StoryEditor

Slovensko už nemá kapacity vojensky pomáhať Ukrajine, vyhlásil Pellegrini. Pomoc vidí v humanitárnej oblasti

26.10.2023, 14:28
Autor:
redred

Predseda parlamentu sa vyjadril aj k otázke nového policajného prezidenta, pričom zdôraznil, že meno ešte nie je vybraté. Čo sa týka nominácií na štátnych tajomníkov, Pellegrini rešpektuje návrhy partnerov.

Vyjadrenia premiéra Roberta Fica pred odchodom na samit EÚ v Bruseli vníma predseda parlamentu Peter Pellegrini ako prejav toho, že pri akýchkoľvek rozhodnutiach v EÚ bude hájiť záujmy Slovenska. Treba podľa neho vnímať aj dôsledky pre našu krajinu. Pellegrini zároveň vyhlásil, že Slovensko už nemá kapacity vojensky pomáhať Ukrajine.

"Na jeho vyjadreniach nevidím nič, čo by sa odkláňalo od toho, že Slovensko by nejakým spôsobom mierilo preč z EÚ alebo z NATO. Je rozumné, že by sa očakávalo do budúcna iniciovať už aj nejaké mierové rokovania," povedal na tlačovej konferencii Pellegrini.

image

Nové vedenie parlamentu: Za šéfa zvolili Pellegriniho, medzi štyrmi podpredsedami sú Blaha a Danko

Koniec vojenskej pomoci

Ficove vyjadrenia skôr vníma ako prejav, že pri rozhodovaniach v EÚ bude hájiť záujmy Slovenska. Zdôraznil, že nemôžeme byť len pasívnymi prijímateľmi rozhodnutí, ale musíme vnímať aj dosahy na Slovensko.

Pre šéfa Národnej rady je dôležité, že premiér odchádzal so stanoviskom parlamentného európskeho výboru, ktoré konštatuje, že SR bude pokračovať v pomoci Ukrajine. Pellegrini je však presvedčený, že Slovensko už nemá kapacity vojensky pomáhať Ukrajine. Pomáhať sa podľa neho bude naďalej v humanitárnej oblasti alebo v rámci inej technickej pomoci.

"Pravdepodobne už nepôjde o smrtiace zbrane alebo raketové systémy, pretože tie sme už zo svojich kapacít uvoľnili. Pokiaľ si má Slovensko zachovať akú-takú mieru vlastnej obranyschopnosti, už žiadne veľké kapacity na vojenskú pomoc technickými zbraňami nemá," povedal Pellegrini.

Fico pred odchodom na samit pred európskym výborom povedal, že bude podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine. Vládny kabinet je podľa neho pripravený poskytovať humanitárnu pomoc. Zároveň deklaroval, že nepodporí odkaz na ďalší balíček sankcií voči Rusku, pokiaľ nebude mať k dispozícii analýzy dosahov na Slovensku.

image

Perný deň pre slovenskú politiku. Nový parlament zažil prvú roztržku, Matovič sa ostro pustil do Pellegriniho

Policajný prezident

Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian sa nespomína v koalícii ako možný policajný prezident či riaditeľ Slovenskej informačnej služby, doplnil Pellegrini. Nepovedal, či sa uvažuje o jeho nominácii do inej funkcie.

Predseda parlamentu zdôraznil, že meno nového policajného prezidenta ešte nie je vybraté. Pripomenul, že ide o nomináciu ministra vnútra. Je však presvedčený, že by mal takúto pozíciu zastávať "hrdý policajt", ktorý pracoval a prešiel reálnym výkonom.

Čo sa týka nominácií na štátnych tajomníkov, Pellegrini rešpektuje návrhy partnerov. "Počkajme si na ich reálny výkon," apeloval. Po určitom čase vo funkciách podľa neho budú vedieť aj ministri i premiér Robert Fico povedať, či si zvolení štátni tajomníci riadne plnia úlohy.

01 - Modified: 2023-10-25 17:39:34 - Feat.: 1 - Title: Beňová v HNtelevízii: Som rada, že sa do politiky vracia Robert Kaliňák. Štvorkoalícia nikdy nemala šancu 02 - Modified: 2023-10-25 15:08:16 - Feat.: 1 - Title: Fico je späť. Pri návrate napodobnil soka Dzurindu 03 - Modified: 2023-10-25 14:18:57 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: V čom je najnovšia Ficova vláda iná ako tie predošlé 04 - Modified: 2023-10-25 13:33:24 - Feat.: 1 - Title: Štvrtá vláda Roberta Fica: Kto sú noví ministri
01 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 02 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 03 - Modified: 2024-04-29 07:32:20 - Feat.: - Title: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k Európskej únii, tvrdí Dzurinda 04 - Modified: 2024-04-29 07:12:03 - Feat.: - Title: Európsky automobilový priemysel upozorňuje na hroziaci nedostatok nabíjacích staníc v Únii 05 - Modified: 2024-04-29 06:31:16 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 19:26