrdí, že dnešnou schôdzou k Expo v Dubaji koalícia odpútava pozornosť od dôležitejších problémov. Podľa neho chce vláda rýchlo rozpočet schváliť bez pozornosti.

Vláda v konsolidačnom balíku cieli len na určité skupiny obyvateľov, pričom zabúda na ľudí, ktorí sú ohrození chudobou. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii poslanec Národnej rady Jozef Hajko (KDH) s tým, že pokiaľ sa bude dlh štátu zvyšovať, Slovensko sa môže dostať do vyššieho rizika gréckej cesty. Preto vláde navrhuje ísť do rozpočtového provizória.

"To, čo predstavila vláda, nemôžeme označiť ako jasné konsolidačné opatrenia. Skôr by som to nazval presúvaním peňazí z jedného vrecka do druhého. Vyzerá to tak, že to, čo sme včera dostali predložené, je neúplné a nemáme z toho jasno, ako bude v budúcom roku vyzerať hospodárenie štátu," priblížil Hajko.

Daňové zaťaženie

V súvislosti s daňovým zaťažením firiem uviedol, že toto opatrenie podväzuje ekonomickú aktivitu. Najlepšou konsolidáciou, ktorú môže štát spraviť, je podľa neho povzbudenie ekonomickej aktivity firiem, čím by zabezpečil vyšší výber daní a odvodov. Proti podnikateľskému prostrediu ide podľa neho aj opatrenie, týkajúce sa zvyšovania odvodov.

Hajko uviedol, že občanov sa priamo týka siahnutie na druhý pilier. "V praxi to bude znamenať, že ľudia, ktorí odvádzajú peniaze do Sociálnej poisťovne a druhého piliera, tam budú posielať menej peňazí, čím budú mať aj nižšie dôchodky," doplnil.

image

Štvrť miliardy do regiónu, lukratívne pozície pre blízkych a odstupné pre ministrov (Brífing HN)

Taktiež upozornil aj na predložený rozpočet Sociálnej poisťovne v Národnej rade, z ktorého podľa neho vyplýva, že poisťovňa bude musieť na budúci rok vziať od vlády každé piate euro, ktoré použije na dôchodok. Dodal, že štvrtina rozpočtu Sociálnej poisťovne bude krytá z dlhu.

Hypotéky

"Vôbec nehovoria ani o samosprávach, napríklad pri pomoci s hypotékami sa počíta s tým, že bude štedrý daňový bonus, čo je mínus pre obce a samosprávy. Nie je divu, že mesto Košice vyhlasuje, že nebude vedieť platiť do konca roka svoje povinnosti a nevie zostaviť rozpočet," skonštatoval Hajko.

Vládny konsolidačný balíček podľa neho počíta s tým, že vláda na budúci rok minie o miliardu eur viac a zároveň týmito opatreniami vyberie o dve miliardy eur viac. Vôbec však nehovorí o cenách energií. Upozornil, že pokiaľ vláda zachová ceny plynu v budúcom roku na súčasnej úrovni, musí na to nájsť miliardu eur.

"Vyzývame vládu, aby pristupovala zodpovedne k zostavovaniu štátneho rozpočtu, aby doň zahrnula všetky opatrenia, ktoré sú nevyhnutné, a aby nám na stôl dala presné čísla," uzavrel Hajko.

Vláda v pondelok schválila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií. V budúcom roku má do rozpočtu priniesť viac ako 1,5 miliardy eur.

Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do druhého dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu o percentuálny bod.

01 - Modified: 2023-12-05 09:12:24 - Feat.: 1 - Title: Progresívne Slovensko ani KDH sa nezúčastnia schôdze k Expo Dubaj, považujú ju za divadlo 02 - Modified: 2023-12-05 07:52:43 - Feat.: 1 - Title: Vláda ide zasiahnuť proti Lipšicovi. Jeho stolička sa buď vyparí, alebo splynie so Žilinkovou 03 - Modified: 2023-12-03 13:52:44 - Feat.: 1 - Title: Mám vážne obavy, že sa koalícia rozpadne, ak bude Pellegrini prezident, vyhlásil Danko
01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 03 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 04 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 05 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 06:38