StoryEditor

Šefčovič sa obáva, že Slovensko ostane rekordérom

25.05.2014, 00:02
Autor:
tasr, stltasr, stl

Aktuálne informácie z okrskových volebných komisií naznačujú, že účasť v dnešných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku môže byť opäť rekordne nízka. Pri tak nízkej účasti sa dá ťažko hovoriť o očakávaniach výsledkov. "Teraz si to absolútne netrúfnem predpovedať. Keď máte tak nízku účasť, neviem, ktorej strane sa podarilo viac zmobilizovať voličov," povedal dnes v bratislavskej centrále vládnej strany Smer-SD líder jej eurokandidátky Maroš Šefčovič.

"Bohužiaľ, obávam sa, že ostaneme rekordérmi v nízkej účasti," konštatoval s tým, že žiadne oficiálne informácie k dispozícii nemá a opiera sa len o informácie z okrskových komisií. "Mnohí ľudia si ani neboli vedomí toho, že sú voľby," poznamenal. Dodal, že pomerne intenzívna kampaň v regiónoch sa nedostala do veľkých médií, čo jej efekt oslabilo. "Je to veľká škoda, budeme sa musieť zamyslieť, čo s tým do budúcnosti," avizoval Šefčovič. Privítal by zmenu v informovaní o dianí v EP v priebehu volebného obdobia. "Hovoriť jednoduchším, ľudskejším jazykom a viac dostať túto tému do ústredných médií," vysvetlil.

Oslavovať sa s kolegami dnes večer nechystá. "Skôr si ideme vymeniť názory na celú kampaň. Bolo to niekoľko veľmi intenzívnych týždňov," dodal Šefčovič.

Do sídla Smeru-SD prišiel krátko pred 23. hodinou, neformálne oblečený. Oficiálne výsledky volieb budú totiž známe až v nedeľu o 23. hodine. Napriek tomu sa dnes v centrále vládnej strany postupne schádzajú jej predstavitelia - podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister financií Peter Kažimír či viacero poslancov. Eurokandidátku reprezentuje jej líder Maroš Šefčovič, ako aj kandidáti a súčasní europoslanci Vladimír Maňka a Boris Zala.

"Mrzí ma, že účasť asi nebude nejaká prevratná. Verím tomu, že budeme úspešní, ale bol by som šťastnejší, keby bola účasť vyššia," povedal Maňka. Dodal, že nastávajúcich päť rokov bude zlomových. "Aby sme to Slovensko trochu rozbehli a dobiehali vyspelé štáty EÚ," doplnil.

"Ja som večný optimista a mal som dobré pocity aj z volebnej kampane. Ale nechávam to otvorené," odpovedal Zala na otázku, s akými očakávaniami prichádza do centrály Smeru-SD. Dodal, že cieľom strany je obhájiť doterajších päť euromandátov. Volebnú účasť osobne odhadoval na osemnásť percent. "Keby bolo dvadsať, bol by som šťastný," dodal Zala, ktorý rovnako prišiel neformálne oblečený.

Slováci dnes volili nových poslancov do Európskeho parlamentu (EP). O ich priazeň sa uchádzalo 333 kandidátov z 29 politických subjektov.

Výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch v nedeľu 25. mája o 23. hodine, v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Priebežné výsledky zverejňované nebudú.

 

01 - Modified: 2006-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poistenec sa nemôže proti rozhodnutiu odvolať
01 - Modified: 2024-05-04 22:15:01 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Ficova vláda si z EÚ spravila fackovacieho panáka, ale o peniaze ruku naťahuje, vraví Korčok 02 - Modified: 2024-04-30 09:39:34 - Feat.: - Title: Korčok v eurovoľbách podporí PS, SaS, KDH a Demokratov. Adresoval výzvu vláde 03 - Modified: 2024-05-02 07:03:20 - Feat.: - Title: Retro Prvý máj. Fico nenechal nič na náhodu 04 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 05 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 00:15