StoryEditor

Zabudnite na legendy, tu sú fakty

26.10.2015, 23:00
Autor:
KarásekKarásek
Kodifikátor spisovného jazyka sa rozhodol ísť cestou národnej askézy.

Zakladateľ spisovnej slovenčiny, podľa jedinej zachovanej snímky – dagerotypu – švihák a elegán, po ktorom by aj dnes nejedna deva hodila očkom, nenaplnená láska k Adele Ostrolúckej a zároveň nepriateľ žien. Pravdepodobne len takéto útržky zo školských učebníc zostávajú o Ľudovítovi Štúrovi v pamäti aj v dospelosti. Velikána slovenského národa aj po 200 rokoch od jeho narodenia omotávajú tak legendy, ako aj mýty.

Ľudo Zúbek je autorom známeho románu Jar Adely Ostrolúckej. Rozoberá v ňom vzťah slovenského buditeľa a vzdelanej dámy Adely. Toto dielo sa stalo živnou pôdou pre vznik jednej veľkej bubliny. „Popri národnom hrdinovi sa patrí mať aj svoju knihu, a tak vzniká beletrizovaný životopis.

Spisovateľ však nikdy netvrdil, že sa to tak udialo aj v skutočnosti, ale že je to príbeh na motívy lásky, v ktorom sa patrí, aby bol dobre nešťastný,“ hovorí pre HN Daniela Kodajová, historička zo Slovenskej akadémie vied a zároveň spoluautorka diela Mýty naše slovenské. Zúbek síce pracoval so Štúrovými listami, ktoré vyšli aj knižne, no t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. máj 2024 20:31