Minister obrany Martin Sklenár. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Sklenár pomenoval najdôležitejšie témy summitu NATO vo Vilniuse

06.07.2023, 14:14
Autor:
TASRTASR

Minister avizoval, že pre Slovensko to bude znamenať aj postupné zvyšovanie schopnosti prijať na svojom území viacero vojakov zo zahraničia.

Pre Slovensko budú na nadchádzajúcom samite NATO vo Vilniuse 11. a 12. júla najdôležitejšími témami posilňovanie schopnosti Aliancie reagovať na prípadný ozbrojený útok voči niektorému z jej členov, ustanovenie dvoch percent HDP na obranu ako minima a vzťah Ukrajiny a NATO. Minister obrany Martin Sklenár to uviedol vo štvrtok po rokovaní vlády.

Ktorákoľvek členská krajina Aliancie by sa podľa Sklenára mala vedieť v prípade ozbrojeného útoku spoľahnúť, že NATO bude schopné zareagovať a obrániť spojenca.

Ako avizoval Sklenár, pre Slovensko to bude znamenať aj postupné zvyšovanie schopnosti prijať na svojom území viacero vojakov zo zahraničia, aby sa mohli pripravovať aj na obranu Slovenska s využitím systému kolektívnej obrany.

"Neznamená to, že nevyhnutne okamžite po samite sa u nás začne zvyšovať počet vojakov. Skôr sa chceme sústrediť na budovanie infraštruktúry, zásob a dohôd o vojenskej mobilite, teda o schopnosti rýchlo prepraviť vojakov," upozornil minister.

Dve percentá HDP na obranu sa majú stať pre členské krajiny minimom. "Očakáva sa, že investície, ktoré sú potrebné najmä v krajinách, ako je Slovensko, ktoré majú veľký vnútorný dlh v oblasti obrany, si budú vyžadovať viac ako dve percentá HDP na obranu," vysvetlil.

Témou samitu bude aj situácia na Ukrajine a jej budúcnosť vo vzťahu s NATO. "Z Vilniusu pošleme signál o tom, ktoré kroky by sme si vedeli predstaviť, že by Ukrajina nemusela absolvovať v prístupovom procese po tom, ako bude vyriešený konflikt na jej území," avizoval Sklenár.

Na samite sa má podľa šéfa rezortu potvrdiť aj rozhodnutie o vytvorení rotačného modelu protivzdušnej obrany v rámci NATO s využitím všetkých spôsobilostí, ktoré majú členské krajiny tak, aby pôsobili tam, kde bude najväčšia hrozba.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 07:03