Ministerstvo spravodlivosti chce zvážiť prijatie potrebných legislatívnych či iných opatrení na zabezpečenie riadneho a bezpečného výkonu rozhodovacej činnosti všetkých sudcov. FOTO: TASR
StoryEditor

Členovia Súdnej rady napadnutie sudkyne odsúdili, podľa nich ide o útok na základy fungovania spoločnosti

27.10.2023, 11:28
Autor:
TASRTASR

Muža, ktorý tento týždeň strieľal z plynovej pištole na Albrechtovej ulici v Bratislave, polícia po incidente zadržala. Čelí obvineniu z útoku na verejného činiteľa.

Viacerí členovia Súdnej rady Slovenskej republiky odsúdili útok na sudkyňu. Považujú to za útok na základy fungovania spoločnosti, ktoré by mali byť založené na úcte k právnemu poriadku a jeho hodnotám.

Členovia reagujú na útok na sudkyňu Mestského súdu Bratislava II, ku ktorému malo dôjsť tento týždeň na Albrechtovej ulici v bratislavskom Ružinove. "Je neprijateľné, aby štát nezabezpečil ústavným činiteľom primerané záruky na ochranu ich života a zdravia pri výkone rozhodovacej činnosti," uviedli vo svojom tlačovom vyhlásení.

Apelujú na bezodkladné zdržanie sa šírenia verejných aj neverejných nenávistných prejavov voči predstaviteľom súdnej moci, ktoré sú spôsobilé podnietiť k použitiu násilia.

image

Súdna rada zvolila dvoch kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva

K vyhláseniu štvorice členov Súdnej rady, medzi ktorými sú Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková a Peter Šamko, sa pridali aj ďalší členovia Peter Farkaš, Ľuboš Kunay, Petra Príbelská, Eva Mišíková, Elena Berthotyová, Katarína Javorčíková a Lajos Mészáros.

Súdna rada sa bude incidentom pravdepodobne zaoberať na novembrovom zasadnutí.

Ministerstvo spravodlivosti na incident reagovalo, že zváži prijatie potrebných legislatívnych či iných opatrení na zabezpečenie riadneho a bezpečného výkonu rozhodovacej činnosti všetkých sudcov.

Muža, ktorý tento týždeň strieľal z plynovej pištole na Albrechtovej ulici v Bratislave, polícia po incidente zadržala. Čelí obvineniu z útoku na verejného činiteľa.

01 - Modified: 2024-04-28 08:30:00 - Feat.: - Title: Väzeň sa pomocou lyžice prekopal cez stenu. Dieru však spravil do vedľajšej cely, napadol odsúdeného vraha 02 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 03 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 04 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 05 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 05:51