StoryEditor

Opozícia podá do parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery Kaliňákovi

22.01.2010, 09:34
Autor:
TASRTASR

Traja opoziční poslanci Daniel Lipšic (KDH), Martin Fedor (SDKÚ-DS) a Gyula Bárdos (SMK) dnes podajú do parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra a podpredsedovi vlády Robertovi Kaliňákovi. TASR o tom dnes informoval hovorca KDH Martin Krajčovič.

Opozícia začala zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Kaliňáka ešte minulý týždeň. Dôvodom na jeho zosadenie z ministerskej stoličky je podľa opozície kauza výbušniny, ktorá sa po nevydarenej policajnej akcii dostala na palube lietadla až do írskeho Dublinu.

"Vidíme tri dôvody na vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi Kaliňákovi. Došlo k hrubému porušeniu Ústavy SR, vnútroštátnych a medzinárodných predpisov. Občania totiž boli vystavení riziku a ohrozeniu. Cestujúci slúžia ako pokusné králiky na testovanie postupov pri zabezpečovaní bezpečnosti v leteckej premávke," povedal 13. januára predseda KDH Ján Figeľ, podľa ktorého išlo o medzinárodnú blamáž SR a jej výraznú diskreditáciu v očiach partnerov v otázke boja proti terorizmu.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, ktorého strana najskôr nebola myšlienke odvolávať Kaliňáka príliš naklonená z dôvodu blížiacich sa volieb, minulý týždeň poznamenal, že novou skutočnosťou bolo, ako sa minister správal pri proteste kamionistov. "Namiesto ospravedlnenia na nich poslal policajtov, aby sa im vyhrážali a brali vodičské preukazy," upozornil.

Líder SMK Pál Csáky minulú stredu zdôraznil, že v jeho strane bola situácia jasná už pred troma rokmi. "Keď bola zneužitá Malinová, niektorí si mysleli, že je to partikulárna vec. Keď boli zneužití ľudia pred Prezidentským palácom, tiež si mysleli, že je to izolovaná vec, keď boli zneužití fanúšikovia v Dunajskej Strede, niektorí si mysleli, že je to lokálna vec. Teraz vieme, že je to systémový problém, a preto všetkých 15 poslancov SMK bude hlasovať za jeho odvolanie," avizoval. Kaliňák si v posledných dňoch vyslúžil od Lipšica aj kritiku za údajne predražený tender za upratovacie práce.

01 - Modified: 2024-04-29 07:32:20 - Feat.: - Title: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k Európskej únii, tvrdí Dzurinda 02 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Dzurinda o vstupe do EÚ: Mečiar ma veľmi prekvapil. Slovensko mu nikdy nebolo ľahostajné, Ficovi je šumafuk 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 21:26