Zsolt Simon. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Maďarské fórum už zmenilo názov, je pripravené ďalej diskutovať

08.05.2023, 11:13
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia zoskupenia týchto strán Zsolt Simon (Maďarské fórum) a Pavel Macko (ODS) deklarovali pripravenosť diskutovať o spolupráci s ďalšími subjektmi.

Mimoparlamentné Maďarské fórum už oficiálne zmenilo názov na "Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana".

Zmenu zaevidoval rezort vnútra v registri politických strán začiatkom mája. Predstavitelia zoskupenia týchto strán Zsolt Simon (Maďarské fórum) a Pavel Macko (ODS) deklarovali pripravenosť diskutovať o spolupráci s ďalšími subjektmi, s ktorými majú rovnaké ciele a základné hodnoty.

"Musíme viesť dialóg. Nie je to o tom, s kým sa ideme alebo nejdeme spájať. Je to o tom, aby sme začali spolupracovať," reagoval na otázky o prípadnej spolupráci s ďalšími subjektmi Simon.

Podčiarkol, že o ďalšom postupe budú rokovať v rámci zoskupenia, ktoré už vytvorili. Macko doplnil, že už teraz tvoria jeden blok viacerých strán. Podľa jeho slov sú ďalej otvorení rokovať so všetkými, ktorí prechovávajú ich hodnoty a ciele.

V prípade, ak by z mimoparlamentnej Aliancie odišli niektoré osobnosti, Simon nevylúčil rokovania s nimi. Zdôraznil potrebu rovnakých hodnôt. Podotkol, že nechce prispievať k rozpadu Aliancie a nevie, či a kto všetko by z nej mohol odísť. Poukázal však na nezhody v jej vnútri a podčiarkol, že maďarská komunita nemôže stavať svoju budúcnosť na hádkach.

O spoločnej kandidátke Maďarské fórum pôvodne rokovalo s Alianciou. Jej republikové predsedníctvo v záujme vytvorenia spoločnej kandidátky odsúhlasilo aj rozšírenie názvu na Aliancia-Maďarské fórum.

Napokon sa nedohodli. László Sólymos z platformy Most-Híd v rámci Aliancie presadzoval spoločný postup a odmietal byť na kandidátke s poslancom Györgyom Gyimesim. Ten by však mohol kandidovať za Alianciu zo 150. miesta, rokovania ešte neukončili. Aliancia si je vedomá toho, že by ju napokon mohli opustiť niektorí členovia.

01 - Modified: 2024-03-27 12:01:51 - Feat.: - Title: Mimoparlamentná strana Fórum podporí v druhom kole Korčoka. Kresťanská únia nebude odporúčať nikoho 02 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Tri maďarské strany, tri rôzne taktiky. Kým Gyimesi chce ostať doma, Forró naberá na popularite v regiónoch 03 - Modified: 2024-01-03 09:17:45 - Feat.: - Title: Pôsobenie Takáča na čele agrorezortu už zanechalo hlbokú stopu, tvrdí Simon. Vyčíta mu jednu zásadnú chybu 04 - Modified: 2023-08-12 14:24:37 - Feat.: - Title: Modrí, Most-Híd, Aliancia ani strany okolo Maďarského fóra neplánujú odstúpiť z volieb 05 - Modified: 2023-08-10 13:18:11 - Feat.: - Title: Kandidáti Maďarského fóra sa v školstve zamerajú na zníženie segregácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 22:34