Základná škola Tomášikova 31 v Košiciach otvorila dve triedy pre žiakov z Ukrajiny, jednu pre žiakov 1. stupňa a jednu pre žiakov 2. stupňa. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Slovenskí politici chcú poslať Ukrajincov povinne do škôl. Niektorí chcú deti rozdeliť

17.08.2023, 14:32
Autor:
TASRTASR

Republika sa zasadzuje za rovnaké povinnosti pre všetky deti a zdôrazňuje význam vzdelávania. Progresívne Slovensko víta povinné zavedenie školskej dochádzky pre ukrajinské deti.

Väčšina politických strán víta plánovaný návrh na povinné zavedenie školskej dochádzky pre deti z Ukrajiny. Viaceré z nich zdôrazňujú, že právo na vzdelanie je základným ľudským právom a malo by byť prístupné pre všetkých jednotlivcov. Uviedli to v súvislosti s pripravovanou legislatívnou úpravou.

Strana Demokrati považuje návrh za dôležitý. Upozorňuje, že len polovica detí s udeleným dočasným útočiskom navštevuje slovenské školy, čo môže mať negatívny dosah na spoločnosť. Ako však podotkla, je potrebné poskytnúť podporu samosprávam.

Hrozba vylúčenia

Progresívne Slovensko víta povinné zavedenie školskej dochádzky pre ukrajinské deti. V opačnom prípade podľa nich čelia riziku sociálneho vylúčenia, straty sociálnych väzieb a budúcich problémov s integráciou do slovenskej spoločnosti. "Jej súčasťou však musí byť aj zintenzívnenie podpory pre zamestnancov v školstve," uviedli.

S pripravovanou legislatívnou zmenou súhlasí aj KDH. Aby však bola pomoc deťom z Ukrajiny účinná, je podľa nich potrebná spolupráca viacerých ministerstiev. Zdôrazňuje tiež potrebu zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

image

Ukrajinskí učitelia musia pomôcť sami sebe, až potom môžu pomáhať deťom, píše AP

Kotlebovci-ĽS Naše Slovensko hovoria o separovaných priestoroch pre ukrajinské deti, ak sa im má poskytovať špeciálne vzdelávanie. "Už v dnešnej dobe dochádza k znižovaniu kvality výchovno-vzdelávacieho procesu, ak sú v triedach zmiešané skupiny s rôznymi jazykmi," uviedli.

Deti so statusom cudzinca s dočasným útočiskom majú byť podľa Smeru-SD zaraďované do pedagogického a výchovno-vzdelávacieho procesu priebežne. Kritizuje pritom neschopnosť ministerstva riešiť otázku vzdelávania pre ukrajinské deti.

SNS zdôrazňuje potrebu zabezpečenia dostatku škôl a učiteľov. Ukrajinské deti by podľa nej mali byť integrované do vyučovacieho procesu takým spôsobom, aby slovenskí žiaci neboli limitovaní.

"Nie na úkor Slovákov"

"Nesmie sa už stávať, aby občania Slovenska nemali miesto v škole na úkor cudzincov," uviedla. Republika sa zasadzuje za rovnaké povinnosti pre všetky deti a zdôrazňuje význam vzdelávania. "Vzdelávanie ukrajinských detí však v žiadnom prípade nemôže ísť na úkor dostupnosti vzdelania pre slovenské deti," doplnila.

Sme rodina nezaujala stanovisko, pretože, ako tvrdí, nepozná presný návrh. Strana Spoločne občania Slovenska zdôrazňuje právo každého školopovinného dieťaťa na vzdelávanie a podporuje legislatívu pre ľudí so statusom utečenca.

Pirátska strana - Slovensko zdôrazňuje, že deti so statusom cudzinca majú v Európe rovnaké právo na vzdelanie, ako deti občanov Európskej únie. "V Prešove a v Košiciach majú Ukrajinci túto možnosť okamžite, možno by stačilo pridať učiteľom a zvýšiť kapacity," uviedli.

image

OSN dodala Rusko na zoznam hanby za zabíjanie ukrajinských detí

Slovenské Hnutie Obrody podporuje zaradenie ukrajinských detí do slovenských škôl pre ich integráciu do spoločnosti a osvojenie si slovenského jazyka. "Predpokladáme, že veľká časť detí zostane na Slovensku dlhodobo a pre ich integráciu do spoločnosti je nevyhnutné, aby boli súčasťou nášho vzdelávacieho procesu," usúdilo.

Aliancia-Szövetség podporuje integráciu detí z Ukrajiny, zdôrazňuje potrebu vytvoriť podmienky na prekonanie jazykových bariér. Sklamanie zo stavu fungovania štátu a jeho nezvládnutia základnej otázky vzdelávania pre ukrajinské deti vyjadrilo My Slovensko. Strana Princíp upozorňuje na potrebu dostatku škôl pre slovenské deti pred riešením tejto otázky.

Samosprávy na Slovensku dlhodobo trápi problém zaraďovania ukrajinských detí do výchovno-vzdelávacieho procesu. Ministerstvo školstva deklarovalo, že situáciu spoločne so samosprávami rieši.

Avizuje okrem iného aj prípravu legislatívnej úpravy, ktorá by stanovila podmienky, za ktorých bude školská dochádzka od školského roka 2024/2025 povinná aj pre deti so statusom cudzinca s dočasným útočiskom.

01 - Modified: 2023-06-10 21:22:45 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské deti z bombardovaných miest trpia koktaním, úzkosťou a záchvatmi paniky 02 - Modified: 2023-04-11 08:26:02 - Feat.: 1 - Title: Priamo sa tam nebojuje. Bezpečne nie je nikde, no zásobovanie a služby na západe Ukrajiny fungujú (rozhovor) 03 - Modified: 2023-04-25 10:15:00 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine ničí životy, polia aj oceľ. Koľko bude stáť jej obnova?
01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 05 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 03:26