Predseda vlády Ľudovít Ódor. FOTO TASR/Jaroslav Novák  
StoryEditor

Vláda zatiaľ nepozná štartovací bod vo verejných financiách, tvrdí Ódor

12.06.2023, 12:11
Autor:
TASRTASR

Ľudovít ódor upozornil, že na nadchádzajúcej schôdzi Národnej rady sú predložené návrhy, ktorých náklady môžu prevýšiť dve miliardy eur.

Vláda zatiaľ nepozná jasný štartovací bod, v akom stave sú verejné financie. Od toho budú závisieť prípadné opatrenia na pomoc ľuďom, ako aj plán ďalšieho ozdravovania verejných financií, avizoval na pondelkovej tlačovej konferencii pri predstavovaní Programového vyhlásenia vlády premiér Ľudovít Ódor.

Upozornil, že na nadchádzajúcej schôdzi Národnej rady sú predložené návrhy, ktorých náklady môžu prevýšiť dve miliardy eur.

"Nepredpokladám, že to v tomto objeme prejde, ale niečo môže pribudnúť. Keď pribudnú veci, budeme musieť prísť aj so škrtmi v niektorých oblastiach. Je to predčasné, zatiaľ by som nerád konkretizoval. Ale rátame aj s touto možnosťou, že budeme musieť urobiť nejaké opatrenia, aby sme vedeli aspoň na tie malé priority, ktoré máme v PVV, nájsť financie," doplnil Ódor.

V súvislosti s potrebou pomoci ľuďom s vysokými cenami premiér vyzdvihol, že negatívny vývoj inflácie sa už otáča a dodatočný cenový šok už neprichádza.

"Boli schválené opatrenia, ktoré pomáhajú istým skupinám obyvateľov. V programovom vyhlásení máme ďalšie možnosti, cez ktoré by sa dalo pomáhať ľuďom. Budeme podporovať snahy v oblasti životného minima, budeme sa pozerať na sociálne služby, na zdravotne ťažko postihnutých," priblížil. Pokračovať chce tiež v komunikácii v rámci celého potravinového reťazca v súvislosti s vysokými cenami potravín.

Vzhľadom na viaceré riziká nevie vláda podľa jej predsedu ešte v tejto chvíli predložiť konkrétnu podobu ozdravného plánu verejných financií.

Konkrétne opatrenia predstaví až potom, keď zistí východiskový stav a preráta všetky opatrenia. "Budú tam opatrenia, o ktorých si myslíme, že by ich mala realizovať každá vláda. Potom tam budú voliteľné opatrenia, lebo nevieme presne, či príde ľavicová, pravicová alebo zmiešaná vláda. Aby mali k dispozícii rôzne možnosti, ako k tomu pristupovať," avizoval Ódor.

01 - Modified: 2024-05-26 22:40:08 - Feat.: - Title: Slovensko v jadre 02 - Modified: 2024-05-21 17:30:00 - Feat.: - Title: Slovensko prekvapilo Česko. Atómku chce vláda na západe krajiny štátnu, nie pološtátnu (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-05-19 15:54:28 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok potvrdil, že atentátnik nemusel byť osamelý vlk, polícia pracuje aj s ďalšou verziou 04 - Modified: 2024-05-19 20:41:34 - Feat.: - Title: Všetci policajti sú v teréne. Monitorujeme rizikové osoby, povedal Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-05-16 13:44:35 - Feat.: - Title: Osamelý vlk, ktorý chodil na protivládne protesty. Šutaj Eštok povedal dôvody, prečo atentátnik útočil
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. máj 2024 14:57