Dobroslav Trnka. FOTO: TASR/Martin Baumann 
StoryEditor

Zomrel bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka

25.10.2023, 15:54
25.10.2023, 17:48
Autor:
chocho

Dobroslav Trnka podľahol vo veku 59 rokov rakovine.

Vo veku 59 rokov zomrel bývalý šéf Generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka. Informuje o tom Nový Čas, ktorému to mala potvrdiť jeho manželka. Podľa denníka podľahol rakovine.

Bol podozrivý zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, vyšetrovateľ NAKA ho v marci 2023 obvinil z toho, že v roku 2004 vydal písomný pokyn na prepustenie vtedy veľkopodnikateľa Jozefa Majského z väzby. Trnka tak spravil napriek nesúhlasu dvoch prokurátorov z Krajskej prokuratúry v Košiciach, ktorí vtedy dozerali na stíhanie veľkopodnikateľa.

V roku 2021 sa ukázalo, že Trnka skrýval nahrávku Gorily sedem rokov. Vyplývalo to z obžaloby, ktorú voči nemu vzniesol prokurátor. Podľa nej neodovzdal danú nahrávku o korupcii policajtom, aby mohli riadne vyšetrovať.

image

Proces s Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila pokračoval výsluchom znalcov

Prokuratúre šéfoval v rokoch 2004 až 2011, čo mal vo svoj prospech využívať jeho kamarát z vojenčiny Marian Kočner, ktorý je aktuálne vo výkone trestu. V kauze zmenky ho odsúdili na 19 rokov odňatia slobody. 

V roku 2019 sa objavilo video zobrazujúce, ako Kočner v Trnkovej kancelárii pravdepodobne v čase, keď bol námestníkom generálneho prokurátora inštaloval kameru. Z času na videu vyplýva, že by malo ísť o rok 2000. Investigatívne centrum Jána Kuciaka, ktoré video zverejnilo, však upozornilo, že dátum nemusí byť nastavený správne. 

VIDEO: Marian Kočner inštaluje v kancelárii Dobroslava Trnku kameru:

"Sadni si tam,“ ozve sa vo videu Kočnerov hlas a dáva inštrukcie Trnkovi. O chvíľu sa Trnka objaví v zábere. Kameru sa snažia otočiť tak, aby bolo v zábere miesto, kde zrejme Trnka prijímal návštevy. "Tam sedávate?" hovorí neznámy hlas.

Kočner nadával Trnkovi 

Vzťahy Kočnera a Trnku sa dostali na pretras aj v polovici októbra 2019, kedy bola zverejnená zvuková nahrávka. Kočner v nej nadával Trnkovi, kvôli tomu, že sa snažil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka.

​„Chcem vedieť, kto nakopíroval tie vzorky, ktoré ste poslali Haščákovi. Chcem vedieť, koľko kópií je z toho urobených, okrem tej, ktorú som ti zobral. Chcem vedieť, prečo si to urobil a prečo si ma potom klamal. Takže spusť,“ začal Kočner v nahrávke.

Nahrávka sa týkala aj kupovania poslancov

Celá nahrávka sa mala týkať kupovania poslancov, návštev v byte na Vazovovej a opätovného znovuzvolenia Trnku do funkcie generálneho prokurátora.

Kočner ďalej Trnkovi povedal, že prehrá súd a skončí vo väzení.

Dôvodom, prečo bol Kočner rozčúlený na Trnku, bola nahrávka Gorily. Kočner v rozhovore s Trnkom tvrdil, že zabudol u Trnku nahrávku, za čo mu Haščák zobral milión eur.

„Prečo ste išli vydierať toho Haščáka? Čo si od toho očakával? Do p..e, vieš, že je to môj kamarát. Vieš, k…a, že je to človek, ktorý okrem iného pomáhal, do p..e, a kupoval poslancov, keď si sa mal stať generálnym prokurátorom. Bohužiaľ nám jeden chýbal, ale aj on bol ten, ktorý zložil peniaze a dal tam za teba milión eur. Presne takisto, ako som dal milión eur za to ja. Že tam chýbal jeden hlas, do p..e, za to ja nemôžem, lebo to ty si si vybavoval SDKÚ a v SDKÚ nedali ani jeden hlas,“ povedal Kočner.

01 - Modified: 2024-04-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Operácia Menai Bridge: Plány pohrebu kráľa Karola sa po diagnóze rakoviny pravidelne aktualizujú. Je mu vraj veľmi zle 02 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 03 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 04 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 23:21