Predseda strany Modrí - Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Dzurinda s Miklošom predstavili svoj program, chcú naštartovať ekonomický rast

23.06.2023, 14:29
Autor:
TASRTASR

Exminister financií Ivan Mikloš uviedol, že Slovensko čoraz viac zaostáva vo všetkých rebríčkoch, najmä čo sa týka konkurencieschopnosti krajiny a ekonomickej výkonnosti.

Mimoparlamentná strana Modrí, Most-Híd chce zabezpečiť zodpovedné hospodárenie s verejnými financiami, ich efektívne čerpanie, zníženie deficitu štátneho rozpočtu a verejného dlhu či transformovanie ekonomiky od výrobnej ku znalostnej.

Vyplýva to z programu strany, ktorý v piatok predstavil jej predseda a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda spolu s podpredsedom strany Martinom Hubinským a spolutvorcom programu Ivanom Miklošom.

"Slovensko potrebuje zásadnú, ucelenú a kompletnú obnovu. Potrebujeme obnovu dôvery - medzi sebou, v štátne inštitúcie, v politiku, hospodárskeho rastu, ale potrebujeme aj obnovu kultúrnych vzťahov medzi občanmi," uviedol v súvislosti s programom strany Dzurinda.

Mikloš uviedol, že Slovensko čoraz viac zaostáva vo všetkých rebríčkoch, najmä čo sa týka konkurencieschopnosti krajiny a ekonomickej výkonnosti.

"Prepadávame sa aj čo sa týka kvality školstva, podnikateľského prostredia či kvality vládnutia," povedal. Podľa neho jednou z najväčších slabín, ktorú v posledných rokoch Slovensko zažíva, je neefektívne čerpanie verejných investícií.  "Je dôležité, aby došlo k obratu, a ja som presvedčený, že strana Modrí, Most-Híd má tak kvalitný program, ktorý ak by bol realizovaný, tak by k takémuto obratu viedol," dodal Mikloš.

Hubinský dodal, že Modrí, Most-Híd chcú zabezpečiť návrat k zodpovednému hospodáreniu s verejnými financiami.

"Ich ozdravenie bude nevyhnutým krokom, aby sa Slovensko vrátilo medzi prosperujúce krajiny EÚ tak, ako tomu bolo v minulosti. Našim cieľom je zníženie verejného dlhu, zníženie deficitu štátneho rozpočtu až na úroveň maastrichtských kritérií, ktoré považujeme za správne a udržateľné. Budeme sa riadiť zásadou ušetriť a investovať, namiesto požičať si a minúť," uviedol.

Modrí, Most-Híd chcú znížiť odvody na strane zamestnanca, čo by podľa Hubinského malo pozitívne ovplyvniť financie každého zamestnanca, zároveň budú navrhovať zníženie daňového zaťaženia právnických a fyzických osôb.

V oblasti čerpania eurofondov budú navrhovať decentralizáciu štátnej správy na samosprávy, čím chcú posilniť kompetencie miest a obcí. Decentralizácia by mala podľa neho zabezpečiť väčšiu kompetenciu v tejto oblasti.

 

01 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 02 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 05 - Modified: 2024-03-01 10:49:58 - Feat.: - Title: Nezastavilo ich ani volebné fiasko. Dzurindovci vravia, že sú v dobrej kondícii a naberajú nových členov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:47