Miroslav Wlachovský, slovenský minister zahraničných vecí. FOTO: HN/Miroslav Gruber
StoryEditor

Wlachovský k Pražskej jari: Invázia bola tragickým okamihom. Potvrdila brutalitu sovietskej moci

21.08.2023, 10:20
Autor:
TASRTASR

Invázia cudzích vojsk bola podľa Miroslava Wlachovského hrubým porušením suverenity krajiny a princípov medzinárodného práva, ale tiež potvrdením brutality totalitnej sovietskej moci.

Invázia vojsk piatich štátov Varšavskej zmluvy na územie vtedajšieho Československa bola tragickým okamihom pre slovenský i český národ. Nemalo by sa zabúdať na to, kto v auguste 1968 spôsobil jednu z najväčších tráum novodobej histórie.

Pri príležitosti 55. výročia okupácie to vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Desiatky mŕtvych

"Okupanti za sebou zanechali desiatky mŕtvych, priniesli hrôzu a diktát vrátane cenzúry či obmedzovania ľudských práv, čím zmarili túžby miliónov ľudí po slobodnejšom živote. Obyvatelia Československa oprávnene pociťovali zradu a poníženie. Nemali by sme zabúdať na to, kto nám tieto traumy spôsobil," odkazuje Wlachovský s tým, že bez sovietskej opory v Moskve bol normalizačný režim v Československu neudržateľný.

image

Maďarsko malo v roku 1968 pripojiť späť južné Slovensko, napísal maďarský provládny denník

Invázia cudzích vojsk bola podľa neho hrubým porušením suverenity krajiny a princípov medzinárodného práva, ale tiež potvrdením brutality totalitnej sovietskej moci. Pripomína falošnosť zámienky o bratskej pomoci či obranu socialistického režimu pred údajnou kontrarevolúciou.

Niet však pochýb, že išlo najmä o snahu zachovať sféry vplyvu a mocenské záujmy Kremľa. Ochotu niektorých vtedajších členov politickej garnitúry pomáhať okupantom a zľahčovať následky obsadenia Československa označil za odsúdeniahodnú.

Slobodné Slovensko

Wlachovský zároveň vyzdvihol, že v súčasnosti je slobodné a nezávislé Slovensko v úplne inej pozícii. Dobrovoľne a bez nátlaku sa stalo súčasťou Európskej únie, ako aj Severoatlantickej aliancie ako najsilnejšieho obranného zoskupenia štátov na svete. Tá stojí na demokratických princípoch a svojim členom poskytuje bezkonkurenčné bezpečnostné garancie.

"Kým Varšavská zmluva sa zmohla akurát tak na okupáciu svojho člena, NATO nás dlhodobo chráni. Kým Varšavskú zmluvu opustili pri prvej príležitosti viacerí jej zakladajúci členovia, NATO sa naďalej rozširuje a je bezpečnostným základom pre náš slobodný rozvoj, čo nám umožňuje aj ďalšie posilňovanie odolnosti demokracie," zdôrazňuje Wlachovský.

image

Keď sa komunisti zatvárili ľudsky: Skončila cenzúra i neobľúbený prezident, monopol moci mal však zostať

Invázia vojsk Varšavskej zmluvy ukončila pokus o reformu komunistického režimu v Československu, ktorý viedla skupina okolo Alexandra Dubčeka. Počas vojenskej intervencie vedenej Sovietskym zväzom zomrelo najmenej 108 občanov, stovky ľudí utrpeli zranenia.

Následná vyše dvadsaťročná okupácia a normalizácia priniesli do života spoločnosti prenasledovanie a pre mnohých ľudí, ktorí sa s tzv. bratskou pomocou otvorene nestotožňovali, aj stratu zamestnania či sociálneho postavenia. Okupačné vojská spôsobili zároveň značné hospodárske a environmentálne škody.

01 - Modified: 2023-08-19 16:55:01 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko malo v roku 1968 pripojiť späť južné Slovensko, napísal maďarský provládny denník 02 - Modified: 2023-07-29 10:06:25 - Feat.: 0 - Title: V lete 1968 Dubček presviedčal Brežneva, že je u nás všetko v poriadku, ten už mal pripravené tanky
01 - Modified: 2024-01-16 19:56:01 - Feat.: - Title: Palachov odkaz našej generácii ostáva jasný, vyhlásila prezidentka 02 - Modified: 2024-01-11 23:05:00 - Feat.: - Title: Draho vykúpené víťazstvo. Monte Cassino dobýjali Spojenci štyri mesiace, zo starobylej pamiatky zostali ruiny 03 - Modified: 2023-12-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Čínska „invázia“ na Taiwan už prebieha. Pred voľbami silnie hybridná vojna 04 - Modified: 2023-10-27 08:04:57 - Feat.: - Title: Skoro polovica Izraelčanov chce vyčkať s pozemnou ofenzívou, ukázal prieskum 05 - Modified: 2023-10-16 17:15:59 - Feat.: - Title: Rezignovať na podporu Ukrajiny znamená rezignovať na princípy OSN, tvrdí Wlachovský
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 22:31