StoryEditor

Ani starostka nehlasovala

20.09.2010, 00:00
V Ábelovej, malej okrajovej obci v kopcoch pri Lučenci, referendum takmer nikoho nevzrušuje.

Možno okrem volebnej komisie, ktorá živo debatuje o zmätkoch, ktoré v súvislosti s ním vyrobili politici a odradili tak občanov od hlasovania. Z viac ako stoosemdesiatich voličov sa unúvalo prísť k urne do dvanástej hodiny iba osem.

Pri poslednom referende získala Ábelová celoslovenský primát v najnižšej volebnej účasti, keď hlasovala pätina voličov. "Teraz bude účasť ešte nižšia,“ konštatuje starostka Jana Haláková. Sama odmieta ísť hlasovať. "Je to hlúpe a nezodpovedné takto zbytočne mrhať peniazmi,“ zdôvodňuje svoj postoj. Podľa nej sa mohli peniaze z referenda radšej rozdať medzi postihnutých povodňami.

Podobný názor majú i členovia volebnej komisie. Otázky sú podľa nich zle formulované a pre jednoduchých ľudí i ťažko zrozumiteľné. "Napríklad také zrušenie koncesionárskych poplatkov. Na čo je to dobré, keď sa na financovanie verejnoprávnych médií budeme skladať cez rozpočet. Alebo zrušenie imunity, veď tu sa o ničom takom nehovorí. No a nakoniec referendum ani nie je pre parlament záväzné. Tak načo ten cirkus,“ rozčuľuje sa starší pán. Podľa neho samotní politici tým, že sa rozhodli referendum odignorovať, vyslali ľuďom zlý signál. "Keď Figeľ povie, že má v sobotu inú robotu, tak čo má potom robiť jeho volič,“ dodáva. Nízka účasť sa v obci aj skutočne potvrdila - 9,28 percenta.

V obci žije väčšina dôchodcov, ostaní sú skoro všetci bez práce. "Dôchodcovia, väčšinou voliči Smeru, sú sklamaní z parlamentných volieb,“ podotýka starostka, ktorá si myslí, že i to môže byť jedna z príčin nízkeho záujmu a plebiscit. Dedina, ktorá leží v malebnom prostredí a patria k nej i tri laznícke osídlenia, sa posledné dva roky napriek biede preberá k životu. Mešťania kupujú domy a menia ich na chalupy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 20:11