Účastníci počas protestu proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava na novú divadelnú sezónu. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Matica slovenská nesúhlasí s reklamnou kampaňou Divadla P. O. Hviezdoslava, na protest prišli stovky ľudí

06.09.2023, 21:06
Autor:
TASRTASR

Reklamná kampaň a vizuál na novú divadelnú sezónu mala podľa riaditeľky divadla Valérie Schulczovej otvoriť kritickú debatu a divadlo nedehonestuje.

Niekoľko stoviek ľudí prišlo v stredu poobede protestovať pred Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave, aby vyjadrili nesúhlas s reklamnou kampaňou a vizuálom divadla pre aktuálnu sezónu. Občiansky protest zvolala Matica slovenská, podľa ktorej kampaň hrubo dehonestuje Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov.

Na protest dohliadala aj polícia. Mestská polícia eviduje dva prípady narušenia verejného zhromaždenia, riešené boli na mieste a boli postúpené správnemu orgánu.

Motívom kampane a vizuálu je umelecká technika vitráž známa z minulých budovateľských období. Zobrazení sú na nej mladí ľudia, ktorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden z nich drží v rukách podľa divadla bustu Hviezdoslava, matica ju považuje za odseknutú hlavu a označili to za neospravedlniteľné.

image

Vôbec som nerátal s tým, že debata okolo vizuálu pre DPOH bude taká divoká. Na podobnú vlnu odporu voči reklame si nespomínam

Matica tiež kritizuje, že na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava.

Reklamná kampaň a vizuál na novú divadelnú sezónu mala podľa riaditeľky divadla Valérie Schulczovej otvoriť kritickú debatu a divadlo nedehonestuje. Zároveň odmieta tvrdenia, že divadlo zobrazením dúhovej či ukrajinskej vlajky zrádza národné záujmy Slovenska.

Hlavné mesto v reakcii pre TASR označilo vizuál za vtipný a provokatívny. Podotýka, že divadlo poskytuje priestor mladým tvorcom a je otvorené pre invenčné umelecké projekty.

01 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 02 - Modified: 2024-05-02 18:03:26 - Feat.: - Title: "Fico nám berie slobodu." Tisíce ľudí protestovalo proti zmenám v RTVS 03 - Modified: 2024-05-02 16:11:05 - Feat.: - Title: Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny 04 - Modified: 2024-05-02 10:31:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament prerušil schôdzu pre poškodenie budovy počas protestov 05 - Modified: 2024-04-30 20:41:05 - Feat.: - Title: Protesty v Gruzínsku: Polícia použila proti demonštrantom v Tbilisi slzotvorný plyn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 20:29