StoryEditor

Čaplovič: Riešeniu rómskej problematiky nepomôžu Kotlebove pochody

18.01.2010, 14:10
Autor:
TASRTASR

Riešeniu rómskej problematiky nepomôžu pochody, ktoré v poslednom čase usporadúva Marian Kotleba so svojou Slovenskou pospolitosťou. Po dnešnom stretnutí národnostných menšín s prezidentom SR to povedal podpredseda vlády pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.

"Dnes sú to Rómovia, zajtra to budú Židia, potom inak zmýšľajúci ľudia a budú proti všetkým. Takto začal Hitler a takto začína aj pán Kotleba," upozornil Čaplovič. Podľa neho sú Rómovia súčasťou spoločnosti a majú svoje práva, ale aj povinnosti a za svoje činy nesú zodpovednosť. "Ak Rómovia zlyhajú, treba voči nim postupovať ako voči ostatným občanom SR," vyhlásil.

Vicepremiér je zároveň presvedčený, že otázka postavenia Rómov sa dá riešiť najmä vzdelaním a orientáciou na mladú generáciu. "Je to beh na dlhé trate. Veľmi dôležité v oblasti problematiky riešenia postavenia Rómov je sústrediť sa najmä na mladú generáciu. Tej dať šancu vzdelávať sa, vytvoriť je podmienky na lepšiu zamestnanosť," priblížil Čaplovič.

Podľa zástupkyne Kultúrneho združenia občanov rómskej národnosti v Košiciach Eriky Adamovej by sa v riešení rómskej problematiky dalo urobiť viac. "Najmä vo vzťahu k nacionalizmu," priblížila. Adamová ďalej uviedla, že problémom nie sú iba pochody kotlebovcov, ale aj rôzny výroky politikov najmä za stranu SNS. Pri stretnutí s prezidentom podľa vlastných slov požiadala hlavu štátu, aby diskutovala s členmi SNS a požiadala ich, "aby trošku zbrzdili slovník a ich výroky, ktoré niekedy sú až nacionalistické".

Ako tvrdí, takéto vyhlásenia zvyšujú averziu v spoločnosti nielen voči Rómom. "Aj židovská menšina vníma túto situáciu veľmi negatívne a citlivo," doplnila. Politici by sa ďalej podľa nej mali vyjadrovať tak, aby všetky menšiny žili na Slovensku pokojne a necítili sa ohrozené.

Adamová zároveň ocenila, že isté veci sa v otázke riešenia rómskej problematiky podarili, no trvá na tom, že stále sa dá aj viac. Pripúšťa však, že problém s rómskou národnostnou menšinou je do istej miery aj na strane Rómov.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 03:15